HBO Nordic kokemuksia

Game of Thronesin kolmas tuotantokausi alkoi ja sen innostamana oli käytännössä pakko hankkia tilaus HBO Nordic-palveluun. Kyseessä on suoratoistopalvelu, jonka kautta voi katsoa HBO:n tarjontaa selaimen kautta. Tässä kokemuksiani palvelusta.

Tarjonta

HBO:n tarjonta on yhtäaikaa loistavaa ja todella suppeaa. Tarjonta on luonnollisesti vain HBO:n omat sarjat ja elokuvat, mikä tekee palvelusta paljon Netflixia ja Viaplayta suppeamman. Tosin palvelun tarjoamat sarjat ovat todella hyvää tavaraa. Game of Thrones, True Blood, Vikings, Carnivale, Spartacus jne. Lisäksi ainakin osasta sarjoista on tarjolla uusimmat jaksot. HBO:n lupaus oli että sen omien sarjojen uudet jaksot ovat saatavilla vuorokauden sisällä ensi esityksestä ja tässä palvelu pesee kilpailijansa: se tarjoaa uutta sisältöä nyt, ei vuosien päästä.Tämä ei koske kaikkia tarjonnassa olevia sarjoja, mutta HBO:n omat hitit ovat tarjolla heti.

Tarjonta on kuitenkin melkoisen suppeaa, varsinkin elokuvien puolella ei ole paljoakaan katseltavaa, vaikka hyvää tavaraa onkin tarjolla.

Sisältö on tekstitetty Suomeksi, mutta laatu vaihtelee. Esimerkiksi Game of Thronesin kolmannen kauden ensimmäinen osa selvästi pikatekstitettiin menetelmänä ns. juostenkusten ja jälki oli sen mukaista. Tekstityksissä vilahtelee BTI:n nimi, joten suomalaisten kääntäjien alistamisesta huolestuneet älköön vaivautuko tätä pakettia hankkimaan.

Tekniikka

Teknisesti HBO Nordic jää kokeiluissani johonkin Netflixin alapuolelle. Videoiden toisto vaatii selaimeen asennettavan lisälaajennuksen pelkän Flashin lisäksi mikä voi tuottaa joillekin käyttäjille hankaluuksia. Lisäksi yhteyksien pätkiminen on varhaisten kokeilijoiden mukaan turhan yleistä. Lisä-ärsyttävyytenä, pyöritettyä videota ei saa skaalattua haluamansa kokoiseksi vaan video pyörii aina joko täyden ruudun tilassa tai ennakkoon määritellyn kokoisessa ikkunassa.


Omassa käytössäni oikuttelut olivat harvinaisia, mutta niitä tapahtui. Sarjan toisto saattoi katketa ja jatkua vasta sivun uudelleenlataamisen jälkeen - alusta. Tekstityksessä jäi pätkiä välistä, tekstit jäätyivätkin useita kertoja ja useita repliikkejä ei näytetty. Satunnaisesti video on myös jäätynyt ja vaatinut sivun uudelleenlataamisen - jolloin video on jatkunut siitä mihin se jäi kiitettävästi. Verkkoselaimen kautta tekniikka kuitenkin toimi riittävän hyvin ettei palvelu ala potuttamaan. 

Toiminnallisuus on siis tietokoneella ok, mutta mobiililaitteilla tarina on toinen. Mobiililaitteiden tuki on periaatteessa olemassa, mutta käyttäjät ovat raportoineet ongelmista ongelmien perään. HBO Nordic on saatavilla iOS-laitteille ja Androidille, sekä tietyille SmartTV-laitteille. Soneran palveluna suoratoistopalvelun saa avattua myös mahdollisesti muille laitteille, sitä tosin en pystynyt kokeilemaan.

Android- ja iOS-sovellusten arvioiden keskiarvo sovelluskaupoissa pyöriikin parissa tähdessä - ja hyvästä syystä. Omissa lyhyissä kokeiluissani Android-sovellus toimi vain siedettävästi. Video lähti pyörimään sutjakkaasti mobiiliverkoilla ja wanhalla kunnon vdsl-yhteydelläkin, mutta ongelmia seurasi molemmissa jos erehtyi katselemaan muulla kuin tietokoneella. Mobiiliapilla nimittäin videolla oli tapana yhtäkkiä katketa ja palata kirjautumisruutuun. Tämä tapahtui parhaimmillaan parin minuutin välein ja teki katselusta melkoisen mahdotonta.


Mobiilisovellusta ei voi suositella kenellekään vielä. Katsomiseen tarvitaan käytännössä tietokone, sovellus ei tällä hetkellä vielä toimi luotettavasti.

Teknisesti HBO häviää reilusti Netflixille ja hieman Viaplayllekin. Se on saatavilla rajoitetummalle määrälle laitealustoja ja toimii hieman huonommin.

Lopputulos

Jos HBO:n tarjonnan haluaa saada tuoreeltaan torrentteihin turvautumatta, vaihtoehtoja ei ole oikeastaan muita. Tarjonnassa ei tosin ole mitään muuta. Palvelu on hinnaltaan tyyris kilpailijoihin verrattuna: 14,95 per kuukausi (tai 9,9 € per kuukausi jos ostat vuoden kerralla). Netflixin kautta saa käsiinsä paljon enemmän katsottavaa, halvemmalla. Kysymys on lähinnä kenen sisältöä arvostaa.

HBO Nordicia ei kukaan hanki tekniikan tai "laajan" tarjonnan takia. Se hankitaan HBO:n loistavien sarjojen takia ja paketin avulla tämän tarjonnan saakin heti, ilman turhia odotteluita. Game of Thrones jatkui äsken ja on mielestäni yksinään kympin arvoinen kuussa, muusta tarjonnasta puhumattakaan. Jos HBO:n sarjat innostavat, on paketti ehdottoman suositeltava. Jos muutakin tahtoo katsoa, kannattaa harkita vielä.

HBO Nordic on teknisesti keskeneräinen ja häviää tässä kilpailijoille. Tekniikka toimii harvemmilla laitteilla ja ympäristöillä. Tekniikka tulee varmasti parantumaan, mutta kilpailijat tuskin odottelevat laakereillaan myöskään. HBO ei ole teknisesti edistynein, mutta se ei yritäkään olla. Se kilpailee timantinkovalla sisällöllä - tosin vähällä sellaisella.

3 kommenttia:

 1. Mitenkäs Filmnet esim. Game of Thronesin kattomiseen? Ootko testannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.filmnet.fi/series/222004-game-of-thrones ja eka kuukausi 0,10 €.

   Poista
  2. En ole tutustunu. Game of Thronesin uusin osa ei siellä tosin näytä vielä olevan katseltavana. ;)

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.