Kokemukseni Windows 8.1 päivityksestä

Windows 8.1 päivitys on tulossa ulos lokakuun 17. päivä. Yrityskäyttöön käyttöjärjestelmä on ollut saatavilla jo hetken aikaa ja olenkin tutustunut siihen hetken aikaa. Kirjoitan tähän hieman kokemuksiani päivityksestä.

Windowsin uusin päivitys tuo mukanaan melkoisen määrän muutoksia Windows 8:n. Uusia teknisiä ominaisuuksia löytyy useita, esimerkiksi VPN-yhteyksien tai NFC:n tuki varsin hyviä päivityksiä, samaten kotitietokoneen työkäyttöä parantavat toiminnot kuten Workplace Join. Laitteen turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia tulee myös mukana, kuten mielenkiintoinen mahdollisuus lukita laite näyttämään vain yhden sovelluksen tietoja. Näin siis konepellin alla.

Eniten olen itse aina kiinnostunut käyttöliittymästä ja sen ominaisuuksista ja niin tässäkin kohdassa. Windows 8.1 tuokin mukanaan muutoksia nimenomaan Windowsin peruskäytössäkin. Tärkein näistä on monilla parempi pääsy toimintoihin työpöydältä. Windows 8.1 on mahdollista käynnistää suoraan työpöydälle ja työpöydältä löytyy vasemmasta alanurkasta Käynnistys-nappi kuin edeltäjässäänkin. Sen takaa avautuu toki Windows 8:n oma aloitusnäkymä, joka myöskin on hieman miellyttävämpi Windows 8:ssa.Pääsy näihin ominaisuuksiin löytyy napsauttamalla alalaidan tehtäväpalkkia hiiren kakkospainikkeella. Avautuvasta valikosta valitaan Properties (Ominaisuudet) ja avataan ikkunan toinen välilehti. Täältä voimme määrittää mm. tietokoneen käynnistymään työpöydälle aloitusnäkymän sijaan tai muuta hauskaa.Yksi hauska ominaisuus on työpöydän taustakuvan käyttö aloitusnäkymän taustalla. Tämä häkellyttävän pieni päivitys tekee aloitusnäkymästä vähemmän irtonaisen ja erillisen alueen. Toinen asetus on aloitusnäkymän muuttaminen pelkäksi sovelluslistaksi. Aloitusnäkymän voi muuttaa Mac OS:n Launchpadia muistuttavaksi kaikki sovellukset sisältäväksi alueeksi.Muutakin uutta hupia löytyy. Täyden ruudun sovelluksia voi nyt myös asetella vapaammin. Kaksi sovellusta voi olla rinnakkain halutulla tavalla, jopa 50%-50%. Lisäksi useamman näytön työpöytää käytettäessä, täyden ruudun sovelluksia voi olla yhtäaikaa auki useammalla näytöllä – tai toisella näytöllä voi olla työpöytä ja toisella aloitusnäkymä.Asetukset on myös järjestelty uudelleen. Windows 8:n ohjauspaneeli on ennallaan, mutta uudet asetukset on ryhmitelty uusiksi: asetuksien ryhmät löytyvät vasemmalta ja oikealle tulevat näkyviin muutettavat asetukset.Mukana tulee myös uusia sovelluksia. Kokonaan uusia täyden ruudun sovelluksia ovat laskin ja lukuluettelo. Ensimmäinen on juuri miltä kuulostaakin, jälkimmäinen on paikka jonne voidaan tallentaa sisältöä myöhemmin luettavaksi.


Windows 8:n normaaleja sovelluksia on myös päivitetty. Esimerkiksi sähköposti-, kalenteri- ja kauppa-sovellukset muuttuvat päivityksen jälkeen varsin erinäköisiksi.


Kokonaisuutenaan Windows 8.1 on varsin miellyttävä päivitys. Se ei esittele mitään radikaalia, vaan viimeistelee ja hioo kulmia. Päivityksen pystyy tässä vaiheessa asentamaan käytännössä puhtaana asennuksena, eli käyttäjän ohjelmat nollataan päivityksen mukana. Siinä vaiheessa kun päivitys tupsahtaa jakeluun perinteisen päivitysmekanismin kautta, päivittyminen tulee onnistumaan tietokonetta tasaamatta.

PS: Haluatko testata kasiykköstä virtuaalikoneessa VirtualBoxissa? Kirjoitin ohjeen siitä miten sen saa onnistumaan:
http://tamapaiva.blogspot.fi/2013/10/windows-8-asentaminen-virtualboxiin.html

Kommentit