Wakefield: Rokotevastaisen liikkeen likainen alkuperä

Niin kauan kun rokotteita on ollut olemassa on toki ollut ihmisiä jotka eivät usko niiden tehoon. Nykyinen rokotevastainen liike on kuitenkin päässyt siihen massiiviseen kokoonsa yhden tietyn "tutkimukset" tuloksena. Tämä tutkimus oli epärehellistä roskaa ja valehtelua ja sen tekijä teki sen voidakseen haastaa lääkeyrityksiä oikeuteen. Tutustutaan rokotevastaisen liikkeen likaiseen alkuperään.

Maailmalla on valitettavan suuri liike ihmisiä jotka vastustavat rokotteita. Kyseinen liike puhuu äänekkäästi rokotteiden ja autismin väitetystä yhteydestä ja väittää myös rokotteiden aiheuttavan monia jännittäviä vaivoja. Rokotteita pidetään ahneen lääketeollisuuden salajuonena tehdä rahaa. Tämä liike oli marginaalissa tapahtuvaa toimintaa länsimaissa kunnes jotain tapahtui.

Vuonna 1998 tohtori Andrew Wakefield julkaisi tutkimuksen jossa hän väitti osoittaneensa miten autismin ja rokotteiden välillä on yhteys. Tämä tutkimus joutui heti epäilyksen alle ja on tähän päivään mennessä osoitettu kaikin mahdollisin tavoin virheelliseksi ja sen tulokset vääriksi. Jopa Lancet (Wakefieldin tutkimuksen julkaissut lääketieteellinen julkaisu) toivoo ettei koskaan olisi painanut kyseistä roskaa paperille.

Motiivit

Wakefield ei lähtenyt taisteluun rokotteita vastaan tieteellisestä mielenkiinnosta tai huolesta, hän lähti peliin mukaan koska MMR-rokotteen vaarallisuuden osoittaminen olisi hänelle kultakaivos.

Wakefield pestattiin löytämään linkki rokotteiden ja autismin välillä että hänen rahoittajansa voisivat lyödä rahoiksi oikeudessa. Hän ei siis varsinaisesti koskaan lähtenyt selvittämään onko rokotteiden ja autismin välillä yhteyttä vaan osoittamaan että yhteys on. Wakefield oli jo tutkimusta aloittaessaan päättänyt mihin tulokseen hän tahtoo päätyä. Tämä ei vielä yksin todista tutkimuksia vääriksi, mutta se on hyvä lähtökohta, sillä se kertoo miten Wakefieldin tutkimusten pohja on värittynyt.

Lisäksi Wakefieldillä oli muitakin rahallisia kytköksiä: hän halusi tuoda markkinoille oman patentoidun rokotteensa korvaamaan rokotetta jonka aikoi mustamaalata. Wakefieldin tutkimuksissaan vaaralliseksi väittämä MMR-rokote on kolminkertainen rokote ja sen nimi tulee vaivoista joita se torjuu: Mumps, Measles, Rubella, eli sikotauti, tuhkarokko ja vihurirokko. Wakefield väitti että kyseinen rokote on vaarallinen yhdistelmänä ja patentoikin  rokotteen pelkkää tuhkarokkoa varten. Tällä yksittäisrokotteella ei luonnollisesti ollut mitään markkinapotentiaalia... ellei MMR-rokotetta saataisi pois tieltä. Wakefieldin omaa rokotetta varten perustettiin oikein yritys ja sekään ei tietenkään mennyt ihan ilman kähmintöjä, yrityksessä oli lisäksi mukana yksi hänen koehenkilöidensä vanhemmista.

Tutkimukset olivat pahasti värittyneet Wakefieldin omien motivaatioiden kautta. Lähtökohdat eivät kuintekaan olleet ainoat asiat jotka tutkimuksessa menivät pieleen.

Koe-erät

Wakefieldin tutkimuksessa käsiteltiin kahdentoista lapsen kokoista koe-erää. Erän koko on yksinään jo niin pieni, ettei tutkimuksesta voida vetää erityisempiä johtopäätöksiä, mutta sivuutetaan se toistaiseksi, suurempia ongelmia seuraa.

Wakefieldin epärehellisyys oli melkoista: tutkimuksen kahdestatoista lapsesta viidellä lapsista oli todettu kehitysongelmia jo ennen MMR-rokotteen saamista. Wakefield henkilökohtaisesti valikoi lapset täysin tietoisena tästä ja väärensi siis heti alussa tutkimusaineistonsa. Hänen keskeinen väittämänsä oli siis että kaikki lapset olivat aluksi "normaaleja" mutta rokotteiden saamisen jälkeen asiat muuttuivat - ja tämä oli siis puhdasta valehtelua ja vääristelyä. Lisäksi ainakin kolmella lapsista, jotka tutkimuksen mukaan sairastuivat autismiin rokotteen saatuaan, ei edes ollut autismia ylipäätään. Näistä kolmesta kaksi lasta oli veljeksiä, joista molemmalla oli toki ongelmia, mutta kummallakaan ei siis ollut varsinaisesti autismia.

Koeryhmän kerääminen oli muutenkin epärehellistä, sillä useat heistä päätyivät tutkimukseen rokotevastaisten kampanjoiden kautta. Wakefield oli raa'asti manipuloinut vanhempia ristiretkellään rokotteita vastaan. Hän oli useille vanhemmille läpikäynyt olettamuksiaan ja saanut heidät uskomaan että ongelmat alkoivat rokotteista, vaikka ongelmia olisikin esiintynyt (ja lääkäreillekin raportoitu) ennen rokotteiden saamista. Yksi vanhemmista oli jopa aiemmin yrittänyt haastaa rokotevalmistajia oikeuteen lapsensa autismista - tässäkin kyseisessä tapauksessa oireet olivat alkaneet reilusti ennen rokotteen saamista.

Tutkimustulosten vääristely ja väärentäminen

Myös muita tutkimuksen tuloksia tohtoroitiin, esimerkiksi yhden lapsista histopatologiset näytteet jotka eivät näyttäneet epätavallisia lukuja muutettiin kylmästi näyttämään niitä. Yhden lapsista autistiset oireet alkoivat kaksi kuukautta ennen MMR-rokotteen saamista, mutta tutkimuksessa tämä ohitettiin muuttamalla päivämääriä. Yhden tutkimuksen lapsista äidin kysymykset jotka toinen lääkäri oli raportoinut muutettiin kysymyksistä diagnoosiksi, saaden aikaan vaikutelma että lapsella olisi rokotteen saamisen jälkeen ollut useita päiviä kestäviä outoja vaivoja.

Wakefield tohtoroi tuloksia siis myös valehtelemalla tutkimuksen tuloksista, ei vain vääristelemällä tutkimusjoukon koostumusta. Vääristelyn suuruus selviää hyvin allaolevasta taulukosta jossa näkyy miten Wakefieldin Lancetissa julkaiseman tutkimusen tiedot eivät lainkaan osu yksiin todellisuuden kanssa:


Epäeettiset tutkimusmenetelmät

Kaiken muun hauskan lisäksi Wakefield oli tutkimusmenetelmissään erittäin kusipäinen epäeettinen. Hän teetti koehenkilöille hyvin invasiivisia ja vaarallisia tutkimuksia, kuten selkäydinpunktioita, paksusuolen tähystyksiä, veri- ja virtsatestejä ja syötti lapsille barium-pitoista varjoaineita. Monet kokeista olivat oikeasti tarpeettomia, sillä mikään lasten oireista ei viitannut testien olevan tarpeellisia. Wakefield ei myöskään vaivautunut tarkistamaan kelpuuttaisiko hänen osastonsa eettinen lautakunta hänen kokeitaan - mitä se ei muuten olisi kelpuuttanut.

Hänen tutkimuksensa olivat lapsille hyvin hätkähdyttäviä ja jotkin jopa järkyttäviä. Hänen on väitetty tulleen erään potilaan syntymäpäiväjuhliin ottamaan verinäyte - ja vitsaili tästä myös jälkikäteen Mind Institutessa pitämässään puheessa.

Lopputulos

Wakefieldin tutkimukset olivat epärehellisiä ja värittyneitä kaikin mahdollisin tavoin. Hän lähti liikkeelle korruptoituneista lähtökohdista, hän eteni virheellisellä premissillä, hän valikoi tutkimusjoukkonsa, käsitteli tätä tutkimusjoukkoa eettisten ohjesääntöjen vastaisesti ja lopulta vielä väärensi tuloksia.

Wakefield päätyi lopulta myös lääketieteellisen yhteisön hampaisiin ja ei enää saa harjoittaa lääketiedettä. Hänen epärehellisyytensä osoitettiin hyvin konkreettisesti eikä hän edes yrittänyt korjata osoitettuja virheitä ja vääristelyjä tutkimuksessaan. Wakefield ei missään vaiheessa ole suostunut myöntämään "tutkimustuloksiaan" virheellisiksi, vaikkei yksikään muu tutkimus aiheesta tue niitä. Hän ei myöskään ole julkistanut kaikkea aineistoaan, että hänen tukimustaan voitaisiin toistaa.

Kiitos Wakefieldin, maailmalla on nyt hyvin voimakas rokotevastainen liike, jonka takia jo lähes voiettuja tauteja on tekemässä paluuta. MMR-rokotteen torjumat rokot ovat palaamassa ja melkoinen määrä ihmiskärsimystä on suoraan tämän kehityssuunnan syytä. Kiitos Andrew, toivon että tässä tienaamasi maine ja raha lämmittävät sinua öisin, ne on ostettu melkoisella määrällä kärsimystä.

Linkkejä

Enemmän tietoa tapauksesta löytyy tämän artikkelin linkeistä. Muutama erityisen kiintoisa sivusto on kuitenkin erikseen mainittava.

Brian Deerin tekemä tutkimussarja:
http://briandeer.com/solved/bmj-secrets-series.htm

Wakefieldin tarina löytyy myös sarjakuvan muodossa:
http://darryl-cunningham.blogspot.fi/2010/05/facts-in-case-of-dr-andrew-wakefield.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.