Bostonin räjähtävä maaliviiva

Tässä vaiheessa kaikki ovat varmaankin kuulleet Bostonissa tapahtuneista räjähdyksistä. Bostonissa maratonin maaliviivalla räjähti pommi ja lopputuloksena kolme kuoli ja kymmeniä haavoittui, vakavastikin.  Tapaus on vakava ja surullinen ja näkyy mediassa voimakkaasti. Suomessa uutisointia on ollut paljon ja samaten kaikkialla maailmalla.


Pommitusta on luonnollisesti seurannut hyvin tyypillinen syyllisten etsintä. Samaan tapaan kun Amerikkalainen media osaa tehdä rahaa ratsastamalla tragedialla, Yhdysvaltalaiset "special interest" tahot osaavat naittaa tragediat omiin agendoihinsa ja ratsastaa niillä. Tässäkin tapauksessa syyllisten etsinnässä on myös sorruttu tyypilliseen omien agendojen promoamiseen ja esimerkiksi "jumalattomia" on ehditty syyttäämuslimeista puhumattakaanSalaliittoteoriaväen mukaan takana on tietysti salaliitto.

Syylliset eivät vielä ole tiedossa, joten tämä on vain villiä arvailua jossa omaa agendaa halutaan viedä kylmästi eteenpäin tragedian varjolla, samoin kuin aiempien kouluampumisten kanssa kävi. Kun syylliseksi joku paljastuu, tämä luonnollisesti muuttaa tilannetta vain vähän ja jokainen politrukki on keksimässä miten tämä kuvastaa hänen maailmannäkemyksensä mukaista pahaa. Tämänkin takia Bostonin pommi-isku tulee olemaan tapetilla pitkään.


Bostonin pommi-iskussa ei kuitenkaan lopulta ole mitään erityisen erikoista. Tapaus on toki vakava, mutta kyseessä ei lopulta ollut erityisen tuhoisa pommi-isku tai edes tämän viikon tuhoisin pommi-isku. Maanantaina Irakissa kuoli 37 ihmistä tuhoisassa pommi-iskussa. Sunnuntaina Somaliassa kaksikymmentä menehtyi itsemurhapommin räjähdettyä. Näihin verrattuna Bostonin isku ei ollut erityisen verinen tai tuhoisa. Kumpikin näistä tapauksista sai marginaalista huomiota mediassa ja harva meilläpäin edes huomasi kyseisiä tapahtumia - sekin uutisointi mitä Somaliasta ja Irakista kuultiin tyrehtyi suhteellisen nopeasti.

Erona on lähinnä hyvä PR-osaaminen. Kun Amerikkalaisiin sattuu, heidän mediansa osaa tuoda aiheen esiin ja pitää sen esillä. Amerikkalaisella medialla on näkyvyyttä maailmalla ja halua ja kykyä näkyä. Tapaus pidetään pinnalla, sitä käsitellään uutisissa kyllästymiseen asti ja asiaa rummutetaan vielä vuosia. Amerikkalainen media osaa rahastaa tragedialla ja tekee sen suurella innolla.

Ja tässä on ero Irakin, Somalian ja Yhdysvaltojen räjähdysten kanssa: ei ole tärkeää kuinka moni kuoli, vaan keitä kuolleet ovat. Amerikkalaisilla kuolleilla on apuna melkoinen pr-koneisto.

En yritä mitenkään vähätellä tapahtuman kauheutta. Pommi-isku ja sitä seurannut paniikki on hirvittävä kokemus ja hirvittävän traumatisoiva. Sen kokemista ei voi toivoa kenellekään eikä sen kokeneiden surua ja traumaa voi eikä pidä vähätellä. Ja vähättelystä ei tässä ole kyse, lähinnä perspektiivin tuomisesta. Lisättäköön vielä, että tavoitteenani ei ole tässä kritisoida Yhdysvaltojen politiikkaa, vaan korostaa sitä miten tämä on oikeasti todella valitettavan jokapäiväistä maailmalla. Pommeja räjähtää ja ihmisiä kuolee. Heräämme aiheeseen vain hyvin harvoin.

4 kommenttia:

 1. "Ja tässä on ero Irakin, Somalian ja Yhdysvaltojen räjähdysten kanssa: ei ole tärkeää kuinka moni kuoli, vaan keitä kuolleet ovat. Amerikkalaisilla kuolleilla on apuna melkoinen pr-koneisto."

  Ei tarvita mitään erityistä pr-koneistoksi nimiteltävää. Tavitaan vain ihan tavallisia uutistoimistoja, jotka nimensä mukaisesti kertovat jotain uutta. Valitettavasti pommi-iskut Irakissa ja Somaliassa eivät ole mitään uutta, eivätkä siksi niin kiinnostavia uutisia.

  Ihmiset turtuvat kaikkeen aikanaan, vaikka asian kamaluutta ei pitäisi yhtään vähentää se, että se on jatkuvaa, päinvastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän on oikeastaan se pointti mitä hainkin. Bostonin pommi-iskussa ei ollut mitään muuta erikoista kuin kohde. Vastaavia inhimillisiä tragedioita tapahtuu koko ajan ja ne jätetään huomiotta kun uhrit ovat väärän värisiä tai jotain.

   Poista
  2. Ei se uutisointi ole väristä kiinni tai muustakaan hämärästä agendasta vaan siitä, että tavalliset tapahtumat eivät ole mielenkiintoisia, vaikka olisivat traagisempia kuin harvinaisemmat. Jos USA:ssa räjähtäisi pommi joka viikko, niin ei niistä täälä uutisoitaisi paljoa sen enempää kuin somalialaisistakaan pommeista.

   Toinen tekijä mikä vaikuttaa tapahtuman kiinnostavuuteen on se, että kuinka "lähelle" se osuu. Maantieteellisesti USA on yhtä etäinen kuin Somalia, mutta USA on yhteiskuntana lähempänä suomalaista, joten Suomessa voidaan helpommin ajatella, että "voisiko noin käydä täälläkin". Eikä tässäkään ole kyse mistään väristä tai muusta moitittavasta agendasta.

   Poista
  3. Sitä juuri tarkoitin, väärän värinen oli tässä lähinnä hieman koreampaa ilmaisua, ei tarkoitus sanoa "neekereiden kuolemasta ei uutisoida". Kuten sanoin, pommi on kiinnostava ja mediaseksikäs vain uhriensa takia. Jenkeissä paukkuminen on meistä pelottavaa ja osoitus nykymaailman pahuudesta, samaa pahempi räjähdys Whateverstanissa ei edes rekisteröi.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.