Oletko sinäkin suhteellisen konservatiivinen?

"Anteeksi, onko tuo suklaapatukka taskussanne vai oletteko vain konservatiivinen nähdessänne minut?"

Eräänä kauniina päivänä, ystäväni kutsui minua konservatiiviksi. Otin sen vitsinä, mutta asia jäi mietittyttämään. Eräillä mittareilla olen nimittäin pahuksen konservatiivisen näköinen.

Suhteellisen konservatiivista

Ympärilläni on kaikenlaisia ihmisiä. Tunnen polyamorisia, avoimissa suhteissa eläviä, homo-, bi-, a- ja panseksuaalisia. Joukosta löytyy sidonnan ja muiden jännittävien fetissienkin harrastajia. Tunnen väkeä jotka matkustelevat paljon; pistävät kamansa varastoon, irtisanovat vuokrasopimukset ja ampaisevat maailmalle. Asumisjärjestelyissä näkee kaikkea taiteilijaresidensseistä, kommuuneihin ja soluasuntoihin. Lapsia harva tahtoo ja monilla on vapaaehtoisia ruokarajoitteita kuten kasvinsyöntiä. Moni opiskelee mielenkiintoisia aiheita, kuten naistutkimusta, yhteiskuntatieteitä tai luovaa kirjoittamista.

Ja sitten olen minä. Heteroseksuaali mies, en omaa tietääkseni mitään ns. normatiivisuudesta poikkeavaa fetissiä. Olen naimisissa ja minulla on jälkikasvuakin. Asun omistamassani talossa ja minulla on asuntolaina. Pyöräilen töihin aina kun mahdollista. Syksyisin käyn marjassa ja keräämässä läheisestä puutarhasta omenia hilloksi ja mehuiksi. Syön lihaa ja en tunnistaudu feministiksi. Minulla on työpaikka ja koulutuksenikin on tietotekniikassa.

Aika pahuksen konservatiivisen kuuloista? Elämäntapavalintani ovat juuri ne mitä perinteinen konservatiivi omaisi. Perhe, talo, auto, lapsia, avioliitto, televisio, iso pakastin. 


Väärinkäsitys tulee nimenomaisesti sekoittaessamme tekemämme valinnat edustamiimme arvoihin. Aiemman perusteella vaikutan konservatiivilta, mutta en käytä itsestäni kyseistä nimitystä, enkä pidä sitä itseeni edes sopivana. Arvoni joiden perusteella teen päätökseni ovat ehkä johtaneet konservatiivien hyväksymään paikkaan, mutta se ei tarkoita päätöksiä tehdyn konservatiivisten arvojen mukaisesti.

En myöskään nosta omaa elämäntapaani mitenkään muita paremmaksi ja halua estää muuten elämistä. Olen sitä mieltä että valintani ovat olleet enimmäkseen hyviä omalla kohdallani, mutta en voi yleistää tätä muihin. Toiselle nämä valinnat voisivat olla ne huonoimmat. 

Ostin asuntoni ja se oli hyvä päätös, mutta en tarkoita että muidenkin pitäisi. Asun vastakkaista sukupuolta edustavan ihmisen kanssa "perinteisessä" avioliitossa, mutta en kiellä muilta avoliittoja saman tai eri sukupuolta edustavan partnerin kanssa, enkä tuomitse jos parisuhteen muotosi on avoin, polyamorinen tai pangalaktinen. No viimeisen ehkä hieman. Haluan itse lisää lapsia, mutta en sano sen olevan jotain mitä kaikkien täytyisi tai edes kannattaisi tehdä.

Vastakkainasettelujen aika

Olen konservatiivinen vain vastakkainasettelussa konservatismi vs. radikalismi. En miellä hyväksi asiaksi muutosta vain muutoksen itsensä vuoksi, vaan jokainen uusi asia on arvioitava ja otettava käyttöön vain jos se osoittautuu entistä asiaa paremmaksi. Tässä mielessä uskoisin valtaosan ihmisistä olevan konservatiivisia, mutta tällä määritelmällä ei oikeastaan ole merkitystä, sillä se on kaukana modernin konservatiivin arvomaailmasta.

Kun puhutaan konservatiivius vs. liberaalius- arvomaailmojen taistosta, tunnistaudun liberaaliksi. Asiassa ei oikeastaan ole vaihtoehtoakaan, sillä modernissa merkityksessään konservatiivius tarkoittaa itsepintaista pakkoa kieltää todellisuus ja vajota kuplaan jossa asiat eivät ole niin pelottavia. Tässä kuplassa ei ole ilmastonmuutosta ja homoseksuaalit ovat vain vähän pihalla. Tässä kuplassa voi vastustaa tasa-arvoa, kansalaisoikeuksia ja planeetan elinkelpoisena pitämistä jos näihin tähtäävät toimenpiteet on tuomittu talouden, jumalan tai järjen vastaisiksi. Ja tuomitsijaksi kelpaa tietysti vain luotettu konservatiivi jolta omat arvot voi näppärästi lainata. Kaikkihan tiedämme miten konservatiivisten perhearvojen mukaan elävät ihmiset ovat automaattisesti oikeassa.

Kuten minä.


Kommentit

 1. Liberaali ei ole vastakohta konservatiiville.

  Liberaalius on aina poliittinen kannanotto sen puolesta, että kaikki ihmiset saisivat päättää omista asioistaan. Konservatiivi sen sijaan voi olla yksityisesti, vaikka ei haluaisi sanoa mitään muiden ihmisten toimista.

  Liberaalin vastakohta on yhteisen päätöksenteon kannattaminen. Nämä ovat poliittisia mielipiteitä. Konservtiivin vastakohta on uudistusmielisyys. Nämä voivat olla poliitiisia tai yksityisiä mielipiteitä.

  Liberaalille konservatiivisuus tai uudistusmielisyys ovat tietenkin yksityisiä mielipiteitä. Sinä kai olet konservatiivi liberaali tämän kirjoituksen perusteella? Vaikka mun nähdäkseni aiemppien kirjoituksiesi perusteella et ole kovin liberaali ainakaan mitä tulee ihmisten rahan käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun termit olisivatkin näin selkeitä. Määritelmällisesti olet oikeassa, mutta nykyisessä puhekielessä termien "konservatiivi" ja "liberaali" on muuttunut. Klassisen konservatiivisuuden voisin allekirjoittaa, mutta merkitys on yleensä enemmän sosiaalisesta konservatiiviudesta ja se on vain rutto.

   Poista
  2. No niinhän se on, mutta olisin toivonut sinun hieman selkeyttävän termejä jo kirjoituksessasi. Sekavalla termistöllä tulee sekavaa tekstiä, siksi kommenttini.

   Mielestäni surullista on se, että Suomessa liberaali aate on niin vähissä, että mikä tahansa poliittiseksi tulkittavissa oleva oman mielipiteen ilmaus, kuten konservatiivisuus, tulkitaan poliittiseksi kannan otoksi eli kannanotoksi siitä miten haluaisi muiden toimivan. Poliitikoilla ongelma on vielä suurempi. Mikä tahansa poliitikon oman elämän valinta tulkitaan helposti kertovan siitä mitä hän haluaa politiikassa ajaa kaikkien elämäntavaksi ja niin kai äänestäjän on varovaisuuttaan tehtäväkin, koska perustuslaki suojaa ihmisten vapauksia huonosti.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.