Turvattomuus: Parasta sosiaaliturvaa?

Suomen Orwellilaisimman doublespeakin palkinto tälle vuosisadalle näyttäisi menevän kokoomusnuorten plakkariin. Uusin tempaus: sosiaaliturvan romahduttaminen nuorilta on parasta mahdollista sosiaaliturvaa. Varoitus: seuraava teksti ei pidä kokoomusnuorista.


Kokoomus on onnistunut saamaan osan ihmisistä uskomaan kyseessä olevan jonkinlaisen työväenpuolueen. Kokoomusnuoret toisaalla tekee kellon ympäri työtä murentaakseen tätä imagoa, tekemällä jatkuvasti kannanottoja ja vaatimuksia joiden läpinäkyvyys on surullisen suurta. Viimeisin on parastasosiaaliturvaa.fi-sivusto jossa kokkarinuoret eivät enää oikeastaan edes viitsi peitellä mitä tahtovat aikaansaada: romahduttaa nuorten sosiaaliturvan koska... no, koska se on parasta sosiaaliturvaa.

Kokkarijunnut tahtovat:
  1. Alentaa nuorten palkkoja, jotta heidän työllistämisensä olisi "helpompaa".
  2. Heikentää nuorten toimeentulotukea - se kuulema on niin suuri että passiiviseksihan siinä nuori ryhtyy
Heidän tavoitteensa on järkevä vain melkoisella henkisellä voimistelulla. Kokkupenikat tahtovat toisaalta tehdä helpommaksi palkata nuoria työntekijöitä alentamalla heidän palkkojaan niin pieniksi ettei niistä olisi työnantajalle taakkaa. Tästä tietysti seuraisi se että yhä harvemman nuoren kannattaisi ottaa töitä vastaan, mutta kun kokkelilipoikaset samaan aikaan romahduttavat tukimekanismit, on pähkinäpalkallakin mentävä töihin.

Työpaikkoja palkka-alella

Konkkunuoret eivät tunnu ymmärtävän taloutta kuin kovin valikoivasti. Nykytietojemme mukaan palkka-alennukset eivät auta työllisyyttä millään tavalla. Käsitys palkka-alennusten työllistävästä vaikutuksesta perustuu pitkälti yrittäjille tehtyihin kyselyihin, ei mihinkään markkinoilta mitattuun ilmiöön.

Palkka-alennuksen käytännön vaikutukset ovat nolla uutta työpaikkaa ja halvempi työntekijä työnantajalle. Se mitä palkoissa säästetään, menee tyypillisesti muuhun yritystoimintaan tai voittomarginaalia parantamaan. Työllisyystilanne ei parane. Työnantajat kun eivät palkkaa ihmisiä ihan vaan "koska nyt on rahaa enemmän niin pistämpä sen uudelle työntekijälle" vaan tarpeen mukaan. Oli työ miten kallista tahansa, työntekijä palkataan siksi että sellainen tarvitaan, tekemään työ johon tarvitaan tekijä. Työpaikkoja syntyy tasan yhdestä syystä: kun tarvetta työlle on. 

Työpaikkojen väheneminen ja työtilanteen heikkeneminen Suomessa johtuvat kahdesta merkittävästä tekijästä. Ensimmäinen on tuotannon tehostuminen teknologian kautta, jossa yhä harvempia tarvitaan tekemään sama työ. Työn tehokkuus on kasvanut moninkertaiseksi ja tarve työntekijöille monilla aloilla on vuosikymmenien aikana romahtanut.

Toinen laskeva tekijä on markkinatilanne. Euroopassa on tiettyä laskusuuntaisuutta jonka seurauksena varsinkin ulkomainen tilauskanta on laskenut. Työpaikat vähenevät kun ei ole ketään ostamassa tehtäviä asioita.

Palkkojen alentaminen ei ratkaise tässä mitään. Palkkojen laskeminen säästää työnantajan kuluja, parantamatta työllisyyttä koska tyypillisesti näin saatu säästö ei mene uuden työntekijän palkkaamiseen.  

Tukien romahduttaminen

On olemassa ajatus että kun ihminen saa liian hyvää sosiaaliturvaa, hän ei enää jaksa hakea töitä. Lisäksi, kaikkein pahimpana juttuna: hänen ei kannata hakea töitä. Tätä kutsutaan irvokkaasti loukuksi. Loukku se on, mutta ei työntekijälle. Tukien tarkoitus on kaksi asiaa. Toisaalta ne mahdollistavat elämisen arvoisen elämän myös tilanteessa jossa yksilön elämä äkillisesti romahtaa, esimerkiksi työkyvyn romahdettua tai työn menetyksen tai sairauden vuoksi.

Toisaalta sosiaaliturva tarkoittaa ettei kenenkään tarvitse tehdä työtä nälkäpalkalla. Tätä monet työnantajat ja kokapennut vihaavat intohimoisesti. He joutuvat maksamaan huonostakin työstä elämiseen riittävän palkan.

Sosiaaliturva tarkoittaa sitä, että työtä jonka palkalla ei elä, ei tarvitse ottaa vastaan. Suomeksi tämä pakottaa työnantajat maksamaan oikeaa palkkaa myös ns. paskaduunista. Suomessa ei ole ihmisluokkaa joka joutuu tekemään koko ajan yli kahdentoista tunnin työpäivää ja kahta tai kolmea työtä ruokkiakseen perheensä, mutta tämä on ilmeisesti goggarinugujen mukaan huono juttu.

Korkoomussnuorten tavoitteisiin kuuluu selvästi tehdä selvää sosiaaliturvan turvaavasta vaikutuksesta, että myös orjatyötä täytyy ottaa vastaan tai nälkä tulee. Sosiaaliturvan taso on rakennettu sen mukaan mikä on minimi mitä ihminen tarvitsee voidakseen tulla toimeen. Jos jokin työ tarjoaa vähemmän, se käytännössä on liian vähän toimeentulon takaamiseksi ja ei näin ole sopiva palkkataso - jos yhteiskuntaihanteemme ei ole orjayhteiskunta siis.

Jatkuva mantra on että kaiken työn vastaanottamisen täytyy aina olla kannattavaa. Niin täytyykin, mutta kookosmaitonuoret haluavat tehdä tämän mahdollistamalla orjatyön, erityisesti nuorille. Horina työnantajamaksujen ja verotuksen keventämisestä tämän erotuksen kattamiseksi on absurdia roskaa. Käytännön vaikutus on nuorten tulotason romahtaminen.

Ja kaikki ettei kukaan vain tottuisi olemaan ilman työtä.

Nuoruus on ihmisen taloudellisesti heikointa aikaa. Ei säästöjä, ei potentiaalia suuriin tuloihin, lainat (opinto- asunto- tai muut) maksamatta. Tämä ei ole se ikä jossa sinulla on varaa saada alennettua palkkaa ja jäädä ilman minkäänlaista tukea pulaan joutuessasi. Gogojunnut ovat toista mieltä. Heistä tämä on juuri se paras hetki olla vailla turvarakenteita tai tienistejä.

Jos tämä ei tullut selväksi, toistetaan se vielä selkeämmin: Gogopowerrangersnuoret haluavat heikentää nuorten tulonsaannin mahdollisuuksia ja pakottaa nuoret töihin pähkinäpalkalla. Perustelu tälle on: koska se on hyvästä! Työ nuoren tiellä pitää!

Nuorisotyöttömyys ja menetelmät ja muuta

Konekiväärinuoret tuntuvat käsittävän nuorisotyöttömyyden takana olevan vain ja ainoastaan nuorten oman haluttomuuden tehdä töitä. Haluttomiakin varmasti on, mutta koko nuorisoa ikäluokkana tarkasteltaessa huomaamme suurimman syyn työttömyyteen olevan pikemminkin sen ettei töitä ole tarjolla. Haastavina aikoina kuten laman tai laskukauden kohdalla, työkokemusta omaavat keski-ikäiset tapaavat myös menettää töitään joten kilpailu työpaikoista kiihtyy ja kokemusta vailla oleva nuori on näillä markkinoilla hankala tapaus.

Lisäbonuksena, vääriä töitä tehnyt nuori ei näytä kovin houkuttelevalta palkattavalta. Siivoojan työkokemus ei kasvata uskottavuutta pankkialan töitä haettaessa. En väitä että aika työttömänä näyttäisi sen paremmalta CV:ssä, mutta työttömänä sentään voi käyttää aikansa tehokkaammin töiden löytämiseen ja pystyy ehkä myös käyttämään aikansa opiskellen ja työkykyäänkin jopa ylläpitäen. Näin ehkäpä oman koulutuksen mukaista työtä saa jossain vaiheessa. 

Jotkut sanovat että kaikki työkokemus on etua, mutta ajattele asiaa näin: palkkaisitko henkilön joka on opintojensa jälkeen täysipäiväisesti siivonnut, eikä ylläpitänyt haastavaa koulutustaan? Koulutustaan vastaamattomankin työn tekeminen tyypillisesti pitkittää koulutusta vastaavan työn saantia ja vastaamattomasta työstä harvoin on merkittävämpää apua tämän työn hakemisessa.

Työn tekemisen pitäisi aina olla kannattavaa, siinä olen kookookuukuujunnujen kanssa samaa mieltä. Tähän on kuitenkin paljon yksinkertaisempiakin tapoja. Yksi niistä on kansalaispalkan malli, joka tekisi myös osapäiväisistä lyhyistä työkeikoista ottamisen arvoisia romahduttamatta nuoren perheen elintasoa. Koksukkelijunioreilla on kuitenkin ideologinen luu poikittain kurkussa ja he hokevat Jaana Peltosen tapaan miten kauheaa olisi jos Kansalaispalkka otettaisiin käyttöön. Heidän käsityksensä kansalaispalkasta on kuitenkin massiivisesti vääristynyt. 

Kansalaispalkan ajatus on kuitenkin rakentaa sosiaalisen turvan järjestelmä niin, ettei lyhytaikainen työ tai huonopalkkainen työ kokonaan poista tukimekanismeja ja tehdä tukijärjestelmästä selkeä sen nykyisen masentavan viidakon sijaan. 

Valitettavasti couscousjubileet eivät käsitä tai halua käsittää tätä. Heidän agendansa mukaista ei ole hyvinvointi tai sen kasvattaminen ja hyvinvointia takaavat mallit mustamaalataan perusteettomasti jo tämänkin takia. 

Ja on hankala tämän jälkeen ymmärtää mitkä nuoret oikein gorgonzolanuoriin tahtovat liittyä. gonzonuoret kun selvästi tahtovat varsin selvästi tehdä vähempiosaisista nuorista vielä vähempiosaisia. Mutta mitä uutta tässä on: sekoomusjunnujen maailmassa on voittajia ja häviäjiä ja häviäjien tukeminen on turhaa, heidän roolinsa on kuitenkin hävitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.