Windows 8: Miten sammuttaa käyttöjärjestelmä

Yksi ensimmäisiä oikeita pulmia monella Windows 8:n käyttöön ottajalla on järjestelmän sammuttaminen. Missään pääkäyttöliittymässä ei ole näkyvillä sammutus- ja lopetuskomentoja. Ja tämän takia ensimmäinen ongelmakohta monelle onkin: Miten Windows 8 sammutetaan? Tai käynnistetään uudelleen? Tai ajetaan horros- tai unitilaan?

Lyhyesti: Windows 8:n sammutustoiminnot löytyvät Charms-palkin asetuksien alta.

Charms-palkki avataan seuraavilla tavoilla:
  • Hiirellä: Vie hiiren kursori oikean reunan ylä- tai alanurkkaan ja sitten raahaamalla pystysuunnan keskustaa kohti 
  • Kosketusnäytöllä: Tee sormella pyyhkäisyele aloittaen hieman näytön oikean laidan ulkopuolelta.
  • Näppäimistöllä: Windows + C.
Kaikilla näillä tavoilla, näytön oikealle laidalle avautuu Charms-palkki, jonka valikoista sammutuskomennot löytyvät.  Valitse Charms-palkista Asetukset (Settings) ja palkin alalaitaan ilmestyy sammutuskuvake.


Jos et käytä Windows 8:aa kosketusnäytöllä, järjestelmän sammuttaminen Charms-palkin kautta tuntuu hankalalta. Suosittelenkin työpöytäkäyttäjille pikapainikkeen käyttöä: Charms-palkinhan saat avattua siis kaikkein helpommin juuri pikapainikkeella Windows + C.

Vinkki!
Mikset sammuttaisi tietokonettasi painamalla sen virtanappia tai sulkemalla tietokoneen kannen? Windows 8:n sammumisen voi myös määrittää tapahtuvan tietokoneen virtanapista tai kannen sulkemalla. Etsi hakusanalla virta (power) ja valitse Määritä virtanäppäinten toiminta (Change what the power buttons do)  ja voit määrittää tietokoneen sammumaan yksinkertaisesti virtanappia painamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.