10 vuotta vankeutta ja kidutusta ilman oikeudenkäyntiä

Kuvittele hetkeksi seuraava tapahtuma omalle kohdallesi: kauniina päivänä joukko sotilaita raahaa sinut puolisalaiseen vankilaan. Sinua kohdellaan epähumaanisti, pakkosyötetään, pidetään huumattuna ilman syytä ja kaikkein parasta: kukaan ei edes yritä järjestää mitään oikeudenkäyntiä että voitaisiin selvittää oletko todella tehnyt jotain rikollista. Tätä tapahtuu jatkuvasti kolmannen maailman diktatuureissa ja muissa valtioissa jossa oikeuden ajatus on hämärtynyt.

Kuten Yhdysvalloissa. Tervetuloa Guantánamo Bayn arkipäivään.

Kuvaus tulee vangin nimeltä Samir Naji al Hasan Moqbel tarinasta. Kertomus löytyy kokonaan The New York Timesin sivuilta ja on hyytävää mutta tärkeää luettavaa: se kaikessa karmeudessaan korostaa sitä miten epäinhimillisiin oloihin terrorismiepäiltyjä asetetaan ilman mitään kestäviä todisteita.

Kuvttele tilanne: jokainen päivä on uudenlainen piina ja kukaan lähettyvilläsi oleva ei voi auttaa. Toivoa poispääsystä ei ole, sillä lait jotka takaavat sinulle käsittelyn, eivät legalistisen paskanaamailun takia ole voimassa. Suurvalta on pelannut itselleen tontin jolla se saa rauhassa kiduttaa ja muutenkin toimia ilman turhia lakeja ja rajoitteita.

Guantánamo Bayn vangeista merkittävä osa ei koskaan ole päässyt minkäänlaisen neutraalin tuomioistuimen eteen. Tilannetta voi kuvata näin: sotilaat ja tiedustelu ovat päättäneet että miehet ovat tehneet jotain pahaa, mutta eivät voi todistaa sitä. Laitetaan kaverit varmuudeksi linnaan kuolemaan.

Käytännössä nämä vangit ovat pidätetty ja laitettu oloihin jossa heidän kansalaisoikeutensa on riisuttu ja yksikään taho ei ole vastuussa osoittaa heidän tehneen mitään väärää.

Jos heidän syyllisyytensä voitaisiin todistaa, se tehtäisiin oikeussalissa. Tätä ei tahdota tehdä ja meille vakuutetaan miten syyllisyys on kyllä varmaa ja nämä terroristiepäillyt ovat varmasti syyllisiä. Muistakaamme kuitenkin että nämä tiedot tulevat samalta sotilastiedustelulta joka vakuutti Yhdysvallat Irakin joukkotuhoaseista. Sotilastiedusteluhan ei voi tehdä virheitä tai valehdella.

On tietysti mahdollista että Guantánamo Bayn vangeista osa saattoi todella olla vaarallisia ja jopa suunnitella hirmutekojakin. Nyt he ovat vain uhreja. Puolet Guantánamo Bayn vangeista on nälkälakossa ja heitä pakkosyötetään väkivaltaisesti. Henkilökuntaa ei tähän ole tarpeeksi joten toimenpide ei pelkästään loukkaa vangin koskemattomuutta, vaan on kivulias ja nöyryyttävä. Vankien olot ovat kaukana inhimillisistä.

Sanottakoon tämä suoraan: Guantánamo Bayn vankeja kidutetaan.

Antakaa tämän ajatuksen laskeutua hetken: Yhdysvallat on perustanut tukikohdan jossa sen ei tarvitse noudattaa omia tai kansainvälisiä lakeja ja se käyttää tätä tukikohtaa ihmisten kiduttamiseen. Emme tiedä onko yksikään vanki syyllistynyt oikeasti mihinkään, sillä yksikään heistä ei ole saanut puolueetonta oikeudenkäyntiä.

Tämä toiminta on tuhoisaa muullekin kuin Yhdysvaltojen uskottavuudelle. Se syö tehokkaasti pohjan kansainväliseltä kidutuksen vastaiselta ihmisoikeustyöltä. Yhdysvallat ei enää voi uskottavasti tuomita  diktatuurien tekemiä poliittisia pidätyksiä millään uskottavuudella: he tekevät itse samaa.

Lisäksi se miten Yhdysvallat ei piittaa laista, antaa muille valtioille selkeän viestin: ihmisoikeudet ja kansainvälinen laki eivät ole niin just. Tehkää miltä tuntuu.

Meillä sanotaan että Siperia opettaa, viitaten Neuvostoliiton vankileireihin Siperiassa. Ehkä sanontaa pitäisi päivittää?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.