Päivi Räsäsen hyvä jumala ja paha ihminen

Päivi Räsästä haastateltiin Radio Rockin Heikelä Korporaatiossa 19.10.2012 liittyen kuntavaaleihin, aiheissa tosin puhuttiin paljon muustakin. Erityisen mielenkiintoinen pikkuhelmi tuli haastattelun alussa.

Päivi Räsäseltä kysyttiin tärkeysjärjestyksiin liittyvä kysymys ja keskustelu ajelehti hetken kunnes Räsänen kertoi kuinka parisuhde on lahja jumalalta ja ero on ihmisen omaa syytä. Räsänen suoraan sanoi ettei "rakkauden jumala" voisi tehdä mitään pahaa.

Vastaavia esimerkkejä löytyy myös muualta kuin Päivi Räsäsen  suusta. Tyypillinen esimerkki on leikkauksen jälkeen se kun ihminen päättää kiittää jumalaansa selviytymisestään häntä hoitaneiden lääkärien sijaan. Tai kuinka samat uskonnolliset arvot saavat raskauden keskeytyksen tehneen ihmisen potemaan tarpeetonta pahaa omaatuntoa, pitäen potentiaalista lasta lahjana jumalaltaan, mutta aborttiaan ihmisen tekemänä hirveytenä. Vastuu hyvästä annetaan ylös, vastuu pahasta pidetään.

Ja tästä pääsemme erääseen vanhaan pahan/hyvän jumalan ongelmaan tai ehkäpä pikemminkin tehopyhyyteen, jossa valmiiksi uskova henkilö tekee jumalastaan hyvän ikään kuin korvamerkitsemällä kaiken hyvän tämän jumalan ansioiksi ja kaiken pahan omaksi syykseen. Räsänen tekee näin parisuhteissa: parisuhde on jotain minkä saaminen on lahja suoraan pyhimmältä, mutta jos se menee metsään pahasti, siihen jumalalla ei ollut osuutta.

Tämä asenne on aina häirinnyt itseäni. Siinä ihmiseltä otetaan onnistuminen ja menestys ja se tehdään jumalan ansioiksi. Ihmisen rooliin jää vain seurata kiltisti tai tehdä itse päätöksiä ja mokata. Jos elämässäsi on pahaa, se on sinun syytäsi, mutta elämässäsi oleva hyvä ei ole sinun ansiotasi. Oma henkilökohtainen vastuu omasta elämästä myös hämärtyy, sillä huomaamme olevamme itse vastuussa vain pahasta ja tämähän toki on perisynnin ja lankeemuksen mukaista: ihminen on näin uskovien mukaan synnin tahrima ja näin varmasti huonosti kykenevä todelliseen hyvään.

Tämä ei ole nöyryyttä. Jos todella olen sitä mieltä että kaikki elämäni hyvä on lahja muualta ja paha on omaa syytäni, olen siirtänyt lähinnä vastuuta muualle. En ole sen nöyrempi tai parempi ihminen sen ansiosta. Tämä on vain apologetiikka. Räsänen ilmaisi itsekin miten "rakkauden jumala" ei voisi tehdä mitään pahaa ja pahaa silti on maailmassa. Tämä selitetään pois ihmisen tekoina ja kaikki hyvä siirretään oman jumalan aikaansaannokseksi.

Tässä myös ylläpidetään ihmisten syyllisyyttä mikä on yksi uskojen tärkeimpiä puolustuskeinoja. Ja ei unohdeta miten syyllinen ihminen tapaa laittaa keräyslippaaseen hieman enemmän.

4 kommenttia:

 1. Itse en ollut tajunnut erästä kristinuskoon liittyvää vastaavanlaista epäloogisuutta, ennen kuin joku siitä jossain kirjoitti. Nimittäin että jos tekee pahaa toiselle ja tulee katumapäälle, niin anteeksi pitää pyytää jumalalta eikä siltä, jolle paha on tehty. Ja jumala sitten antaa sen pahan teon anteeksi eikä kysy mitään siltä pahan teon uhrilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa kristinusko on tässä paljon pahempi. Pahoilla teoilla muita vastaan ei ole mitään merkitystä! Taivaspaikka irtoaa vain Jeesuksen kautta ja siinä on tärkeää sydämessään hyväksyä Jeesus pelastajaksesi ja antautua. Hitlerin juutalaistappajaiset esimerkiksi eivät estäisi mieheltä taivaspaikkaa, niillä ei ole merkitystä.

   Poista
  2. Ano, aika sama ilmiö on myös toisten auttamisessa. Mitään konkreettista ei tehdä, mutta huono-osaisen puolesta voidaan rukoilla.

   Alkoholistien pelastamisessa tuo ansion ulkoistaminen Jumalalle on aika iljettävää. Kun ihminen kasvattaa itsenäisesti tahtoa olla juomatta, niin siitä tehdään jokin yliluonnollinen ilmiö. Luonnollisesti päälle uhkaillaan, että alkoholismi iskee, jos Jumalan hylkää.

   Poista
  3. Epätekoja oikeiden tekojen sijaan. Oman mielen saa kivasti hyväksi tekemättä asian eteen mitään.

   Jälkimmäinen kohta on yksinkertaisesti yksi uskonnon selviämisen meemejä. Yksi tärkeimpiä meemejä joilla uskonto leviää ja pysyy hengissä on suojelumekanismit joilla uskonto saa itsensä liitettyä ihmisen henkilökohtaiseen toimeentulemiseen. Kun alkoholismista parantumisesi saadaan naitettua Jeesukseen, olet naimisissa kirkkosi kanssa jos haluat pysyä raittiina. Vastenmielistä.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.