Tietämätön tiedon aikakaudella

Aina välillä törmää niin kauniiseen käsittesee, että pysähtyy hetkeksi miettimään. Tämä käsite tuli vastaani kuvan muodossa.

In the Age of Information... Ignorance is a choice.

Ja tämän käsitteen kanssa on vaikea olla samaa mieltä. Tieto on saatavilla, lähes kaikki ihmiskunnan tieto ja lähes kaikkien saatavilla. Myös hyvin esoteerinen tai spesifinen tieto on etsittävissä ja ainakin perusymmärryksen voi saavuttaa mistä tahansa asiasta.

Poikkeuksiakin toki on, mutta alueilla jossa selviytyminen ei ole joka päivän välittömin huolenaihe, ei ole mitään tekosyytä tietämättömyydelle perusasioissa. Jos et tiedä, teet tietoisen valinnan olla tietämättä, olla selvittämättä, olla oppimatta. Pysyt tyhmänä omasta tahdostasi.

Huono päätös.

2 kommenttia:

 1. Länsimaisessa yhteiskunnassa tietoa alkaa tulla vähän liikaakin. Ihmisen kapasiteetti alkaa tulla vastaan, eikä yksilö millään voi käsitellä kaikkea informaatiota. Historiaa tehdään koko ajan ympäri maailmaa ja kaikki tapahtumat saapuvat alle päivän viiveellä tänne pohjolan perukoillekin.

  Tämän lisäksi nykyinformaatio on monimutkaisempaa. Ennenvanhaan fysiikan ilmiöt olivat jotenkuten maalaisjärjellä ajateltavissa, mutta nykyisten tieteen saavutusten merkitys ei taviksille oikein aukene. Asiaa ei auta, että mediassa vähän väliä julkaistaan lööppimielessä kaikenalaista pseudotutkimusta ja 'asiantuntijan' mielipidettä.

  Koska päivässä on vain tietty määrä tunteja käytettävissä informaation käsittelyyn, niin jossain vaiheessa hommalle on pistettävä stoppi. Tietyn aiheen/alan informaatio on vain pakko sivuuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Informaation suuren määrän takia ihmiset käyttävät infoähkyä perusteluna sille etteivät he jaksa ottaa vastaan mitään tietoa. Kaikkea tietoa ei voi kukaan kerätä, mutta se etten voi tietää kaikkea on huono peruste olla tietämättä mitään.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.