Uskomuslääkintä tappoi perheen toisenkin lapsen

Olen tässä blogissa kirjoittanut monta tekstiä erilaisten huuhaalääkintämenetelmien vaarallisuudesta. Olemme dissanneet homeopatiaa ja vaihtoehtoista lääketiedettä useammin kuin kerran ja tänään edessäni on hyvä esimerkki miksi niitä pitääkin käsitellä huuhaana ja solvatakin.

Ne tappavat ihmisiä.

Vuonna 2009 Philadephialaisen pariskunnan lapsi kuoli. Tämän tragedian tekee erityisen ikäväksi tämän kuoleman tarpeettomuus: vanhemmat eivät hakeneet hoitoa lapselle, vaan halusivat nimenomaan rukoilla vaivan pois. Menehtyneen lapsen vanhemmat, Herbert ja Catherine Schaible, kuuluvat kristilliseen fundamentalistikirkkoon joka uskoo uskolla parantamiseen.


Ja tästä seurasi tragedia: lapsi kuoli hoidettavissa olevaan tautiin vain koska vanhemmat eivät vieneet tätä lääkäriin.

Schaiblen pariskunta tuomittiin ehdonalaiseen. Heidän uskonsa nähtiin lieventävänä asianhaarana ja pari vältti pitkän vankilatuomion. Heidän tuomionsa osana oli kuitenkin ehto: heidän piti jatkossa hakeutua lääkäriin jos joku heidän lapsistaan kehittäisi mitään vaivoja. Pari hyväksyi ehdot ja vältti vankilatuomion.

Tapaus ei kuitenkaan pääty tähän vaan uusi käänne tapahtui huhtikuussa: parin nuorin vauvaikäinen lapsi kuoli. Kuolemaa ei todennut lääkäri tai sairaanhoitaja, vaan pari otti yhteyttä paikalliseen hautaustoimistoon jonne he elottoman jälkeläisensä toimittivat. Tätä on hieman hankala sisäistää, joten väännän rautalankaa:

Parin kahdeksan kuukauden ikäiselle vauvalla oli hengitysvaikeuksia ja ripulia. Vanhemmat eivät reagoi oireisiin viemällä tätä lääkäriin, vaan rukoilevat - vaikka oikeuden päätös on määrännyt heitä yksiselitteisesti hankkimaan lääkärin apua kaikkiin lastensa terveydellisiin ongelmiin. Tätä seuraa se kohta mitä en vieläkään täysin sisäistä: Kun lapsi lopulta kuoli, he eivät vieläkään ottaneet yhteyttä lääkäriin vaan suoraan hautaustoimistoon - hautaustoimistoon - ja toimittivat elottoman lapsensa sinne. Jos löytäisin lapseni elottomana, hankkisin ensin jotain lääkinnällistä apua paikalle toivoen että olen vain tonttu joka ei osaa löytää pulssia. Ei, Schaiblet toimittivat lapsensa hautaan.

Toistan vähän itseäni, mutta minulla meni ainakin vähän aikaa ennen kuin sisäistin miten vinoutunutta parin käyttäytyminen tässä on ollut: Lapsi oli kuollut ja vieläkään he eivät olleet sotkeneet yhtäkään lääkäriä tapaukseen mukaan.

Schaiblet ovat selvästi rikkoneet ehdonalaisensa sääntöjä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä ettei parin olisi ehdonalaista pitänyt koskaan saadakaan. Teon toistaminen osoittaa miten vähän he lapsiensa terveydestä välittävät TAI/JA miten pahasti heidän arvomaailmansa onkaan vinoutunut. Heidän kirkkonsa säännöt ovat niin tärkeitä ettei omien lasten selviäminen paina vaakakupissa laisinkaan. Nyt pari tulee saamaan vankeutta, asiasta ei mielestäni ole jäljellä mitään epäselvyyttä.

Miten sitten voin syyttää koko vaihtoehtolääkintää tappamisesta, nythän kyseessä oli rukouksella parantajat, eivät homeopaatit tai henkileikkaajat? Suunnalla ei ole väliä jos jokin saa henkilön jättämään oikean ja todistetusti toimivan hoidon välistä jonkin roskaan pohjautuvan askartelupaskartelun nimissä. Sillä ei ole merkitystä lääkitsenkö lastani jeesuksella vai sokeripillereillä, kumpikaan niistä ei paranna hänen henkeään uhkaavia vaivoja.

Edesauttamalla ihmisten käsitystä vaihtoehdoista lääketieteelle, teemme näistä vaihtoehdoista yhä uskottavampia ja tärkeämpiä ja samalla syömme pohjaa oikeasti toimivalta lääketieteeltä. Se alkaa pikkujuttujen kanssa ja voi olla hyväkin. Suurin osa perus päänsäryistä olisi hyvä uskomushoitaa suurten ibuprofeenimäärien sijaan, hedarit kun yleensä häviävät itsestään lääkkeellä tai ilman.

Kun ajatus viedään pidemmälle, aletaan helposti luisumaan tilaan jossa koko lääketieteeseen ei luoteta ja vakaviakaan vaivoja ei hoideta. Se on tila jossa ihmisiä kuolee. Puhjenneeseen umpisuoleen ei auta rukoilu, sokeripillerit eikä akupunktio. Jos et mene lääkäriin, todennäköisesti kuolet.

Pidetään kaikki tämä mielessä kun teemme päätöksiä lapsiemme terveyden puolesta. Luotammeko tieteeseen joka yleensä onnistuu - vai uskontoon ja vaihtoehtolääketieteeseen jonka onnistumiset ovat niin harvinaisia, etteivät niiden harjoittajat uskalla tehdä tilastoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.