Testissä Facebook Home

Androidille on ollut saatavilla useita Launchereita, eli käytännössä vaihtoehtoisia käyttöliittymiä. Launcherin vaihtaminen ei ole edellyttänyt suurempia muutoksia laitteeseen, hakkerointia tai mitään sellaista: kunhan asennat sopivan Launcherin ja puhelin on äkkiä hyvin erilainen.

Uusin yrittäjä kentälle on mielenkiintoisesta suunnasta: Facebook päätti tehdä oman Android Launcherin, nimeltään Facebook Home. Tänään kerron mielipiteeni siitä.


Uusi uljas (?) käyttöliittymä

Facebook Homen aloitusnäyttö on mukavan minimalistinen: siinä näkyy Facebookin sisältöä. Sisältö näytetään graafisesti ja tekstin takana on samaan asiaan liittyvää grafiikkaa. Sivulle pyyhkäisemällä pääsee käsiksi seuraaviin Facebookin tapahtumiin.


Alalaidasta löytyy oma kuva jota pyyhkäisemällä eri suuntiin pääsee käsiksi toimintoihin, kuten sovellusten käynnistämiseen, viesteihin tai viimeisimpään auki olleeseen ohjelmaan. Sovelluksiin pääsee käsiksi myös painamalla aloitusnäyttöä.


Sovellusnäyttö on yksinkertainen. Sen ylälaidasta löytyvät Facebook-kommennot ja alapuolelta suosikkisovellusten kuvakkeet. Sivulle pyyhkäisemällä löytyy täysi sovellusvalikko.

Hyvää

Facebook Homessa on monia kivoja oivalluksia. Esimerkiksi Facebookin oma Messenger on osoittautunut paljon monia viestisovelluksia paremmaksi. Kun viestejä on tullut, se heittää viestistä ruudulle pienen ilmoituksen josta viestiin voi myös suoraan vastata. Keskustelua parantaakseen henkilön naama jää "hengailemaan" ruudulle, mistä saman henkilön kanssa voi viestiä jatkossa. Tästä pidin todella paljon.

Sovellus on myös todella sutjakka, voisin sanoa jopa nopea. Käyttöliittymä reagoi erittäin nopeasti ja responsiivisesti verrattuna valtaosaan kokeilemistani Launchereista. Viiveitä en ehtinyt kohtaamaan perusjutuissa lainkaan.

Huonoa

Puutteitakin löytyy. Tehtäväpalkki ei oletuksena näy laisinkaan, tämä tosin on asetuksista helppo korjata.


Isoin puute on varsinaiset puuttuvat toiminnot. Pahin näistä on widgettien toimimattomuus. Facebook Home ei tällä hetkellä sisällä lainkaa tukea Widgeteille. Toisena puuttuvat kansiot ja oikotiet: järjestelmässä ei voi tällä hetkellä tehdä sovelluksista kansioita, eikä sovelluksiin voi lisätä oikoteitä esimerkiksi verkkosivuille.

Kolmantena suurena puutteena on vaakatilan puute. Ensimmäisellä käyttökerralla mikään sovellus ei suostunut toimimaan vaakatilassa kun Facebook Home oli vakio Launcherina. Tämä onneksi katosi uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Olin jo valmis tuomitsemaan koko Launcherin käyttökelvottomaksi, mutta onneksi vaakatila puuttuikin vain aloitusnäytöstä.

Sovellus on vielä varsin raaka ja ajoittaisia hikkoja esiintyi joitain. Pientä jumittelua (ei kaatumisia kuitenkaan) ja oikuttelua sattui välillä. Nämä olivat kuitenkin harvinaisia ja valtaosan aikaa sovellus toimi varsin hyvin.

Tuomio

Yllättäen pidin Facebook Home-sovelluksesta. Sen käyttö oli jouhevaa ja tärkeimpiin toimintoihin pääsi helposti. Graafinen ulkoasu on miellyttävä ja yksinkertainen. Sovellus on rajoittunut monella tavalla, mutta jos puhelimellaan ei tee mitään todella ihmeellistä, ei se välttämättä ole ongelma. Tämä Launcher ei ole kaikille mieleen, mutta kokeileminen ei haittaa. Jos minimalistinen käyttöliittymä on mieleesi ja käytät paljon Facebook-toimintoja, voit jopa pitää tästä.

Launcher on saatavilla tällä hetkellä vain tietyille laitteille ja tiettyihin maihin. Suomi ei ole yksi niistä, joten täällä lataaminen ei siis Playn kautta onnistu. Play-linkin voi tosin avata jos sitä tahtoo tutkailla etukäteen:

Ongelma on kuitenkin kierrettävissä. Maatarkistukseltaan murrettu versio nimittäin löytyy jo jakelusta ja uskaliaat voivat kokeilla sitä omalla vastuullaan

Aiemmat Launcher-artikkelini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.