Kauhut jotka rokotteet ovat voittaneet

Lohjalla eräässä Steiner-koulussa rokottaminen jätettiin osalla lapsista tekemättä. En lähde spekuloimaan syitä tähän, mutta seuraus oli ennustettavissa: vaarallinen tauti palasi ja sille altistui koulun oppilaat ja läheinen päiväkoti. Rokotekammon konkreettiset seuraukset ovat hiljalleen osumassa ja laivan laitojen yli voi läikkyä jotain ikävää.

Lohjan tapahtumien kunniaksi, kohotan esiin uudestaan sen miltä rokotteet todella meitä suojaavat. Aloitetaan pienellä allegorialla. Kuvitelkaa seuraava tilanne.

Kaupunkiamme ympäröi muuri jonka takana meitä odottaa vihamielinen sotajoukko. Osa nykyisestä sukupolvasta on syntynyt maailmaan jossa tuo muuri on jo ollut pystyssä ja he eivät ole nähneet sitä kauheutta mitä tuo sotajoukko aiheuttaa jos se pääsee sisään. Vuosia sitten sotajoukko tapasikin iskeä kimppuumme jatkuvasti. Ihmisiä kuoli koko ajan heidän takiaan, joskus vähän ja kun puolustuksemme pettivät kokonaan, saattoi suuri osa kaupunkimme väestä menehtyä. Sitten opimme rakentamaan muureja ja sotajoukko ei enää päässyt kimppuumme samalla tavalla. 

Nyt joukossamme elää joukko ihmisiä jotka eivät muista aikaa ennen tätä muuria. He vaativat että muuri purettaisiin, sillä osa heistä epäilee tuon muurin olevan huijausta ja tahtoisivat käyttää sen muurin pölkyt talojensa kattorakenteisiin. He kuitenkin ovat liian laiskoja kiivetäkseen tuon muurin päälle katsoakseen itse mitä takana odottaa ja nähdäkseen ne armeijat jotka joka hetki kokeilevat tuon muurin voimakkuutta, etsien heikkoja kohtia. He eivät vaivaudu tekemään tätä vaan kuuntelevat mieluumin mitä muut kertovat nähneensä muurilta. He eivät kuuntele niitä jotka vartioivat muureilla ja voisivat kertoa takana olevista kauheuksista. He uskovat että vartijat vain valehtelevat pitääkseen yllä hyvinvointiaan, eihän vartioita tarvittaisi enää jos aidan takana ei odottaisi mitään kauheaa.

Tarkalleen tässä maailmassa elämme Tänä Päivänä. Tuo sotajoukko ovat taudit, muuri on rokotteet ja nuo vartijat ovat lääkärimme ja tutkijamme. Ja nuo epäilijät ovat... tarkalleen sitä mitä ne tässä allegoriassakin olivat: ihmisiä jotka eivät usko rokotteiden hyödyllisyyteen ja haluavat avata nämä suojamuurit meidän ja tuon vihaisen armeijan välistä.Elämme todella kovin turvallisessa ja lopulta hyvin sairauksista vapaassa yhteiskunnassa. Rokotteiden ansiosta olemme onnistuneet voittamaan monia tauteja jotka ennen veivät ennenaikaiseen hautaan suuren määrän ikäluokista. Hinkuyskä, polio, jäykkäkouristus... vain muutamia esimerkkejä taudeista joita meidän ei enää tarvitse pelätä.

Rokotteet ovat tehneet meistä immuuneja näille taudeille ja kiitos tämän immuniteetin, kyseisten tautien määrä on romahtanut. Rokottamattomatkin ovat hyvässä turvassa näiltä taudeilta rokotettujen ansiosta, sillä kun tauti ei pysty leviämään rokotetun väestön varjolla, rokottamatonkin on hyvässä turvassa. Ja tämän turvan takia olemme ehkä unohtaneet millaisia kauhuja rokotteet ovat vieneet historian hämäriin.


Tämä artikkeli ja sen kuvitus eivät ole mukavia ja sitä niiden ei ole tarkoitus ollakaan. En tahdo turvautua shokkitekniikoihin enempää kuin pakko, mutta tässä tapauksessa näen sen tarpeelliseksi. Rokotteita intohimoisesti vastustavat kun ovat unohtaneet ne kauhut joilta rokotteet ovat meidät pelastaneet.

Vihurirokko


Vihurirokko on mukava pieni rokko kestää tyyppilisesti joitain päiviä ja samaan aikaan kärsitään flunssamaisista oireista. Osa sairastaneista saattaa saada pitkäaikaisia jälkiäkin. Ihan kevyt juttu, eikö?

Ja ei muuten ole. Raskaana oleva nainen voi nimittäin sairastuessaan antaa lapselleen syntymälahjaksi synnynnäisen vihurirokko-oireyhtymän, joka aiheuttaa vakavaa kehitysvammaisuutta. Rokotteiden oireeksi valehdeltua autismia pelkäävät eivät välttämättä hoksaa tekevänsä jotain mikä edesauttaa paljon vakavampien kehitysvammojen syntymistä. Lisäksi vihurirokosta kärsivä nainen saa noin yhdessä tapauksessa viidestä keskenmenon. Now who's killing babies?

Niin ja sanoinko että vihurirokkoon voi kuolla? Ja että rokkoon itseensä ei ole muuta hoitoa kuin rokote?

Jäykkäkouristus

Kaikki ovat kuulleet jäykkäkouristuksesta, mutta harva tietää mistä on oikeastaan kyse. Kyse on Clostridium tetani-bakteerin aiheuttamasta taudista. Tauti aiheuttaa aluksi jäykkyyttä ja vaikeuden avata suuta. Myöhemmin mukaan tulevat kouristukset jotka pahimmillaan estävät hengityksen ja johtavat kuolemaan.Hoitokeinoja kyllä löytyy, moderni lääketiede on suhteellisen fiksua. Aiemmin jäykkäkouristuksen kuolleisuus on arvioitu olleen noin 50-75% välillä. Moderni lääketiede on tiputtanut sen 11%:n. Tämä on vieläkin pelottavan korkea luku: vielä nykypäivänäkin jäykkäkouristus tappaa 11% siihen sairastuneista. Ja kuolemien määrät liikkuvat joka vuosi kymmenissä tuhansissa.

Ja jäykkäkouristus on valitettavasti niitä tauteja jotka eivät katoa vaikka olisimme sille immuuneja. Kyseinen virus nimittäin ei varsinaisesti tarvitse ihmisiä selvitäkseen, reagoimme vaan vähän ikävästi jos törmäämme siihen. Jäykkäkouristuksen voi saada periaatteessa mistä tahansa haavasta johon clostridium tetani sattuu pääsemään - ja ei tarvitse olla missään sivistystä kauempana.

Tämän voi saada kuka vain, missä vain. Niin ja tietysti jos olet rokotettu, tämä ei ole minkäänlainen ongelma.

Pneumokokki

Tässäpä onkin häijy tauti. Kyseessä on Streptococcus-suvun grampositiivinen bakteeri joka tarttuu hyvin herkästi. Normaalisti tämä bakteeri on täysin rauhallista sorttia, mutta päästessään sopivaan paikkaan, tilanne muuttuu häijymmäksi.


Pneuman aiheuttaa musikaalisen sukulaisensa tapaan paljon tuskaa. Se ei ole ainoa ikävyys mitä pneumokokki aiheuttaa ja kuolleisuuslukemat ovat ikävää katsottavaa. Aivokalvontulehdus on yksi pneumokokin ikävimpiä oireita ja siihen kuoleekin näppärästi 20-30 prosenttia sen saaneista aikuisista (lapsista onneksi vain n. 4%).

Pneumokokki-rokotteet eivät ole täydellisiä, mutta yli kaksivuotiaat voivat saada merkittävästi paremman vastustuskyvyn rokotteiden kautta. Ja rokotetta on suositeltava, sillä vaikka sen joutuukin uusimaan 5-6:n vuoden välein, on itse tauti varsin vakava sellaiseksi muuttuessaan.

Tuhkarokko

Tämä tauti oli varsin vaarallinen aikoinaan, jopa roomalaiset osasivat pelätä sitä. Alue jolle tuhkarokko levisi, saattoi lyhyessä ajassa menettää kolmanneksen asukasluvustaan ja kuoleminen ei ollut todellakaan nopeaa tai kivutonta. Kuubassa alkuperäisväestöstä kaksi kolmasosaa kuoli puhtaasti tuhkarokon tappamina kun rokko levisi vastustuskyvyttömän alkuperäisasukasväestön läpi tehokkaammin kuin mikään sotajoukko. 


Vielä nykypäivänäkin, tuhkarokko tappaa vuosittain 164 000 ihmistä. Tämä lukema on mukavan laskusuuntainen, sillä kiitos hoitokeinojen ja rokotteiden käytön, lukema on romahtanut. Vielä vuonna 2000 vastaava lukema oli lähes puoli miljoonaa ihmistä. Tuhkarokon kuolleisuus on hoitamattomana erittäin korkea, mutta myös hoidettuna tauti ei ole turvallinen.

Tuhkarokko aiheuttaa flunssamaiset oireet ja näkyvän rokon. Tyypillisesti rokko häviää itsestään, mutta tämä ei tarkoita taudin olevan vaaraton. Tuhkarokon komplikaatiot ja jälkitaudit ovat vakavia ja vaarallisia. Peruskauraa on ripuli, korvatulehdukset ja silmätulehdukset, mutta vakavampaakin löytyy, sillä tuhkarokko voi aiheuttaa myös keuhkokuumeen ja aivotulehduksen.

Tuhkarokko on kuitenkin naurettavan helppo estää. Rokote on erittäin tehokas suoja tuhkarokkoa vastaan ja takaakin 95% suojan. Valitettavasti kuitenkin MMR-rokotteesta rahastusmielessä tehty feikkitutkimus onnistui luomaan maailmanlaajuisen rokotteita kammoavan liikkeen, jonka ansiosta tauti on tekemässä pienoista comebackia. Meillä rokotetuilla ei ole hätää, mutta heikentyneellä immuunijärjestelmällä varustetut raukat ovat tämän takia pahassa pulassa.

Kiitos tosi paljon Andrew Wakefield ja Jenna McCarthy.


Polio

Polio on surullisin kohta tätä listaa. Huokaisin syvään monta kertaa tätä kirjoittaessani.

Polio tai kaverien kesken lapsihalvaus on virusperäinen tauti. Tämä lisänimi tulee polion tuhoisista vaikutuksista nimenomaan lapsiin, jotka saavat taudin herkemmin ja joille sen jälkioireet ovat pahimmat. Polion perusoireisiin kuuluu flunssamaisesti kurkkukipua ja huonoa vointia. Tämä saattaa pahentua korkeaksi kuumeeksi jonka aikana oksentelu ja ripuli ovat yleisiä. 

Tämän jälkeen tauti joko menee ohi tai pahenee. Huonompaan suuntaan mentäessä kuume alkaa nousta erittäin korkeaksi ja kestää viikkoja. Tämän tilan nimi kertoo kylmäävällä tavalla mitä seuraa: paralyyttinen polio. Tätä seuraava hermosolujen tuhoutuminen aiheuttaa juuri sitä mitä nimestä voisi päätellä, raajojen halvaantumista. Raajat toipuvat tästä hyvin hitaasti ja parantuminen voi viedä vuosia. Joskus lopputuloksena voi olla luuston vääristymistä, pysyviä halvausoireita, osteoporoosia, hankaluuksia käyttää raajojaan, raajojen kasvun häiriintymistä (esimerkiksi eri mittaiset raajat), neuropaattista kipua, virtsaputken tulehduksia, munuaiskiviä, suolitukoksia ja sydänlihastulehduksia.

Pahimmassa tapauksessa halvaantuminen ei jää pelkästään raajoihin. Tilanne vakavoituu entisestään jos halvaantuminen etenee aivoihin asti. Tällöin halvaantuminen leviää myös kasvoille ja alkaa vaikuttaa hengitykseen ja nielemiseen. Tarvitsemme happea elääksemme joten voitte kuvitella mitä tästä voi seurata. Se vanha kunnon tukehtumiskuolemahan siellä odottelee. 

Aiemmin tämä tarkoitti elämää rautakeuhkossa. Nykyiset keinot ovat paljon hienovaraisempia, mutta en tiedä voiko tätä mukavaksi kutsua, kuten kuva kertoo:


Polio on erittäin tehokas leviämään pisaratartuntana, mutta kykenee myös leviämään muita reittejä. Vaarallisuus pahenee tulee pitkästä itämisajasta, sillä polio voi odottaa oireettomana kuudesta päivästä reiluun kuukauteen. 

Sitten se surullisin osa polion tarinaa. Polio oli länsimaissa lähes kadonnut ja sen hävittäminen kokonaan oli hyvin lähellä. Polion kuolema ei todellakaan ollut kaukana. Nyt polio on palannut myös länsimaihin, kiitos joukon vainoharhaisia rokotteiden kammoajia. Tämä rokotesalaliittoon uskova kultti (kultti se on, eivät ne kaikki jumalaa tarvitse) on onnistunut palauttamaan polion keskuuteemme. 

Nyt yhä useampi on kuullut rokotteiden väitetystä vaarallisuudesta ja jopa uskoo näihin väitteisiin. Poliorokotteiden ottaminen on lähtenyt laskuun. Yhdysvalloissa on nähty merkittävä lasku poliorokotuksissa ja siellä yksin elää nyt yli miljoona alle kolmevuotiasta lasta joilla ei ole mitään suojaa poliota vastaan.

Rokotteiden vastustaminen: Tehopyhää ja harhaista

Suomi ei ole säästynyt rokotekammolta, vaan kysessä on täällä varsin hyvin näkyvillä oleva ilmiö. Narkolepsiakohu pahasti mokattujen sikainfluenssarokotteiden jälkeen onnistui tekemään tuhoisan lommon rokotteiden maineeseen ja vaikka niistäkin haittavaikutuksia sai lopulta hyvin pieni joukko potilaista. Nämä tiukentuneet asenteet näkyivät pelottavan selvästi Iltalehden foorumin keskustelussa, joissa puhuttiin rokotteista.

Kommenteista löytyi vainoharhaa:
"En luota,eiköhän luottamus ole menetetty,mutta voihan niitä paskoja itseensä työntää jos haluaa,pienten lasten vanhempia käy sääliksi,kun tekevät ratkaisujaan. työntääkkö myrkyt lapseen vai ei."
Rokotevastaista paikkaansapitämätöntä propagandaa jota ei olla viitsitty tutkia, mutta levitetään silti: 
"Kaikki terveet kätkykuolemat ajottuivat alle kuukauden sisään rokotuksista, siis 100% tapauksista. Samoin kaverit Miller ja Goldman tämän yhteyden aikanaan omissa tutkimuksissaan havaitsivat."
Ja puhdasta vääristelyä:
"Missä ovat randomisoidut, kaksoissokko- ja plasebokontrolloidut tutkimukset, jotka osoittaisivat, että rokotteet ovat turvallisia ja tehokkaita? (Ilman näitä tutkimuksia ei voi puhua tieteestä rokotuksen yhteydessä). Vastaus: Näitä tutkimuksia ei ole tehty"
Salaliittoteoriafoorumeilla pyörineenä, huomaan häkellyttävän paljon samanlaisuutta rokotevastarinnassa ja puheissa ufojen salailusta. Tyyli on oudon samankaltainen.

Ja sitten tietysti on se tietämättömyys. Rokotteiden vastustajat eivät tyypillisesti tiedä paljoakaan rokotteiden torjumien tautien kauheudesta. Kuin sukupolvi ilman sotaa, heille on jäänyt idealistinen kuva siitä mitä heitä edeltäneessä sodassa tapahtui. Tämä sota ei ole kaunista tai mukavaa, vaan sotkuista, kammottavaa ja siinä kuolee ihmisiä.

Lisäksi rokotevastustajilta puuttuu suhteellisuudentaju. He osaavat luetella rokotteiden haittavaikutuksia ja myrkkyjä, mutta eivät koskaan tunnu sisäistävän sitä että ne muutamat tapaukset jotka rokotteista saavat näitä haittavaikutuksia, ovat pisara meressä kun vertaamme niihin asioihin joilta rokotteiden avulla säästymme.

Ei, rokotteet eivät ole 100% turvallisia tai täysin vailla riskejä. Osa väitetyistä riskeistä on pelkkää potaskaa, kuten vaikkapa autismikohu, mutta joitain oikeita riskejä on olemassa. Kyse on kuitenkin pienen ja epätodennäköisen ongelman vertaamisesta suureen ja hieman todennäköisempään. Riski saada rokotteen torjuma tauti on käytännössä aina suurempi kuin riski saada mietojakaan sivuoireita rokotteesta. Rokotteiden aiheuttamat komplikaatiot ovat tyypillisesti magnitudeja pienempiä kuin rokotteiden estämien tautien sivuvaikutukset.

Voimme konkretisoida tilanteen vaikka näin: olet aseeton ja alasti ja perässäsi juoksee aseistettu tappaja ja edessäsi on korkea verkkoaita jonka takana odottaa turvapaikka. Voit kiivetä yli ja riskeerata putoavasi ja satuttavasi itsesi. Tai voit kokeilla onneasi tappajan kanssa. Todennäköisyys satuttaa itsensä aidan kanssa on pieni, mutta se on olemassa. Rokotteiden vastustajat väittävät aidan yli kiipeämistä liian vaaralliseksi ja jäävät puukotettavaksi.

Valitettavasti he tekevät tämän päätöksen meidän kaikkien puolesta. Jokainen rokottamaton aikuinen ja lapsi heikentää koko lauman immuniteettia ja riskeeraavat ne meistä joita ei voida rokottaa. He eivät pelkästään jätä kiipeämättä turvaan, vaan he antavat tappajalle avaimet tuon aidan portteihin.

Kyllä ne neulat ovat pelottavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.