Poliisin vappuyllätys

Poliisi päätti ennaltaehkäistä rikollisuutta estämällä ilmaisun- ja kokoontumisenvapautta. Eikä oikein onnistunut perustelemaan toimiaan.

Se mitä tapahtui vappukulkueelle Helsingissä lienee jo melkein yleistä tietoa. Poliisi pidätti vaarallisiksi katsomiaan henkilöitä, hajaannutti vappumarssikulkueen ja kaiken kunniaksi marssin jo päätyttyä rikkoi varastoon menossa olleita vasemmistoliiton ja vasemmistonuorten lippujen keppejä.

Poliisin perustelu aseistautuneista mielenosoittajista ontuu pahasti. Koko väittämä lipuiksi naamioiduista aseista ei pidä vettä.

Lippujen voi katsoa kuuluvan mielenilmaisuihin ja marsseihin, sillä niitä on kannettu vastaavissa tapahtumissa käytännössä aina. Jokainen lippu vappumarssissa oli yhtäläisesti aseeksi käyvä, kuten on jokainen lippu jokaisessa muussakin marssissa tai mielenosoituksessa. Varren on oltava pitkä, jotta lippu saadaan riittävän korkealle ja suhteellisen tukeva, ettei se taivu tai heilu vaarallisesti. Näin lipun varsi on automaattisesti aseeksi kelpaava: pitkä ja tukeva lyöntiase. Jos poliisi löytäisi miekkoja tai kivääreitä lipun varsina, sitten voitaisiin ehkä alkaa puhua lipuiksi naamioiduista aseista, mutta tällaisenaan poliisin väittämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Poliisin väitteet teroitetuista lipuista ontuvat vielä pahemmin. Jos henkilö osallistuu mielenosoitukseen tarkoituksenaan pistää rähinäksi, hänen mukanaan olevalla kepakolla on tarkoitus lyödä ja siinä teroitettu pää ei ole millään tavalla tarpeellinen. Vandalisoinnissa kuitenkin halutaan rikkoa esimerkiksi ikkunalaseja ja siinä painotettu pää on paljon teroitettua kärkeä tärkeämpi.

Ainoa erityinen funktio joka teroitetulla kärjellä voisi aseena olla on toimiminen keihäänä ja näin aseena ihmisiä vastaan. Ja tiedämme jo esimerkiksi kiakkovieraiden huligoinnista että päätarkoitus mahdollisilla riehujillakin on rikkoa juttuja, ei tappaa ihmisiä. Näin teroitettu keihäsmäinen ase ei edes sovi poliisin maalaamaan väkivaltaisen anarkistiporukan narratiiviin. Lipun terävä pää ei tee lipusta asetta tässä kontekstissa, ei edes epäilyttävää.

Lippupelleilyssä on vielä huomattava yksi yksityiskohta: poliisi puuttui vain yhden ryhmän lippuihin aseina, vaikka kaikkia paikalla olevia lippuja voisi vastaavasti käyttää vaarallisinakin lyömäaseina. Miksei esimerkiksi demarien lippuja pidetty vaarallisina? Poliisi valikoi tietyt lipunvarret vaarallisiksi hyvin kestämättömin perustein.

Poliisi piti läsnäolonsa vahvana tavoilla jotka karmivat itseäni ainakin. Eräällä videolla näkyy miten mielenosoituksen loppupäässä tuli pikkulapsia ja rattaita ja sitten iso joukko poliisin maijoja. Ei todellakaan se näky mitä odottaisi löytävänsä mielipiteen vapautta juhlistavasta demokratiasta.

Mitä tästä voimme päätellä:
 1. Ennaltaehkäisy on muuttunut riittäväksi perusteeksi rajoittaa kokoontumisen ja mielenilmaisun vapautta.
 2. Ennaltaehkäisy ei tarvitse taakseen muita todisteita kun kuulumisen sopivaan ryhmään.
 3. Aseiden kantaminen julkisella paikalla on kiellettyä ja mikä tahansa asia voidaan määritellä aseeksi.
Ei hyvä, ei lainkaan hyvä. Näistä tapahtumista tullaan vaatimaan poliisilta perusteellista selontekoa. Poliisi ei vain ylireagoinut, vaan myös esti poliittisen liikkeen mielenilmaisua täysin pöyristyttävällä ja jopa väkivaltaisella tavalla. 

Lopulta poliisi on joutunut pahoittelemaan toimiaan ja on luvannut korvata tuhoamansa omaisuuden. Elämme mielenkiintoisia aikoja: marssin aikana se on poliisi joka tuhoaa omaisuutta ja joutuu korvaamaan sen jälkikäteen. Vappumarssin pilalle menoa poliisi tuskin tulee korvaamaan.


Kommentit

 1. Noi kaksi kuvassa olevaa lipputankoa oli _ehkä_ perusteltua takavarikoida. Ne näyttävät vähän siltä, että ne on tehty enemmän aseiksi kuin lipputangoiksi, aika lyhyitä ja paksuja ja liputkin aika onnettomat. Lisäksi poliisia oli edellisessä mielenosoituksessa eduskuntatalolla mätkitty juuri tällaisilla ja saman porukan toimesta. Toisaalta poliiseja oli paikalla sellainen määrä, että tapahtumiin olisi voinut puuttua sitten, jos jotain sattuu. Poliisi oli vielä eristänyt anarkistit omaan kulkueeseen muusta marssista.

  Ne muut lippujen takavarikot ja niihin liittyvät kiinniotot taas olivat täysin laittomia. Ei voi puhua edes ylilyönnistä vaan törkeästä poliisin mielivallasta. Tätä tapaustahan poliisi sentään pahoittelikin, mutta näkisin, että tällaisesta törkeydestä pitäisi myös päitä pudota, mutta Suomessa perinteisesti kukaan ei varmaan tajua erota.

  Vasemmiston reaktioitakin voi kyllä vähän moittia. He eivät ole millään tavalla tuominneet väkivaltaa tai koittaneet tehdä pesäeroa tähän anarkisti porukkaan, joka on useasti rähinöinyt samoissa mielenosoituksissa (vaikkakaan eivät tässä viimeisimmässä), joissa vasemmistoakin on ollut edustettuna .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En keksi mikä niissä lipputangoissa näyttää niin aseelta. Hyvin normilta kotitekoiselta lipun varrelta molemmat näyttävät. Kyseessähän ei ole mikään jättilipputanko, vaan kädessä kannettava ja ne eivät ole välttämättä tuota pidempiä.

   Tunnut jakavan yleisen mielipiteen siitä että ainoa pahoiteltava asia oli Vasemmistoliiton väen osuminen poliisin tuleen anarkisteja vastaan. Anarkistien mielipiteen ja kokoutumisvapautta voi siis rajoittaa vapaasti? Puhtaasti ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä?

   Poista
  2. Sanoin, että _ehkä_ perusteltua takavarikoida lähinnä siksi, että samanlaisia oli juuri aiemmin käytetty aseena, mutta itse en olisi takavarikoinut, kun enneltaehkäisy ei ollut mitenkään ainut keino toimia.

   Ei anarkistienkaan vapauksiin saa puuttua laittomasti, mutta poliisilla on velvollisuus myös ennaltaehkäistä rikoksia ja anarkistit ovat osoittaneet, että siihen on tarvetta. Toki, jos varaa on käyttää tuollaisia määriä poliiseja kuin vappumarssilla oli, niin poliisin olisi parempi puuttua vasta jälkikäteen, niin olisi selvempää kuka on toiminut väärin.

   "Anarkistien mielipiteen ja kokoutumisvapautta voi siis rajoittaa vapaasti? Puhtaasti ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä?"
   Mä en sanonut mitään tällaista. Älä rakenna rakenna olkinukkeja.

   Poista
  3. Pahoittelen jos luonnehdintani ei ollut sen mukainen mitä sanoit. Sain kommentistasi sen vaikutelman ettei anarkisteihin kohdistuneista toimista mikään olisi ollut perustelematon. Mielestäni näin ei voida sanoa, sillä anarkistit eivät kantaneet muita enemmän tai vähemmän vaarallisia lipun varsia.

   En myöskään voi täysin niellä että anarkistit olisivat osoittaneet olevansa niin vaarallinen ryhmä, että heiltä voisi kerralla kieltää kotitekoisten lippujen kantaminen ennaltaehkäisevästi. Joko liput kielletään kaikilta, niiden rakenteeseen annetaan säännöt tai sitten anarkistienkaan lippuihin ei kosketa. Vähän sama kun kieltäisin Italialaisilta vasaran ja naulat, kerran joskus heillä on ollut taipumuksia naulata vapahtajia niillä.

   Poista
  4. "Joko liput kielletään kaikilta, niiden rakenteeseen annetaan säännöt tai sitten anarkistienkaan lippuihin ei kosketa."

   Toki olisi hyvä, jos lait olisivat yksiselitteisiä, eikä tarvittaisi paljoa poliisin tulkintaa, mutta valitettavasti tällaisten astaloiden kohdalla se on vaikeaa.

   Laissahan on pykälä toisen vahingoittamiseen tarkoitetun esineen hallussapidosta ja jos katsot laista, niin se mahdollistaa oikeastaan minkä tahansa esineen tulkitsemisen sellaiseksi. Tällainen tulkinnan varaisuus on tarpeen ja poliisi joutuu käytännössä arvioimaan, että onko joku esine mukana toisen vahingoittamis tarkoituksessa. Tulkinnassa on pakko ottaa huomioon tilanne, paikka ja myös henkilö. Esimerkiksi pesäpallomaila pesäpallokentälläkään ei ole ok, jos sitä pitää hallussaan jonkun muun kuin urheilutoimintaan osallistuvan näköinen, esimerkiksi pilottitakkinen kaljupää.

   Tässä tapauksessa poliisi on tehnyt tulkinnan edellisen mielenosoituksen kokemuksien perusteella: lipputangoiksi vähän lyhyitä ja vähän paksuja keppejä samannäköisellä porukalla, joka samanlaisilla kepeillä hakkasi poliiseja juuri pari viikkoa aiemmin. Mielestäni ei mitenkään mielivaltainen tulkinta ja takavarikointi, vaikka minunkin mielestä poliisi olisi voinut toimia paremmin.

   Saman tulkinnan kanssahan pelattiin itsenäisyyspäivänä. Lätkämailat mielenosoituksessa ei olisi ollut ok, mutta anarkistit keksivät tavallaan naamioida ne "lipuiksi"/asusteiksi ottamalla lätkäteeman, mutta paikkojahan niillä hajotettiin, niin kuin saattoi arvatakin.

   Mä ihmettelen miten vähän julkista paheksuntaa anarkistit saavat, kun vertaa esimerkiksi uusnatseihin tai edes vähemmän sairaaseen äärioikeistoon. Uusnatseihin verrattuna anarkistien ihanteet toteutuessaan olisivat yhteiskunnalle tuhoisampia, tuhot eivät kohdistuisi vain tiettyihin ryhmiin vaan kaikkiin. Lisäksi anarkisteista tuntuu olevan uusnatsejakin enemmän haittaa käytännössä. Anarkistien ihanneyhteiskunnan vaikutuksia on varmaan vaikeampi hahmottaa, kun kukaan ei ole vielä ollut niin hullu, että olisi ikinä alkanut sellaista oikeasti toteuttaa. Natsismin älyttömyys on nähty käytännössä.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.