Mitä on uskonto avaruusoliolle?

Paavi Francis ilmoitti olevansa valmis kastamaan toiselta planeetalta tulevan muukalaisen. Paavi kyllä varmasti kastaisi, mutta ottaisiko muukalainen kastetta vastaan? Epäilen vastauksen olevan ei. Muukalainen ei vaan kieltäytyisi mutta saattaisi vielä lisänä loukkantuakin.


Leikitään hetki hypoteesilla älykkäistä ulkoavaruuden muukalaisista. Eräänä semikauniina päivänä heidän emoaluksensa laskeutuu Roomaan ja ihmiskunnalle selviää viimein miten emme olekaan yksin. Tämä olisi todella huono päivä Paaville ja muille hengellisille johtajille; meidän uskontomme tuskin kiinnostaisivat ulkoavaruuden tulokkaita . Itseasiassa, uskontomme olisivat muukaisille parhaimmillaan naiiveja, pahimmillaan loukkaavia.Valtaosalla uskonnoistamme on yhteensopivuusongelma avaruusolentojen kanssa. Uskonnot eivät yleensä nimittäin kerro maailmasta ja maailmankaikkeudesta, vaan ne  kertovat vain ja ainoastaan meistä ihmisistä ja kaikki muu esitetään suhteessa meihin. Maailma luodaan meille tai meidät nimenomaan luodaan erikseen ja olemme jotenkin ylempänä kun kaikki muu. Ihminen on se erityinen ja tärkeä jota varten kaikki muu on rakennettu, me olemme keskipisteessä.

Valtaosan uskonnoista taustalla oleva mytologia on tehty selittämään nimenomaan meitä ja paikkaamme maailmassa ja ihmisille annetaan kaikessa erittäin keskeinen rooli ja tehtävä. Myös mytologiat ovat hyvin maakeskeisiä ja kertovat nimenomaan siitä miten me täällä Telluksen päällä saimme planeettamme.

Muukalaiselle kaikki tämä voi olla hyvin vierasta ja mikäli uskontojamme tarkasteleekin ulkoa päin, ovat ne pahuksen itsekeskeisiä.

Mitä esimerkiksi Alfa Centaurissa asuva laji olisi mieltä siitä että maailmankaikkeuden luoja valitsi erityiseksi kansakseen juuri ihmiset? Tai tarkemmin tietyn hyvin pienen heimon ihmislajin sisällä? Tai mitä he olisivat mieltä siitä miten nimenomaan ihmiset on luotu luojan kuvan mukaan? Tai siitä että ihmiset mokasivat siellä puutarhassa sen hedelmän kanssa ja siksi myös nämä muukalaiset joutuvat asumaan langenneessa maailmassa paratiisin sijaan? Miksi luoja lähetti ainoan poikansa maahan, eikä muihin maailmoihin? Miksei hänen viestinsä ole annettu kuin ihmisille? Miksei tämä jumala kertonut tuolla ylhäällä olevan muitakin?

Uskontojemme kuvaamassa maailmassa olemme kaikessa keskiössä ja tärkeimpiä kaikista. Jopa asuinpaikkamme kuvataan maailmankaikkeuden keskipisteeksi, mitä se ei muuten astronomisesti ole. Maa luotiin erikseen muusta maailmankaikkeudesta, valitun kansan kodiksi. Muukalaisen perspektiivistä tämä näyttäisi aika massiiviselta itsekeskeisyydeltä. Pidämme itseämme lajina niin tärkeänä, että koko maailmankaikkeus on luotu meitä varten. Jos maailmankaikkeuden kokoa yhtään tuntee, tuntuu tuo väite erityisen naurettavalta.

Naiivin itsekeskeyden lisäksi tämä voisi olla jopa loukkaavaa. Jos muukalaiset ottavat ihmisuskonnot vakavasti, he voisivat esittää täysin perustellun kysymyksen: jos kerran ikuinen elämä on vaakalaudalla, miksi tämä teidän jumalanne ei ole viitsinyt mainita meille mitään asiasta?

Ei olisi paras päivä paaville jos hän kastettaan muukalaisille pääsisi tarjoamaan. Kristinusko kokonaisuutena ei ole erityisen hyvin yhteensopiva muukalaisten kanssa, eivätkä täysin ole valtaosa muistakaan uskonnoista. Jotkut ovat paremmin kuin toiset, esimerkiksi hindujen mytologia tai shinto-opit voisivat olla muukalaisille helpompia uskottavia kun kaikkivoipa jumala joka ei vaivaudu heitä moikkaamaankaan.

Itselleni uskontojen ihmiskeskeisyys on vahva osoitus siitä miten ne ovat ihmisen luomuksia. Loimme myyttimme ja jumalamme selittämään vain itseämme ja niitä asioita jotka näemme ympärillämme. Nyt kun näkökykymme on laajentunut näkemään ne valtavat ja mitättömän pienet asiat ympärillämme, huomaamme miten kaikki nämä kokonaan puuttuvat uskontojemme selittämistä asioista.

Ja niin niiden pitäisikin puuttua, eivät uskontojemme periaatteet kehittäneet alkukantaiset ihmiset tienneet niistä yhtään mitään.

Kommentit