Testissä Samsung Galaxy S5

Samsungilta tuli testattavakseni jotain uutta ja mielenkiintoista: Galaxy S5-älypuhelin. Laite on sangen kiintoisa ja tuo jotain uuttakin mukanaan, eikä ole siis "vain" päivitys Galaxy-sarjaan. Uutukainen tarjoaakin vedenpitävyyttä, sykemittaria, sormenjälkilukijaa ja muutamaan muuta uutta toimintoa.


Tätä tekstiä on päivitetty 14.5.

Runko ja tuntuma

S5:n julkaisumalli poikkeaa edeltäjistään. S3 ja S4 olivat valkoisia ja S5 on edestä musta ja takaa akvamariinin sininen. S5 on edeltäjiensä tapaan tunnistettava Galaxy S-sarjan laitteeksi, vaikka onkin edeltäjiään hitusen kulmikkaampi ja tummasävytteinen. Laite tuo hieman mieleen Galaxy S2-mallin.

Puhelimen takakuori on erikoisin rungon uudistus. Värikkyyden lisäksi kuoren pintatekstuuri ei ole sileän tasainen, vaan täynnä pieniä "kuoppia".Nämä näyttävät hieman hassuilta, mutta takakuoresta saa todella hyvän otteen. S5 onkin kädessä varsin tukeva samaan tapaan kun kumipinnoitettu Nexus 5. Jotkut arvostelijat nillittävät kuoren kanssa siitä miten se "ei tunnu premiumilta" mutta en ole ymmärtänyt tätä valitusta tämän, enkä edeltävien mallien kohdalla. Arvostan itse enemmän solakkuutta ja keveyttä ja erityisesti irroitettavaa takakuorta. Metallikuorisuus tarkoittaa lisää painoa ja mahdottomuutta vaihtaa akkua.

S5:n runko on siis käteensopiva ja mukavan tuntuinen. Suuresta näytöstä huolimatta, käsi ei veny epämukavaan asentoon - tai ehkä tämänkin kokoinen näyttö tuntuu pieneltä kun on vähän aikaa käyttänyt G Flexin tai Megan kaltaista jättiläistä. Rungon keveys on ehdoton plussa.

Laitteen edestä löytyy kolme näppäintä. Samsung ei ole valtaosan Android-valmistajista tapaan siirtynyt softanappien käyttöön, vaan S5:n alalaidassa komeilee kolme fyysistä nappia. Keskimmäinen koti-näppäin on oikein painettava, mutta reunimmaiset näppäimet ovat hipaisunäppäimiä. Samsungille uutena juttuna, vasen näppäin ei enää olekaan valikkonäppäin, vaan Android-standardin mukainen sovelluksen vaihtaja.


Laitteen äänenlaatu on oikein mukava. Puheluista saa hyvin selvää ja videotkin kuulee laitteen omalla kaiuttimella.

Näyttö on samoin todella hyvälaatuinen. Kuva on kirkas ja selkeä ja katselukulmat ovat erinomaisia. Kuvat ja video näyttävät erittäin hyviltä ja verkkosivuja lukee suorastaan mielellään.

Pakkaus

Varustelu saamassani kappaleessa on tutun minimalistinen: laite, kuulokkeet, usb-johto ja virta-adapteri. Päivän väri on valkoinen ja kaikki varusteet ovatkin tämän mukaisia. Tämä on oudosti päinvastainen väritys aiempiin malleihin verrattuna, sillä niissä laite oli valkoinen ja varusteet mustia. Nyt laite on sininen ja musta ja varusteet valkoisia.

Kuulokkeet ovat hieman miellyttävämmät (ainakin omissa korvissani) kun S3:n. Sointiääni on selkeä ja hands-free napit löytää helposti.

Veden alla

Roiske- ja upotuskesto oli itselleni S5:n mielenkiintoisin uudistus. Tämä tekee laitteesta arkikäytössä loistavan, sillä S5 on täysin roiskeenkestävä.


Suojaus ei rajoitu vain roiskeisiin, puhelin kestää upottamisen, ei tosin erityistä painetta joten syvälle vieminen ei onnistu. Laitteen luvataan sietävän vettä korkeintaan se puoli tuntia. Testasin laitetta ottamalla sen mukaan vauvauintiin, jossa pidin puhelinta välillä kädessä altaassa, upotin sen osittain tai kokonaan veteen ja välissä aina laskin sen altaan viereen lepäilemään.

Laite todella toimi! Kuvien otto onnistui veden alla käyttämällä äänenvoimakkuuskytkimiä kuvan ottoon, kosketusnäyttö kun toimii varsin nihkeästi veden alla oltaessa. Tarkentaminen veden alla oli heikkoa, mutta tämä oli odotettavissa. Kuvaaminen kuitenkin onnistui moitteetta.

Laitteen micro-usb on suojattu erillisellä luukulla joka on parempi muistaa sulkea veteen mentäessä. Muutenkin laitteen käyttöohjeet muistavat varoittaa kiinnittämään takakuoren kunnolla ja varmistamaan suojaportin olevan kiinni ehkäisemään kosteusvahinkoja.Kamera

Galaxy S5:n kamera on varsin hyvälaatuinen. Megapikseleitä on reippaasti enemmän kun tarvitaan, eli 16 megapikseliä (ja 2 mpix etukameralla), mutta määrällä ei varsinaisesti ole suurta merkitystä, sillä optiikan laatu on tärkeämpää. S5 selviää tässä kunnialla ja kuvajälki onkin varsin hyvää ja kuvat näyttävät puhelimen näytöllä vaikuttavilta.

Kuvaaminen onnistui erittäin hyvin. Nopeasti liikkuvat kohteet eivät aina tarkentuneet, mutta tämä oli odotettavaa. Tarkentaminen onnistui pääasiallisesti oikein ja nopeasti. Kameraa pystyy hallitsemaan äänikomennoilla jotka vähentävät tärähdysvaaraa.

Kuvausnopeus on erinomainen. Tarkennus hidastelee joskus, mutta muuten kuva tallentuu käytännössä viiveettä. Kamerasta löytyy jonkin verran hienosäätöä, mutta mistään manuaalisäädöistä ei Nokian kameran tapaan voida puhua. Kamerassa on kuitenkin erilaisia tiloja ja toimintoja, jotka tekevät sen käytöstä monipuolista ja hauskaa.


Windows Phonesta lainattuun tapaan kameraan voi ladata lisäominaisuuksia niin kuvaustiloihin kuin kameran tehosteisiinkin. Kameran kuvaustiloissa ei ollut merkittäviä uutuuksia. Virtuaalinen esittelytila oli hieman Googlen oman kameran Photospheren kaltainen, mutta hieman turhempi.


Kuvia

Lähikuva iPhone 5:stä. Näytön pikselit näkyvät mukavan tarkasti kun kuvaan zoomaa. Yksityiskohtien tallentuminen onnistui esimerkillisesti.


Tässä vertailussa tavallinen ja HDR-ominaisuutta käyttävä kuva. Sävyt näkyvät täyteläisempinä ja aurinkoisempina HDR-tilaa käytettäessä.


Hyvässä valaistuksessa kuvat onnistuivat poikkeuksetta ja näyttivätkin varsin hyviltä.Vedenalaiset kuvat onnistuivat vaihtelevasti. Tarkentaminen oli veden alla haastavaa, kuten se tietysti aina on. Välillä kuvista tuli todella hauskojakin.


Vahvan vastavalon kanssa HDR-tila toi yksityiskohtia näkyviin. Esimerkiksi suoraan auringonlaskua vasten kuvatussa kuvassa muu kuin taivas on suhteellisen tummaa, muttei pelkkiä siluetteja. Aivan järjestelmäkameran HDR-jälkeen ei päästä.


Napsin muutamia kuvia myös Googlen omaa kameraa käyttäen. Sen Photo blur-ominaisuus toimi hienosti Samsungin kameran kanssa. Samsungin omaa vastaavaa tehostetta en saanut toimimaan yhdelläkään yrittämällä.


Kamera osaa kuvata myös muutamia erikoisuuksia. Panoramakuvaus onnistuu vaivattomasti.


Kameralla saa myös kuvattua gif-animaatioita, joista kamera prosessoi automaattisesti luuppeja.Käyttöjärjestelmä

S5:stä löytyy Android 4.4 KitKat-käyttöjärjestelmä, jossa on melkoinen määrä Samsungin omia mukautuksia. Samsungin ikonit ja yleinen ulkoasu on parantunut ja en enää pidä sitä merkittävästi Androidin vakiota huonompana, tyyli on itseasiassa varsin toimiva. Samsungin uudet kuvakkeet ovat tyyliltään nykytrendin mukaisesti tasaisia, selkeitä ja siistejä.


S5:n Touchwiz-käyttöliittymä on siis selkeä ja graafisesti miellyttävän näköinen.

S5:ssä käyttöliittymän lagisuus (viiveet) ovat edeltäjiään paremmassa jamassa. Android 4.4:n pehmeys tuntuu Touchwizin läpi, vaikka aivan Nexus 5:n kermaisen pehmeään nopeuteen ja sujuvuuteen ei päästäkään.

Ilmoitusalue on hyvin samantapainen kuin aiemmissa Galaxy-malleissa, mutta ulkoasua on päivitetty. Ilmaisualueen ylälaidasta löytyy oikopolkuja laitteen ominaisuuksiin, sekä S Finderiin ja Pikayhteys-ominaisuuteen. Ilmoitusalue on Googlen tapaan jaettu erilliseen ilmoitukset ja asetukset sivuihin, mutta ilmoituspuolelta ei saa asetuksia siistittyä pois. Ikonit ovat selkeitä, mutta vaikutelma on tarpeettoman sekava Android 4.4:n standardiin verrattuna.


Perus-Androidista poiketen, Samsung on muuttanut asetusalueen tutusta listasta joukoksi kuvakkeita. Valikon avaaminen oli ensin häkyllyttävää, mutta oudon tuttua. Sitten tajusin miksi: alue muistuttaa elävästi Nokian Symbian-laitteiden ikonipohjaisia asetuksia. En täysin lämmennyt tälle uudelle valikolle, se tuntui hieman sekavalta totuttuun listaan verrattuna. Asetukset tosin voi määrittää näkyviin eri muodoissa: kuvakeina, perinteisenä luettelona tai Samsungin edellisissä laitteissaan esittelemänä välilehtiin jaettuna alueena.


Googlen ja HTC:n Launcherien tapaan, myös Samsung on muuttanut alkuruutujen toimintaa. Käyttäjä ei enää aloita "keskimmäiseltä" ruudulta, vaan vasemmaisimmalta. Googlen omalla Launcherilla vasemman laidan yli pyyhkäisemällä löytyy Google Now, S5:ssä sieltä paljastuu Oma Aikakauslehti.


Käytännössä tämä sovellus näyttää uutisia ja tietoja käyttäjän valitsemista aiheista ja sosiaalisista medioista. Uutiset tulevat Flipboard-sovelluksesta.

Vasemmasta alakulmasta löytyvät sovelluksenvaihtaja on uutuus Samsungin laitteissa. Ensimmäinen käyttökerta muistuttaa muutoksesta. Sovelluksen vaihtajaa on muutettu hieman muutenkin. Sovelluksista näytetään varsin selkeä esikatselu kuvakkeilla ja kuvankaappauksilla.


Sormenjälkiturvallisuutta

Yksi S5:n uudistuksia on sormenjälkilukija. Puhelimen voi suojata sormenjälkilukijalla, jolloin puhelinta käyttääkseen on käyttäjän pyyhkäistävä sormeaan aloitusnäppäimen yli. Tämä on näppärä korvike pin-koodille tai lukituskuviolle. Päivittäisessä käytössä tätä ei voida käyttää jos laitteeseen on kytketty turva-asetuksia vaativa Exchange-postitili.

Sormenjälkitunnistus toimi moitteettomasti. Sormenjälki lukeutui lähes aina ja ongelmia seurasi yleensä jos sormen pyyhkäisi lukijan yli huonossa kulmassa tai liian nopeasti. Laitteen suuri koko tarkoittaa tosin että sormenjäljellä lukitusta ole helppo avata jos laitetta käyttää yhdellä kädellä.

Virransäästö

Laitteessa on kaksi erityistä virransäästötoimintoa: Virransäästötila ja Erittäin tehokas virransäästötila. Virransäästötilassa laitteen prosessorin nopeutta rajoitetaan ja näytön kirkkaus laskee. Tarvittaessa lisäaikaa voidaan ostaa muuttamalla näyttö harmaasävyille.

Erittäin tehokas virransäästötila tekee vielä enemmän. Siinä datayhteys deaktivoidaan näytön ollessa poissa päältä ja puhelin rajoitetaan vain keskeisimpiin sovelluksiin. Näyttö rajoitetaan mustavalkoiseksi.


Akkukesto on tässä tilassa suhteellisen hulppea: useita päiviä. Ilman virransäästöä laite kestää aktiivikäytössä päivän, kevyessä käytössä pari.

Ohjelmat

S5:n mukana tulee joukko ohjelmia. Monet näistä ovat pitkälti samoja kuin S4:ssä. Laitteen mukana tulee myös Samsung Gifts-pienoisohjelma, jonka kautta voi ladata "lahjoja". Lahjat ovat lähinnä maksullisia sovelluksia, joista käyttäjä saa muutaman kuukauden ilmaisen kokeilujakson. En innostunut tästä, sillä nämä lahjat eivät tuntuneet lahjoilta, vaan kokeiluversioilta.


Gifts-ohjelmat eivät ole turhia, antavat ne kuitenkin tavallista pidemmät ilmaiset tutustumisjaksot moneen oikeasti aika hyvään sovellukseen. Hyödyllisyys riippuu tietysti omista mielenkiinnon kohteista. Itselleni Galaxy Essentials oli huomattavasti mukavampi pienoisohjelma. Sen kautta pystyi suoraan lataamaan Samsungin lisäsovellukset kerralla. Kaikki nämä sovellukset pystyi myös lataamaan suoraan Samsung Apps-sovelluskaupasta.

 

S Health-sovellus on lähes sama kuin S4:ssä. Uutuutena esimerkiksi askelmittarin tiedot näkee suoraan lukkoruudulla. Laitteen sykemittarilla sykkeen voi mitata kameran alapuolella olevalla sensorilla.Puhelimen perusohjelmat (Puhelin, Yhteystiedot, Viestit) ovat hyvin lähellä aiempia. Pientä visuaalista kiillotusta on tapahtunut, mutta toiminnallisuuksiin ei olla koskettu. Googlen oma puhelinsovellus on edelleen parempi, mutta näidenkin kanssa elää.

Galleria-sovellusta on myös päivitetty. Kuvat ryhmitellään päivämäärittäin ja kuvien käsittelyyn on tullut enemmän työkaluja. Myös videoita voi käsitellä. Galleria on luvattoman hidas ja jumitteli jatkuvasti kuvia selattaessa. Suomennuksessa on myös outo kämmi, sillä kuvia käsitellessä vastaan tulee kuvan "äänen" editoiminen. Ups.Sähköpostisovellus on hyvin miellyttävä. Ulkoasu on valkosininen ja erittäin selkeä. Sähköpostin lukeminen ja lähettely ei hirmuisesti kilpailijoiden vastaavista eroa, mutta luettavuus on parhaiden joukossa.Sähköpostiviestien selaaminen on vaivatonta. Sähköpostissa toimii S5:n uusi esikatseluominaisuus, jossa sähköpostia voi esikatsella pitämällä sormea sähköpostin päällä koskettamatta näyttöä.


Smart Remote on sovellus jolla voit hallita televisiotasi. S5:ssä on infrapunalähetin joka osaa lähettää suurimman osan televisiomalleista tunnistamia komentoja. Pystyin hallitsemaan televisiotani hieman näppärämmin kuin LG:n G Flex-mallin vastaavalla ominaisuudella. Tv-hallinnan lisäksi Smart Remote osaa myös näyttää mitä töllössä juuri pyörii ja osaa näyttää myös erilaisten maksupakettien kanavia.


Muut toiminnot

Galaxy S5:ssä on muutamia valmistajan lisäämiä erikoisuuksia, joista mainitsen mielenkiintoisimmat. 

Yksikätinen käyttö on toiminto jolla helpotetaan S5:n käyttöä yhdellä kädellä, yllätys-yllätys. Tila aktivoidaan laidasta-sisään-ulos pyyhkäisyeleellä, joilloin koko ruutu pienennetään oikeaan reunaan paremmin peukalon ulottuville. En saanut paljoa irti tilasta, sillä käytön helpotuksia vähensi ruudun kutistuminen.


Toimintoihin pääsi näppärästi kyllä peukalolla käsiksi, joten tilaa ei voi sanoa turhaksi kaikille käyttäjille. Yksikätisessä tilassa näytön vasempaan laitaan saa halutessaan pelkän mustan sijaan pikakuvakkeet soittaa tärkeimmille kontakteilleen tai avata tärkeimpiä sovelluksia.

Download booster mahdollistaa tiedostojen lataamisen käyttäen samanaikaisesti Wlan-yhteyttä ja 3G- tai 4G-yhteyttä. Periaatteessa näin saadaan paras latausnopeus. Verkkoyhteyksiin löytyy myös uusi älytoiminto, joka osaa siirtää verkkoliikenteen Wlan-verkosta 3/4G-verkkoon jos Wlan-verkon kuuluvuus heittelehtii.

Mielipide

Galaxy S5 on erittäin hyvä vuosipäivitys linjastoon. Se tarjoaa edeltäjiensä tapaan hyvän käyttökokemuksen ja hieman parannellun laitteen. Tällä kertaa pelkän vuosipäivityksen lisäksi mukana on oikeasti uusia juttujakin, muuallakin kuin ohjelmistossa, nimittäin vesikestävyys ja sormenjälkilukija. 

Laitetta voi suositella pienellä hintavarauksella kuten lippulaivamalleja aina. Jos vedenkestävää mallia hakee, vaihtoehtoja ei paljoa ole: S5 kirjoitushetkellä yksi kahdesta oikeasti hyvistä vedenkestävistä älypuhelimista markkinoilla (se toinen on Xperia Z2). Jos vedenkestävyys ei ole merkittävä tekijä, ei esimerkiksi S4:n omistajan kannata päivitykseen ryhtyä. Galaxy S3:n tai vanhempien laitteiden omistajille päivitys voi olla kannattavampi.

Lue myös

Kirjoitukseni aiemmista Galaxyista:
Arvio: Samsung Galaxy S4
Muita Android-laitteita

Android-ohjeet ja vinkit:

Kommentit