Windows 8: Miten sammuttaa käyttöjärjestelmä

Yksi ensimmäisiä oikeita pulmia monella Windows 8:n käyttöön ottajalla on järjestelmän sammuttaminen. Missään pääkäyttöliittymässä ei ole näkyvillä sammutus- ja lopetuskomentoja. Ja tämän takia ensimmäinen ongelmakohta monelle onkin: Miten Windows 8 sammutetaan? Tai käynnistetään uudelleen? Tai ajetaan horros- tai unitilaan?

Lyhyesti: Windows 8:n sammutustoiminnot löytyvät Charms-palkin asetuksien alta.

Charms-palkki avataan seuraavilla tavoilla:
  • Hiirellä: Vie hiiren kursori oikean reunan ylä- tai alanurkkaan ja sitten raahaamalla pystysuunnan keskustaa kohti 
  • Kosketusnäytöllä: Tee sormella pyyhkäisyele aloittaen hieman näytön oikean laidan ulkopuolelta.
  • Näppäimistöllä: Windows + C.
Kaikilla näillä tavoilla, näytön oikealle laidalle avautuu Charms-palkki, jonka valikoista sammutuskomennot löytyvät.  Valitse Charms-palkista Asetukset (Settings) ja palkin alalaitaan ilmestyy sammutuskuvake.


Jos et käytä Windows 8:aa kosketusnäytöllä, järjestelmän sammuttaminen Charms-palkin kautta tuntuu hankalalta. Suosittelenkin työpöytäkäyttäjille pikapainikkeen käyttöä: Charms-palkinhan saat avattua siis kaikkein helpommin juuri pikapainikkeella Windows + C.

Vinkki!
Mikset sammuttaisi tietokonettasi painamalla sen virtanappia tai sulkemalla tietokoneen kannen? Windows 8:n sammumisen voi myös määrittää tapahtuvan tietokoneen virtanapista tai kannen sulkemalla. Etsi hakusanalla virta (power) ja valitse Määritä virtanäppäinten toiminta (Change what the power buttons do)  ja voit määrittää tietokoneen sammumaan yksinkertaisesti virtanappia painamalla.

Kommentit