Maailma lämpenee

Jos tämä tulee sinulle yllätyksenä, suosittelen vaihtamaan käyttämiäsi uutislähteitä. Valmis? Tässä se on: tämä vuosi on ollut hiton lämmin. Viime vuodet ovat olleet globaalisti hiton lämpimiä. Yleinen trendi on lämpenevä.

Ja tässä on se hauska kohta: globaalin lämpenemisen määrä ei ole enää vuosiin mennyt synkassa auringon aktiviteetin kanssa. Tai oikeammin kyllä on, mutta ei samalla tavalla kuin ennen. Lämpeneminen tapahtuu nopeammin kuin auringon aktiivisuus antaisi ymmärtää ja auringon ennustettu tuleva rauhallisempi jakso tulee nykyisten ilmastomallien mukaan tulemaan kompensoiduksi muuta kautta.


Kyseessä ei ole mittausvirhe. Kyseessä ei ole lämpösaarekeilmiö. Kyseessä on jotain paljon tunnetumpaa, mutta johon moni on päättänyt olla uskomatta kiitos eräiden perimmiltään ei-tieteellisten tahojen takia.

Jokin muu tekijä vaikuttaa globaaleihin lämpötiloihin ja se vaikutus on sama jonka näemme äärimmilleen vietynä naapuriplaneetoillamme: kasvihuoneilmiö. Kasvihuonekaasut joita vapautamme ilmakehään erittäin suurissa määrin ovat hitaasti alkaneet nostaa keskilämpötilaa ja erinäiset talousintressit haluavat kieltää tämän todellisuuden. Samalla tavalla kuin eurooppalainen kalateollisuus on tehnyt tyhmän itsemurhan tappamalla omat kalakantansa, olemme huomattavasti laajemmissa määrin tekemässä tyhjäksi planeettamme mahdollisuuksia ylläpitää elämää siinä muodossa kun pidämme siitä: meidän muodossamme.

Lämpeneminen on jatkunut jo pitkään. Se tulee jatkumaan. Eräiden mallien mukaan olemme ohittaneet sen pisteen missä sitä voisi estää ja ilmiö on nyt tiettävästi itseään ruokkiva. Ainoa mitä voimme tehdä voi olla sen hidastaminen. Koko lajimme selviäminen vaatii sitä.

Kommentit