Windows 8 käyttö ilman kosketusnäyttöä

Windows 8:ssa on paljon juttuja joiden pienellä mukauttamisella käyttöjärjestelmästä saa paljon mukavammin työpöydällä pyörivän. Tässä esiteltävät muutokset eivät edellytä erityisiä käyttöoikeuksia tai asennusoikeutta, otamme käyttöön vain Windowsin jo sisältämiä ominaisuuksia. Tämän ohjeen avulla Windows 8.1 on paljon mukavampi työpöytäkäyttöjärjestelmänä.Käynnistä työpöydälle

Jos uusi aloitusnäkymä ei lämmitä ensimmäisenä mikä kirjautumisen jälkeen tervehtii, voit määrittää Windows 8:n käynnistymään suoraan työpöydälle.

Tämän teet helpoiten seuraavasti:
1. Siirry työpöydälle esimerkiksi Työpöydä (Desktop) tiiltä napsauttamalla.
2. Napsauta tyhjää kohtaa alalaidan tehtävät-palkin päällä ja valitse avautuvasta valikosta Ominaisuudet (Properties).

3. Avautuvasta ikkunasta avaa Siirtyminen (Navigation)-välilehti ja ruksaa tältä välilehdeltä kohta Kun kirjaudun sisään tai suljen jonkin näytön kaikki sovellukset, siirry työpöytään aloitusnäytön sijaan (When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start).


(Lisävinkkinä samasta ikkunasta voi myös ruksata kohdan Näytä työpöydän taustakuvani aloitusnäytössä (Show my desktop background on Start) jolloin aloitusnäyttö ei enää tunnu niin irtonaiselta elementiltä.)

Viimeistele napsauttamalla OK:ta ja seuraavan käynnistyksen yhteydessä pääset suoraan työpöydälle aloitusnäkymän sijaan.

Vaihda oletusohjelmat

Windows 8:ssa työpöydällä kun tuplanapsautat vaikkapa kuvatiedostoa tai musiikkikappaletta, huomaat päätyväsi täyden ruudun tilassa pyörivään sovellukseen. Nämä on hyvä vaihtaa työpöytäsovelluksiin jos työpyödällä mielii pysyä. 

Oletusohjelmia voi valita mielesi mukaisesti, tässä näytän miten oletusohjelmiksi valitaan jo Windowsin mukana tulevat työpöytäohjelmat.

Avaa oikean laidan valikko painamalla Windows + C ja valitse sen alalaidasta Asetukset (Settings). Valitse sivun asetuspalkin aivan alhaalta vielä Muuta tietokoneen asetuksia (Change PC Settings). Asetukset avautuvat. Valitse vasemmalta sivulta kategoria Haku ja sovellukset (Search & Apps) ja valitse sitten Oletukset (Defaults).


Työpöytäkäyttäjä tahtoo muuttaa täältä paljonkin. Suosittelen muuttamaan ainakin seuraavat:
  • Valitse musiikki- ja videotoistin kohtiin Windows Media Player (tai haluamasi muu mediatoistin) Musiikki ja Video-sovellusten sijaan. Tämä siirtää median toistamisen työpöytäohjelmaan.
  • Valitse kuvien katselijaksi Windowsin valokuvavalikoima (Windows Photo Viewer) ja kuvatiedostot avatutuvat toiminnoiltaan paljon vähemmän rajoittuneeseen katselijaan.
Kun tarvittavat muutokset on tehty, voit palata työpöydälle Windows-näppäimellä. Asetuksia ei tarvitse erikseen hyväksyä tai tallentaa.

Bonusvinkit

  • Sammuta helpommin: napsauta hiiren kakkospainikkeella palautettua Käynnistä-painiketta ja avautuvasta valikosta löydät sammutuskomennot helpommin.
  • Älä vaihda oletusselainta tai menetät pääsyn täyden ruudun Internet Exploreriin. Selain ei sisällä suurta määrää ominaisuuksia, mutta on samalla varsin turvallinen käyttää teknisesti. Haavoittuvaisuuksien määrä on teoriassa varsin pieni.
  • Opettele vaihtamaan ohjelmasta toiseen Alt + Tab-pikapainikkeella.
  • Opettele siirtymään työpöydälle ja aloitusnäkymään nopeasti. Windows-nappi vaihtaa aloitusnäkymän ja viimeisimmän ohjelman välillä. Windows + D palauttaa aina työpöydälle.

Lue myös

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.