Politiikan uuskielisyys ja pieni ote pakkoruotsia

Käsiini osui aivan ihana esimerkki siitä miten asiaa voi vääristää päinvastaiseksi jos näin haluaa. Esimerkin tästä doublespeakista tarjosi Annika Lapintie Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Puhuttaessa pakkoruotsista hän
totesi:
"Ja jokaisen kansalaisen oikeuksiin kuuluu molempien kielten opiskelu koulussa"
Palkinto vuoden hienoimmasta asian vääntämisestä päälaelleen menee kyllä Annikalle jos joku ei vielä pistä paremmaksi. Häkellyttävä esimerkki asian kääntämisestä päälaelleen ja varsin taidokasta uuspuhetta. Oikeus on kuitenkin jotain mihin on mahdollisuus näin haluttaessa, jotan minkä on oikeutettu tekemään. Jos asia on tehtävä tai siitä seuraa rangaistus, ei puhuta oikeudesta, puhutaan pakosta.

Mutta tämä on politiikan henki nykyisin. Poliittisessa keskustelussa ei ole enää minkäänlaista kunnian tai häpeän tuntoa. Puheet saavat olla mitä tahansa ilman, että omat alkavat pitää häpeällisenä pellenä. Perussuomalaiset nauttivat tästä ehkä enemmän kuin mikään muu puolue, pääseehän sellaisia sammakoita karkuun heidän edustajiltaan jatkuvasti.

Ehkä tämä ilmiö on osa nykyistä politiikan polarisoitumista avoimeksi tappeluksi puolueiden välillä. Omien perseilyä ei rangaista koska sen katsottaisiin antavan vastapuolille mahdollisuuksia irtopisteisiin. Tämänhetkinen poliittinen kenttä alkaa olla menetetty ja uusi pitäisi saada tilalle. Mätiä ovat puutarhan hedelmät, tämä sato on pilalla.

2 kommenttia:

  1. Aivan samaa mieltä. Miten poliitikot kehtaavat! Ja miten media kehtaa, siellähän pitäisi olla valpas toimittaja tekemässä jatkokysymystä: mites se pakko voi olla oikeus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Media on menettänyt teränsä. Uutisia tehdään pikavauhtia valmiista materiaalista ja tutkimukselle ei ole aikaa. Ketään ei kritisoida liikoja ettei mainostajia lähtisi - puhumattakaan siitä miten paljon enemmän työtä kritiikki vaatii pelkkään myötäilyyn verrattuna.

      Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.