Hyvä ergonomia, parempi mieli. Ja työteho.

Työergonomiaa voi parantaa monella tavalla ja osa niistä on kustannuksiltaan hyvin pieniä. Hyvää työergonomiaa tukevat oheislaitteet ovat yksi tällainen. Liian usein kun toimiston terveyttä lähdetään parantamaan nämä edulliset vaihtoehdot unohdetaan ja parantaminen aloitetaan kalliista päästä kuten tuoleista ja pöydistä. Tärkeitä nekin ovat, mutta jos istun hyvällä tuolilla ja hyvällä pöydällä, mutta käytän huonoa tietokonetta, menetetään osa muuten hyvän ergonomiaympäristön eduista.

Monessa toimistossa ympäri Suomea it-kalusteemme ovat ongelmallisia heikon ergonomiansa takia. Huono työpiste-ergonomia tuottaa harmittavan herkästi kipuja ja sairaslomia – nämä eivät tosin välttämättä näy suoraan ”huonon ergonomian” aiheuttamina, vaan huono työasento jopa heikentää verenkiertoa ja altistaa muille taudeille. Huonosta ergonomiasta aiheutuneiden kipujen ja niiden aiheuttamien sairauksien vaikutukset ovat vielä ongelmallisempia: kipujen takia tarvittavat sairaslomat voivat pahimmillaan olla viikkoja tai kuukausia.

Yhdenkin sairaslomapäivän kustannus organisaatiolle on huomattava ja näiden minimoiminen on oleellista.

Sairastaminen ei kuitenkaan ole ainoa syy miksi ergonomiaan pitää puuttua: työntekijöiden työkyky heikkenee kipujen takia. Huono ergonomia työpisteellä tarkoittaa automaattisesti vähemmän tehokasta työntekijää: työntekijä tekee työnsä hitaammin ja vähemmällä innolla ja pitää väkisinkin enemmän taukoja.

Kyseessä on siis ongelma joka vaikuttaa suoraan työn tehoon ja maksaa organisaatiolle menetetyssä työssä ja heikentyneessä tehossa ja menetetyissä työpäivissä. Tämän ansiosta suhteellisen pienetkin parannukset voivat tuottaa merkittäviäkin säästöjä – ja tärkeimmät peruskorjaukset ovat itse asiassa varsin edullisia.

En ole terapeutti tai fysiatri, mutta ymmärrän yhden puolen ergonomiasta hyvin: laitteiston. Esittelen tässä muutamia edullisia ehdotuksia miten tietotekniikkahankinnat voi tehdä ergonomiaa tukevilla tavoilla. Esittelemäni vaihtoehdot eivät ole nimenomaisesti parhaat mahdolliset, vaan parhaita edullisia vaihtoehtoja joilla olisi mahdollisimman suuri vaikutus ergonomiaan. Artikkelin ei ole tarkoitus mainostaa mitään tiettyä myymälää tai valmistajaa, ehdotukset annetaan pieneltä määrältä valmistajia yksinkertaisuuden vuoksi.


Välttämätön rannetuki

Edullinen ja tuiki tarpeellinen perustarvike kaikille ovat rannetuet näppäimistölle ja hiirelle. Rannetuki näppäimistön ja hiiren edessä parantaa työasentoa ja mahdollistaa lepäävämmän otteen työpisteen välineisiin.

Nämä ovat kustannuksiltaan hyvin pieniä, esimerkiksi verkkokauppa.comin valikoimasta löytyy näppäimistön rannetuki hintaan 8,9 € ja vastaavat hiirimatto tuella on 6,9 €. Rannetuet ovat erittäin edullinen tapa hieman parantaa työpisteen ergonomiaa - ja sanoinko jo että erittäin halpa sellainen. Näiden hankkimatta jättämiselle ei ole hyvää syytä.

Liikkuvampi ja parempi hiiri

Toinen edullinen hankinta on paremmat hiiret. Monissa työpaikoissa ei edes hoksata millainen ero on käyttää halpaa roskahiirtä verrattuna tarkempaan ja responsiivisempaan hiireen. Herkkä hiiri reagoi paremmin ja sitä voi hallita pienemmillä hiiren liikkeillä. Käytön mukavuus on myös tärkeä seikka, sillä kun hiiri ei toimi pehmeästi, käyttäjä stressaantuu, keskittyy ja jännittyy ja näin työpisteen ergonomisuus heikkenee.

Valtaosassa yrityksistä hiirikanta on suhteellisen huonoa tavaraa ja niiden korvaaminen paremmilla olisi myös varsin hyödyllistä. Tietokoneiden mukana tulevat perushiiret ovat liian usein jähmeitä ja huonoja ja muodostavatkin äkkiä sen suurimman työpiste-ergonomian kipupisteen. Paremmalla hiirellä tilannetta voisi helpottaa melkoisestikin. Tietysti käyttäjän omaa hiirenkäyttöasentoa on myös hyvä hieman katsoa.

Hyvä hiiri on hyvin muotoiltu ja riittävän herkkä. Herkemmät hiiret vaativat vähemmän liikuttamista ja ovat ranteille terveellisiä – ja monesti nämä hieman vängemmät hiiret ovat vieläpä varsin pirteän näköisiä! Suosittelen itse langallista hiirtä, sillä varsinkin edullisemmat langattomat hiiret ovat monesti hieman heikkoja saamaan signaaliaan perille ja liikkuvat tämän takia heikommin, mikä on itseasiassa omiaan heikentämään laitteen käyttömukavuutta ja sen kautta ergonomiaa.

Esimerkiksi Microsoft Comfort Mouse 6000 maksaa n. 26 €. Siitä kymmenisen euroa halvempi Comfort Mouse 3000 on myös varsin käyttökelpoinen ja käy myös vasenkätisille. Paras (ja kallein) vaihtoehto on pelikäyttöön tarkoitettu hiiri on monesti paras toimistotyöhönkin ja kohtuuhintainen sellainen olisi esimerkiksi Razer Abyssus jonka saan. 36 € hintaan.

Hyvä hiiri yhdistettynä rannetukeen voi olla monelle hyvä vaihtoehto. Oli hiiri mikä tahansa, suosittelen määrittämään hiiren liikkumisherkkyyden maksimiin. Tämä helpottaa jo jonkin verran hiiren käyttöä vähentämällä hiiren liikutusta. Näppäimistön käytön opettelu auttaa myös: pikanäppäimet korvaavat hiirtä varsin tehokkaasti.

Joskus hiiren korvaaminen kokonaan voi olla hyvä vaihtoehto, mutta tätä ei voi suositella kaikille. Jotkin käyttäjät eivät. Hiiren korvikkeet ovat hartia- ja/tai rannekivuista kärsiville erittäin hyödyllisiä laitteita. Kunnollinen Trackball-ohjain on n. 65 € hintainen investointi, RollerMouse on 200-300e hinnaltaan, mutta sekin on huomattavasti pienempi hinta kuin yksi- tai kaksi päivää sairaslomaa.

Näppäimistö

Myös toimistossa käyttämistämme näppäimistöistä moni on tuntumaltaan heikkoja ja epäergonomisia: kädet pakottuvat niissä huonoon asentoon ja heikko tuntuma tekee kirjoittamisesta hidasta, hankalaa ja stressaavaa. Moni ikänsä huonoa näppäimistöä käyttänyt ei ehkä edes ymmärrä millainen ero hieman paremmalla näppäimistöllä on käytön mukavuuteen.

Varsinaiset ergonomianäppäimistöt ovat keskeltä halkaistuja, mutta sellaiset ovat hieman hankalakäyttöisiä ja vaativat opettelua. Hyvä välimuoto olisi hieman taivutettu näppäimistö, esimerkiksi Microsoftin Comfort Curve 3000 joka on kustannuksiltaan vajaa 20 €.
Täysi katkaistu ergonomianäppäimistö ei myöskään ole välttämättä huono ajatus, mutta ne ovat kalliimpia ja vaativat käyttäjältä opettelua. Hieman taivutettu näppäimistö voi olla kustannustehokkaampi ratkaisu. Kokonaan katkaistuja ergonomianäppäimistöjä edustaa esimerkiksi Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000, jonka hinta on n. 50 €.

Näyttö josta saa selvää

Yksi ergonomiaa parantava tekijä on näyttö. Liian pieni näyttö aikaansaa työasennon jossa käyttäjä kumartuu näyttöä kohti ja tämä heikentää työasentoa. Työpisteelle suosittelisin vähintään yhdeksäntoista tuuman kokoisia näyttöjä, mieluummin hieman suurempia. Kannettavien omat näytöt ovat yleensä hieman liian pieniä päivittäiseen käyttöön. Näyttötilanne on enimmäkseen suhteellisen hyvä työpaikoilla, joten en tee tästä erikseen suositusta.

Kustannukset

Jos työntekijän työpöytäympäristöön ostetaan kaikki suosittelemani, kustannus per työntekijä ei ole kovin suuri. Ehdottamillani malleilla kustannus olisi n. 50-75 € per työntekijä. Trackball-ohjainta tarvitsevalla käyttäjällä kustannus olisi n. 80 €, RollerMousella 290 €. Nämä investoinnit ovat kustannuksiltaan mitättömiä ja vaikuttavat jo huomattavasti työpisteen ergonomiaan. Jos voimme olettaa käyttäjän työtehon kasvavan edes kymmenyksen prosentista paremman näppäimistön ja hiiren takia, on nämä investoinnit kuoletettu alta aikayksikön. Työpöydän vankina olevalla työntekijällä etu voi olla paljon merkittävämpikin.

Tähän valikoimani mallit edustavat kustannuksiltaan edullisia ja ergonomialtaan hyviä vaihtoehtoja. Muitakin malleja voidaan luonnollisesti hankkia kunhan valitaan ergonomialtaan sopivat mallit eikä välttämättä niitä edullisimpia vaihtoehtoja. Esittelemiäni vaihtoehtoja parempiakin toki saa, mutta hintataso kohoaa - pyrin tähän valikoimaan juuri hintatasoltaan hyviä ergonomisia vaihtoehtoja.

Mainittakoon vielä, että olen laskenut hinnat verkkokauppa.com-myymälän yksityisille tarjolla olevalla hintatasolla. Yritys voi saada tuotteet edullisemminkin.

2 kommenttia:

  1. Reilusti yli vuoden on selkä, hartiat ja ranne vaivannut tätä toimistorottaa, mutta päivääkään ei ole sairaslomaa herunut näistä syistä. Lääkkeitä sen sijaan määrätään läjäpäin. Taukojakaan ei viitsi pitää, kun on niin inhaa venyttäytyä pystyasentoon työpisteestä. Halvaksi tulee. Lopulta määrättiin myös työterveysfysionainen tarkistamaan työpistettä ja kokeiluun tuli sitten kyynärtukea ja rollermousea. Mainittakoon, että yksi ehdottettu vaihtoehto oli myös pystyhiiri, joka meikäläisen korvaan kuulostaa mukavimmalta, mutta se täytynee taas itse ostaa, kun ei jaksa muistutella firmaa siitä, ettei homma olekaan vielä valmis. Rollermouse on kiva, mutta siihen joutuu hankkimaan kaveriksi suoran näppiksen, eikä sellaista pysty käyttämään ollenkaan. Kunnolla puolitettu näppis on ainoa oikea näppis. Ei vaatinut mulla mitään opettelua vaan tuntui siltä, että olin kuollut ja päässyt taivaaseen. Ehkä kymmensormijärjestelmän taitaminen auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työnantajilla on vähän turhan säännönmukaisesti tapana venyttää näiden varusteiden hankkimista. Heidän näkemyksensä on aina että "ehkä ongelma katoaa itsestään ja rahaa ei tarvitse laittaa!" mutta kuitenkin totuus on lähempänä vaivan pahenemista ilman kunnollisia työkaluja.

      Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.