Homokammoa kiekkokaukalossa

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo paljastaa Suomen jääkiekkoväen sairaanloisen homokammon, joka on niin pahaa ettei homoseksuaalin kannata edes kurkistaa ulos kaapistaan. Ilmeisesti lajin luonne on sellainen ja tässä Wallinheimo sanoo vahingossa ääneen sen mitä ei saisi sanoa:

Jääkiekkoilijat eivät pidä homoista.Homopelkoiset kiekkouroot

Wallinheimo esitti käsityksensä Radio Novan haastattelussa ja teki yhden asian hyvin selväksi: kaapista ulos tuleva kiekkoilija tekisi joukkueesta pilkan aiheen. Hän on sittemmin korostanut ettei ole tarkoittanut tätä hyvänä asiana eikä tarkoitukseni olekaan lytätä Wallinheimoa itseään, sillä ongelmat ovat kiekkoväessä, ainakin jos Wallinheimon tulkinta heidän mielenlaadustaan pitää paikkansa. Wallinheimon mukaan homokiekkoilijoiden ulostulon kanssa on kaksi ongelmaa: vaikutukset ryhmän yhteneväisyyteen ja vastapuolen huomioiminen.

Ensimmäisellä kohdalla haetaan ilmeisesti sitä miten jääkiekkoilijat muodostavat hyvin tiiviitä dynaamisia ryhmiä, joissa homous voisi olla rakoilua aiheuttava tekijä. Tässä Wallinheimo kertoo etteivät jääkiekkoilijat osaa olla muina miehinä jos paikalla on homoseksuaali. Tämä kuulostaa melkoiselta oppikirjaesimerkiltä homokammoisuudesta; jääkiekkoilijoiden oma miehuus on välittömästi koetuksella jos lähettyvillä olevaa homoa ei välittömästi hakata.

Toisena on sitten tämä vastapuolen huomioiminen. Wallinheimo kertoo miten jos kiekkoilijan homous on julkista, voisivat vastapuolen joukkueet "käyttää tietoa hyväksi". Tämä kohta osui omaan korvaani pahasti särähtäen: miten tätä tietoa oikein voisi käyttää hyväkseen? Yrittääkö homokiekkoilija yrittäisi aina ottaa vastapelurin takaapäin tai jotain muuta mitä voisi hyödyntää kiekkotaktiikan suunnittelussa? Tuskimpa, tässä pikemminkin viittataan häpeään.

Valitettavasti Wallinheimo tarkoittaa tällä suhteellisen ikävää ilmiötä: vastapuolen "tiedon hyväksikäyttö" tarkoittaisi avointa haukkumista, niin homoseksuaalin kiekkoilijan kun myös tämän joukkueen. Homojäsentä haukuttaisiin homoksi ja hänen kanssaan pelaajilta kyseltäisiin ovatko he kaikki harrastaneet pukuhuoneessa lemmenleikkejä tämän homopelurin kanssa. Wallinheimo paljastaa tässä mikä on jääkiekkoilijoiden kypsyystaso. He ovat niin kakaroita etteivät kestä "sä oot homo kun sun kaveriki on"-tasoista pilkkaa. Eikä kypsyydestä kieli sekään että joku käyttäisi näin lapsellista pilkkaa.

Homofobia on jääkiekossa siis niin käsinkosketeltavaa etteivät jääkiekkoilijat uskalla tulla ulos kaapista, mutta myös heterot kiekkosankarit suorastaan kammoavat ajatusta heidän lähipiirissään olevista homoseksuaaleista! Kyllähän siinä oma miehuus on heti kyseenalainen jos sattuu vaihtopenkillä istumaan ruskean reiän ritarin vieressä, eikö niin? Wallinheimo paljastaa tässäkin jotain kiekkoilijoiden mielenlaadusta: homoseksuaalin kanssa samassa joukkueessa pelaaminen on jotain mitä kiekkoilijat eivät vaan pysty tekemään, tartuttaahan homoseksuaali heihin oman stigmansa.

Ovatko kiekkoilijat pentuja vai onko Wallinheimo väärässä?

Kiekkoilijoista maalautuva kuva on vähemmän mairitteleva: lauma aikuiseksi kasvaneita koulukiusaajia, jotka aikuistumisprosessin aikana keskittyivät vain fyysiseen kasvamiseen ja jättivät henkisen väliin. Kuvittele joukko aikuisia miehiä lällättelemässä "homohomohomo" vastapuolen joukkueelle (mikä tietysti ajaa heidät niin raivoon että tappeluhan siitä tulee) ja alamme olla kohdallaan.

Muistamme esimerkiksi kohun kun Jokerien Semir Ben-Amorin hakkasi HIFK:n Ville Peltosen. Kyseessä ei ollut "töytäisi vähän pelin aikana" vaan "heitän miehen jäähän ja hyppään päälle takomaan"-tyyppinen keissi. Pelottavinta tässä oli miten monet olisivat jättäneet kyseisen pahoinpitelyn kokonaan syytteittä, lajin sisäiseksi asiaksi. Tappeleminen ja asiaton riehuminen on kuitenkin "osa lajia" joten pikkupentujen tapaan käyttäytyvät raivopäät on täysin perusteltu kuvaus melkoisesta osaa kiekkoilijoita.

Kakaroilta kuulostaa. Mutta onko tämä kuva sitten totuus kiekkoilijoista vai vain Wallinheimon käsitys heistä? Itse arvailisin kyseessä olevan ehkä vähän molempia. Wallinheimo lipsauttaa tässä millaisena hän kiekkoilijat näkee: homokammoisina kahdeksasluokkalaisina. Se mitä olen nähnyt kiekkoilijoiden käytöksestä kännisine remuamisineen ja tappelemisineen menee hyvin yksiin tämän kanssa. Kuvaus "homokammoiset kahdeksasluokkalaiset" ei välttämättä osu kovin kauas totuudesta. Varsinkin jos totuus on ylikasvanut kakaralauma, joka oikeasti voisi hajota joutuessaan käsittelemään ajatuksta "homosta keskuudessamme".

Loppuhuipennus

Wallinheimo on selkeyttänyt kantojaan myöhemmässä kannanotossa ja korostanut miten hänen mielestään tämä homokammoinen käytös on erittäin valitettavaa ja ilmiö jota vastaan pitäisi taistella. Hän ei kertonut omia mielipiteitään homoseksuaaleista, vaan kertoi miten heitä kohdellaan kiekkokaukalossa ja minkä asenteiden kanssa he joutuvat tulemaan toimeen. Wallinheimoa ei siis ole syytä varsinaisesti syyttää homokammon puolustelemisesta, ilmeisesti tarkoitus oli kuitenkin vain selittää kiekkomaailman ajatuksenkulkua.

No, Wallinheimo on toistaiseksi paljastanut siis miten kiekkoilijat kammoavat homoseksuaaleja niin paljon etteivät voi olla heidän lähellään tai tulla assosioiduksi heidän kanssaan. Mutta muutama helmi löytyi vielä. Haastattelun lopusta löytyy rinnastus homoseksuaalisuuden ja loukkaantuneena olemisen välillä.
"Emmehän me kerro loukkaantumisistakaan. Jos pelaaja on pahasti loukkaantunut, niin oma joukkue kyllä tietää sen, mutta ei siitä kerrota eteenpäin, koska vastustaja voisi käyttää sitä hyväksi."
Kiekkoilijoille homous on siis vähän kuin kipeänä oleva hartia. Kirsikan kakun päälle Wallinheimo jättää loppuun: hänen mukaansa kiekkohomot eivät halua edes tulla kaapista.
"Se joukkue olisi aina suurennuslasin alla ja väitän, että jääkiekossa on homoja ja hekään eivät halua sitä, mitä se tekisi joukkueelle."
Kiekkomaailma on paikka jossa ahdisvassa kaapissa on parempi elää, sillä kaapin ulkopuolella on paljon pelokkaita ihmisiä. Näiden kauhuissaan olevien raukkojen pelko homoassosiaatioista on niin suurta, ettei homoseksuaalin anneta tehdä työtään, vaan on aktiivisesti näytettävä miten vähänä häntä pidetään. Kiekkomaailmassa kaapissa on parempi pysyä, tai tulee poikittaista mailaa, ehkä jo pukukopissa.

Kommentit

 1. Nyt oli kyllä hieman lapsellinen kirjoitus, josta paistoi vahvasti läpi ennakkoasenne jääkiekkoilijoita kohtaan. Jääkiekkoilijat varmaankin ovat keskimääräistä homofobisempia (mikä on huono asia), mutta sama koskee kaikkia tiiviitä yhteisöjä. Toiseksi tiiviit yhteisöt eivät ole vain homofobisia, vaan vierastavat kaikkea erilaisuutta - oli kyse homouden sijaan vaikka larppaamisesta.

  Tuo Wallinheimon loukkaantumisrinnastuksen esille nosto on pelkkää tahallista mielensä pahoittamista. Onko syynä se, että voi kokea itsensä suvaitsevaisemmaksi vai joku muu, en tiedä. Jokaiselle asiaa vähänkin järkevästi ajattelevalle on selvää, ettei Wallinheimo tarkoita homouden olevan kuin loukkaantuminen. Hän havainnollisti vain vertauksen avulla, että molemmilla voi olla negatiivinen vaikutus joukkueen menestykseen (Eikä hän siitäkään missään sanonut, että se olisi ok).

  Olet tainnut mennä mm. mtv3:n kanssa samaan mielen pahoittamis ansaan ja ymmärtänyt Wallinheimon sanomisien sisällön tahallaan väärin, jotta pääset avautumaan jääkiekkoilijoista. Olet ilmeisesti myös tässä tapauksessa unohtanut, että asian ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat täysin eri asioita. Sanon vain, koska olen teksteissäsi tottunut paljon parempaan ja analyyttisempaa otteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En syytä Wheimoa homofobiasta, ja mielestäni tein sen loppuosassa selväksi:
   "Wallinheimo on selkeyttänyt kantojaan myöhemmässä kannanotossa ja korostanut miten hänen mielestään tämä homokammoinen käytös on erittäin valitettavaa ja ilmiö jota vastaan pitäisi taistella. Häntä ei ehkä siis voi varsinaisesti syyttää homokammon puolustelemisesta, ilmeisesti tarkoitus oli kuitenkin vain selittää kiekkomaailman ajatuksenkulkua."

   Hän esitti näkemyksensä analyysinä siitä miten kiekkomaailma valitettavasti toimii, ei puolustellut sitä. Jos hänen esittämänså kuva on paikkaansapitävä, ei se kerro hyvää kiekkoilijoistamme. Enkä usko sen olevan väärin, vai miksi muuten yhtään major- kiekkoilijaa ei Suomessa ole tullut kaapista. Tilastollisesti voimme varmasti sanoa kovan tason kiekkoilijoissa olevan muitakin kuin heteroita, mutta yksikään ei ole tullut kaapista.

   Poista
 2. "jääkiekkoilijoiden oma miehuus on välittömästi koetuksella jos lähettyvillä olevaa homoa ei välittömästi hakata.", "Wallinheimo vakavasti on sitä mieltä että homoseksuaalin kanssa samassa joukkueessa pelaaminen on jotain mitä kiekkoilijat eivät vaan pysty tekemään." , "Wallinheimo kertoo tässä millaisena hän kiekkoilijat näkee: homokammoisina kahdeksasluokkalaisina." , "Näiden kauhuissaan olevien raukkojen pelko homoassosiaatioista on niin suurta, ettei homoseksuaalin anneta tehdä työtään, vaan on aktiivisesti näytettävä miten vähänä häntä pidetään. Kiekkomaailmassa kaapissa on parempi pysyä, tai tulee poikittaista mailaa, ehkä jo pukukopissa." Ei kuulosta minusta ihan Wallinheimon ajatuksilta, eikä myöskään ajatuksilta, jotka olisivat edes lähellä totuutta (vaikka lauseitasi ei ihan sanatarkasti ottaisikaan).

  Mainitset toki lopussa, ettei Wallinheimo pidä homofobisuutta hyvänä asiana, mutta heti perään nostat esiin hänen loukkaantumisvertauksensa. Ja tosiaan tunnut käsittelevän jääkiekkopiirien homokammoisuutta erillisenä ilmiönä mainitsematta ollenkaan, että tiiviille yhteisöille on yleistä vieroksua erilaisuutta.

  Tietenkin voi kirjoittaa artikkelin, jossa pilkkaa jääkiekkoilijoita homofobisuudesta, mutta jos asiaan oikeasti haluaa jotain muutosta, kannattaisi sitä käsitellä vähän totuudenmukaisemmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrettävä tulkinta. Tarkoitukseni on kuitenkin lähinnä sanoa että pelkään hänen esittämänsä kuvan kiekkoväestä olevan oikea, ei että Wallinheimo itse olisi se roisto tässä. Hän teki virheen kertoessaan ääneen miten älytöntä homokammoa kiekkoympyröissä koetaan ja hän yritti selittää syitä miksi hänen mielestään kiekkoilijat näin homoja kammoavat.

   Ja tämä oli tekstin nimenomainen tarkoitus, ei haukkua Wallinheimoa, vaan tuoda esiin se miten hänen näkemyksensä kiekkohofobiasta vaikuttaisi olevan totta. Mutta ymmärrän jos teksti vaikuttaa hieman liian Wallinheimoa syyttävältä ja teen muutaman muutoksen siihen tuodakseni alkuperäisenkin pointtini esiin paremmin.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.