Miten iPhone pitää tekstiviestejäsi panttivankina

Oletko iPhone-käyttäjä? Parempi tykätä puhelimestasi, sillä muualle ei ole menemistä. Jos vaihdat pois iPhonesta, et enää (koskaan?) saa yhtään tekstiviestiä muilta iPhonen omistajilta.

iPhone ei ole aikoihin ollut enää se kuuma uutuus. Uuden mallin esittelyä on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta esittelyn aikana homma on vähän lässähtänyt. iPhone-mallistoon ei olla esitelty mitään erityisen vallankumouksellista tai uutta aikoihin. Uudet iPhone-mallit ovatkin olleet lähinnä samaa kamaa, mutta vähän parempana.

iPhonen tähti ei kiillä enää yhtä kirkkaasti ja Apple ei enää kerää uusia käyttäjiä palveluilleen aiemmalla tahdilla. Moni on vaihtanut pois ja tätä estääkseen Apple on päättänyt yrittää lukitä käyttäjiä platformiinsa vaikka väkisin.

Android- tai Windows Phone-laitteeseen siirtyminen iPhonesta on tehty tarpeettoman hankalaksi. Apple kopioi laitteista kontaktit ja tiedot talteen omaan pilvipalveluunsa, josta niitä ei muualle saa. Vastaavasti Googlen ja Microsoftin palveluista kontaktit on siirrettävissä mille tahansa alustalle.

Uusin hienous on jotain mitä en jaksa uskoa vahingoksi. Apple on onnistunut rikkomaan tekstiviestien saamisen käyttäjiltä jotka vaihtavat pois iPhonesta. Tämän nolon ongelman uhriksi on joutunut monia Applen entisiä käyttäjiä: iPhonen käytön lopetettuasi, et enää saakaan tekstiviestejä yhdeltäkään iPhonea yhä käyttävältä tuttavaltasi.

Ongelma tulee Applen iMessage-palvelusta. Kun tekstiviestiä lähettää iPhonella, tarkistaa puhelin onko vastaanottajalla käytössään iMessage. Jos on, viesti lähetetäänkin sen kautta tekstiviestin sijaan ja lähettäjän ei tarvitse maksaa viestistä. Periaate on periaatteessa varsin hieno.

Ongelma tulee siinä kun käyttäjä vaihtaa pois iPhonesta. Nyt tuttujesi i-laitteet jatkavatkin viestien lähettämistä sinulle iMessage-viesteinä, mutta ilman i-laitetta, et näe yhtäkään näistä viesteistä. Joissain tapauksissa lähettäjä saa sentään virheilmoituksen, mutta monissa tapauksissa iPhone on väittänyt viestiä toimitetuksi. Lähettäjän ruudulla lukee siis että viesti olisi toimitettu perille, mutta oma laitteesi ei ole viestiä nähnytkään.

Hauska selvitys tästä iMessage-helvetistä löytyy esimerkiksi Adam Pashin-blogista. Adam vaihtoi pois iPhonesta ja tekstiviestit muilta iPhone-käyttäjiltä loppuivat. Ratkaisua ongelmiin ei hänkään löytänyt. Jopa Applen tuen ratkaisuyritykset ovat varsin selkeää silmänlumetta. Sieltä ehdotetaan esimerkiksi sinulle tekstaavien ystävien puhelimissa tehtäviä toimenpiteitä:
Apple Support: “Can you try deleting the contact from your new iPhone and re-adding it?”
Me: “I can’t tell everyone I know to delete and re-add me as a contact.”
Adam ei ole ongelman kanssa yksin. Redditin keskustelussa asiasta nousi esimerkiksi seuraavia kommentteja:
"I disabled iMessage, deleted my phone number from my apple account, changed my email address on my apple account, send the STOP message to that 486 or whatever number and people on iPhones STILL can't message me. I've called apple "support" so many times that I have just given up. The people I care about know what to do to text me and everyone else can call me if it is urgent."
"Working in cell phone sales, this is an issue I see multiple times a day. A huge annoyance for me, as well as the consumer."
Joillain ongelmiin on sentään löytynyt jokin ratkaisu.
"This happened to my wife, who switched from iPhone to Moto X. Had to call Apple to get her number removed from iMessage, then she still had problems for a couple weeks until all her friends with iPhones had been rebooted and/or deleted the iMessage conversation and started a new one."
Joillain ratkaisuksi ei ole löytynyt muuta kuin uusi puhelinnumero.
"I recently had this issue. An apple employee actually admitted it to me on the phone that they were aware of the issue. I actually ended up changing my phone number completely after months of frustrations and trying everything. Oh well."
Kaikille ratkaisua ei ole löytynyt ja oikeasti ongelmaa korjaavia ratkaisuja ei tällä hetkellä ole. Tekstiviestipanttivankeus liittyy pitkään listaan syistä miksen valitse Applen mobiilituotteita, enkä suosittele niitä kenellekään. Mukautettavaa ja monipuolista laitetta etsivälle Android on aina parempi vaihtoehto. Jos vähemmillä toiminnoilla pärjää, Windows Phone-laitteita saa neljä yhden iPhonen hinnalla.

Hyvää syytä iPuhelimen ostoon ei enää oikeastaan ole. Muuta kuin se miten Apple satuttaa sinua jos uskallat vaihtaa pois. Tässä Apple on kuin väkivaltainen puoliso, jos yrität erota, henkesi on vaarassa.


Kommentit

 1. Oletko nähnyt tästä esimerkkejä Suomessa? Sellainen voisi kiinnostaa suomalaista mediaakin.

  VastaaPoista
 2. Päädyin blogiin, koska ihmettelin miksei minulle lähetetyt tekstiviestit tule perille. Vaihdoin juuri applesta androidiin.
  nyt ihmettelen vielä enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Applella taisi olla näihin nyt jo jokin palvelu mitä kautta ongelman voisi korjata? En ole perehtynyt asiaan hetkeen, mutta muistelin tällaista puhetta olleen.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.