Nokian odotettu myynti Microsoftille

Nokian matkapuhelinbisnes on myyty Microsoftille. Se mitä on osattu spekuloida ensi hetkistä asti kun Stephen Elop tuli puikkoihin on viimein tapahtunut ja viimein huhupuheille voidaan laittaa stoppi.

Ne olivat nimittäin kaikki tosia.

Elop, Nokia, Microsoft

Elop teki parhaansa irrottaakseen Nokian omasta ohjelmistostaan ja naittaa Microsoftiin. Nokian oma tulevaisuuden käyttöjärjestelmä ajettiin alas, vanhempi Symbian samaten. Tilalle otettiin Microsoftin teknologiaa joille Nokia alkoikin heti sovelluskehittäjäksi. Lisäksi Elop piti "kuuluisan" palava öljylautta puheensa ja tiputti tehokkaasti Nokian matkapuhelinbisneksen arvoa.

Kaikki päätöksiä jotka aiheuttivat Nokian kotimaassa jatkuvia "Mitä hittoa se mies oikein tekee?" älähdyksiä kun osakkeiden hinta katosi ja markkinaosuudet sulivat. Mutta ei niissä toimissa mitään epäjohdonmukaista tai tyhmää ollut, niiden tavoite oli vaan vähän toinen kun osattiin odottaa.

On mahdollista ettei kyseessä ollut alusta asti suunniteltu juttu. Balmer on juuri vetäytymässä Microsoftilta ja ehkäpä osto onkin hänen jonkinlainen joutsenlaulunsa tai reaktio johdon muutokseen. Ehkä Microsoftin rautabisnesten epäonnistuminen ajoi tähän ja Nokia halvan hintansa kanssa oli mukavasti kädenulottuvilla. Tässä skenaariossa Elop ei olisi paha myyrä, vaan olisi ilmeisesti osaamattomuuttaan ajanut Nokian arvon mitättömäksi ja markkinaosuudet maton alle.

Jätettäköön huhumylly. Joka tapauksessa, nyt odotettu on tapahtunut ja Microsoft on ostanut Nokia puhelinbisneksen. Nokiaan ei ole ostettu, vain puhelinten valmistus, mikä jättää Nokialle varsin hyvin toimeentulevia yksiköitä.

On muuten huomattava että tätä kirjoitettaessa myynti on sovittu yritysten johdon tasolla ja osakkeenomistajien on se vielä hyväksyttävä. Nokian osakkeenomistajissa on noin neljännes suomalaisia tahoja, joten edes fennomania tuskin estää myyntiä. Yhtiökokous sen ratkaisee ja todennäköisesti hyväksyy.

Mitä tapahtuu puhelimille?

Nokian perintönä olleille puhelimille tämä omistajanvaihdos voi merkitä hyvääkin. Nyt Nokian Lumia-puhelimet ja niiden käyttöjärjestelmä tulevat samasta talosta, mikä voi parantaa niiden yhteyttä. Nokian uusien puhelinten suurin ongelma on ollut Windows Phone-käyttöjärjestelmän rajoitteet, minkä takia Nokialta ei ole kuulunut wp-läppäpuhelimia tai mitään muutakaan erikoisempaa: sellainen ei onnistu wp-alustalla. Kun ohjelmisto ja rauta tulevat samojen ovien takaa, parannukset voivat olla melkoisia.

Toisaalta tämä voi olla täysi kuolinisku Windows Phone-alustalle. On hankala nimittäin kuvitella minkään valmistajan kovin innokkaasti alkavan valmistaa wp-laitteita nyt kun Microsoft itsekin niitä rakentaa. Kilpailuasetelma on hyvin erikoinen kun muut valmistajat kilpailevatkin nyt suoraan Microsoftin kanssa - yhtiön jolta ne ostaisivat wp-lisenssit puhelimiinsa. Ehei, jos Microsoft ei kykene Nokian oston jälkeen puhaltamaan reippaasti tuulta Windows Phone-laitteiden kiinnostavuuteen, muut valmistajat tulevat hitaasti vetäytymään pelistä ja jättämään marginaaliin jääneen alustan Microsoftin huoleksi.

Symbianin tulevaisuus on vielä erillinen kysymys. On hankala sanoa tahtooko Microsoft tappaa ostamansa puhelinyksikön parhaiten rahaa tuottavat tuotteet vain uskottavuuden takia. Lisäksi Symbian tekee yhä temppuja joita Windows Phone ei osaa, kuten toimii kevyemmällä puhelinraudalla tai kestää viikon ennen uutta latausta. Arvaukseni olisi Microsoftin jatkavan halvimpien Symbian-puhelinten valmistusta, mutta lisäävän niihin omiin teknologioihinsa paremmin naitettuja ominaisuuksia, esimerkiksi paremman Office-yhteensopivuuden tai kytköksiä Microsoftin verkkopalveluihin kuten SkyDrive-ympäristöön.

Mitä sitten?

Pitäisikö tästä sitten raivota? Hankalampi sanoa, Nokian eniten rahaa vuotava yksikkö lähtee ja yritys itsessään ehkä jopa paranee. Nokian vaikutus Suomen talouteen on muutenkin kadonnut, joten sekään aspekti ei enää erityisemmin huolestuta. Tietylle kansallisylpeydelle tämä on ehkä eräänlainen kolaus: yksi tunnetuimmista suomalaistuotteista katoaa ja jää ylikansallisen yrityksen oman brändin alle.

Toisaalta, ehkäpä nyt Suomessakin voidaan alkaa vapaasti ostaa muita puhelimia kuin Nokiaa, se kotimaisuuden ripekin on nyt tiessään. Ehkä Microsoftin alla Nokian perinnöstä nousee jotain hienoakin. Katsotaan.

Kommentit

  1. on Valtiopetos Jorma Ollilalta joaka leikkii Jeesusta ja teki kaupat omaan taskuun Nokian Hallituksen puheenjohtajana kun otti Elopin toimitusjohtajaksi aikanaan ja oli sopinut stratekiasta että Elop ajaa alas Nokian ja kun hinta on sopiva Mikrosoft ostaa Nokian ja Elop siirtyy takaisin Mikrosoftille ja Ollilaa taas rikastui ja Suomi köyhtyi.
    Mielestäni Jorma Ollila pitäisi haasta Oikeuteen ja vaatia elättämään seuravat kaksikymmentä vuotta Suomen työttömiöä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.