Pikatestissä Nexus 5

Googlen puhtaaseen Androidiin perustuvat Nexus-laitteet ovat pitkään edustaneet Android-laitteiden sujuvinta päätä. Ne saavat päivitykset muita nopeammin ja pidempään, eivätkä ne sisällä valmistajien omia hitaita tai hidastavia ohjelmia.

Uusin malli tässä sarjassa on Nexus 5 joka julkistettiin äskettäin. Pääsin LG:n järjestämään pressitilaisuuteen testaamaan äskettäin julkistettua Nexus 5-mallia. Ehdin näprätä laitetta varsin perusteellisesti tilaisuudessa ja saada tuntumaa Googlen uusimpaan käyttöjärjestelmään.



Fyysinen tuntuma ja ulkonäkö

Nexus 5 on varsin komea laite. Sen design on hyvin minimalistista ja laite tuntuu hyvältä kädessä. Runko on jämäkkä, eikä lainkaan muovisen tuntuinen.


Laitteen sivuissa olevat napit ovat keraamisia ja niiden tuntuma oli jämäkkä ja selkeä. Laitteen kaiutin on alalaidassa, eikä blokkaannu jos laite makaa esimerkiksi pöydällä. Äänen laatu oli varsin hyvä.

IPS-näyttö oli komeaa katsottavaa. Värit ja erottelukyky eivät jättäneet lainkaan toivomisen varaa ja katselukulmatkin olivat varsin laajoja.


Häkellyttävin piirre oli kuitenkin laitteen nopeus. Käynnistelin kymmeniä ohjelmia ja pelejä, ja missään vaiheessa en löytänyt pienintäkään lagaamista tai hidastelua. Ohjelmasta toiseen pystyi hyppäämään ilman hidastelua ja perussovellukset avautuivat käytännössä heti siihen mihin ne jätettiin. Nexus 5 on heittäen nopein puhelin jota olen kokeillut ja peittoaa jopa iPhone 5:n sutjakkuuden. Kuvissa tätä on hankala näyttää ja videokameraa ei mukana ollut.



Verkkoyhteydet olivat varsin mukavalla tasolla myös. 4g-yhteyksillä kymmenien megatavujen kokoiset ohjelmatkin asentuivat laitteeseen yhdessä hujauksessa. Testinä latasin Clash of Clans-pelin noin kymmeneen sekuntiin.

Android 4.4

Android 4.4 vaatii vielä hieman totuttelua. Suurin käyttöliittymän muutos on alkuruudun vasemmalta puolelta löytyvä Google Now-ruutu. Google Now:n käyttäminen ei siis enää edellytä käyttäjältä nappien pohjassa pitämistä, kunhan vaan pyyhkäisee vasemmalle. 


Lisäksi uudessa käyttöliittymässä on oletuksena vain yksi ruudullinen tilaa ikoneille ja vempaimille. Uusia ruutuja luodaan tarpeen mukaan lisää, esimerkiksi jos lisään työpöydälle 4x4 vermpaimen, voin raahata sen oikeaan laitaan ja sille luodaan oma uusi ruudullinen tilaa.

Muuten Android 4.4 KitKat tuntui varsin tutulta. On hankala sanoa kuinka paljon puhelimen sutjakkuudesta johtui uudesta käyttöjärjestelmästä ja kuinka paljon tehokkaasta puhelimesta itsestään.


Kirjoittelen lisää kokemuksia Googlen uudesta Launcherista, jahka olen ehtinyt sitä vähän enemmän tutkailla toisella laitteellani.

Kamera

Nexus-mallien kamerat eivät ole tähän päivään asti olleet parhaita mahdollisia. Nexus 5:n kamera on kyllä parempi kuin yhdessäkään edeltäjässään ja tekee varsin hyvää jälkeä. Pikatestin perusteella väittäisin sen yhä häviävän kilpailijoiden huippumalleille, kuten HTC One, iPhone 5 ja Lumia 1020. Huono se ei kylläkään ole. Alla muutamia esimerkkiotoksia Nexus 5:n kuvista.



Yksi uutuus oli HDR+-kuvaustila, jossa laite rakentaa kuvan useasta eri kuvasta. Toiminnolla todella kirkkaita valoja sisältävissä kuvissa hämärimmät alueet eivät jää peittoon.


Seuraavissa kuvissa ensimmäinen on HDR+ tilassa otettu ja jälkimmäinen tavallisella kuvaustilalla.





Mielipide

Lyhyen kokeilun jälkeen Nexus 5 jättää varsin hyvän maun itsestään. Yhtä sujuvaa laitetta on hankala löytää. Akkukestosta tai käyttömukavuudesta tosin on hankala puhua ennen kun olen päässyt testaamaan laitetta ns. tositoimisissa.

Suurin heikkous Nexus 5:ssä ei ole raudassa eikä ohjelmistossa. Google kauppaa laitetta Yhdysvalloissa Play-kaupan kautta hintaan $ 349. Täällä laite tulee myyntiin melkoisella Suomilisällä, n. 530 € hintaisena. Luonnollisesti rohkeammat ovat tilailleet laitteita Saksan kautta. Play-kaupan laiteosion avautumisesta Suomessa ei ole vielä tietoa. 

Kommentit