Seikkaluja internetin harhamaassa: asuuko päässäsi pääkamuja?

Internetin harhamaan seikkailumme pääsee tänään altaan syvään päähän, missä tutustumme hieman mielenvikaisuuteen elämäntyylinä. Muistakaa katsastaan myös sarjan aiemmat osat otherkineistä ja läskiaktivismista.

Päässäni on muutakin kuin tukkaa

Eräillä verkkosivustoilla palvotaan mielenterveyden häiriöitä (köh tumblr köh köh) ja melkoinen määrä ihmisistä väittääkin omaavansa erilaisia hyvinkin eksoottisia mielenhäiriöitä. Erikoisinta touhussa on se miten häiriöihin asennoidutaan: ne eivät olekaan ongelmia jotka pitäisi korjata, vaan elämäntapoja jotka muiden pitäisi hyväksyä.

Syvimmässä päässä tätä hullua allasta uivat ihmiset, joilla on omien sanojensa mukaan head mate eli pääkamuja (myös termejä multiplicity, plurality ja did näkee käytettävän). Pääkamuiset ovat väkeä joiden päiden sisällä on ylimääräisiä täysvaltaisia persoonia tai vähintään kuiskaajia, elokuvista tutun monipersoona-klisheen mukaan. Nämä pääkamut voivat joskus olla jopa julkimoitakin tai fiktiivisiä hahmoja, ja usein niissä näkee edustettuna epätavallisen eksoottisia seksuaalisia suuntauksia tai sukupuoli-identiteettejä. Monesti näillä pääpersoonilla on sovittu jotkin "elinjärjestelyt" jossa kroppa jaetaan sääntöjen mukaan.

Elinjärjestelyt ovat (ainakin Internetissä) usein varsin rauhanomaisia. Persoonat vaihtelevat kuka on kuskina ("fronttaa") ja hallitsee ulospäin näkyvää maailmaa. Persoonat eivät katoa mihinkään taka-alalla ollessaan, vaan monet väittävät persoonillaan olevan melko vilkas elämä mieliavaruudessa, jossa joskus on jopa valtataisteluita ja muuta draamaa.

Kokonaisuutena monipersoonajärjestelmä nähdään elämäntyylinä mielenvikaisuuden sijaan. Sitä ei nähdä jonain mitä pitäisi korjata tai muuttaa, vaan terveenä ja antoisana asiana.

Pääkamuväki on hyvin vihamielistä psykologiaa ja psykiatriaa kohtaan. Mielenterveyden häiriöit nähdään normaaleina ja multipersoona onkin elämäntyyli vitsauksen sijaan. Sama asenne tuntuu monista ulottuvan muihinkin mielenterveyden häiriöihin. Mielenhäiriöt nähdään rikkautena tai vain erilaisuutena jota pitää pikemminkin ylistää kun korjata. On heteronormatiivisen valkoihoisen patriarkaatin juoni että neuroepätyyllisten ihmisten on luokiteltava itsensä rikkinäisiksi ja haettava korjauksia ongelmiinsa.

Tekniikka onkin lainattu: tyylissä tiettyä samaa kun homoseksuaalisuuden hyväksymistä vaatineessa liikkeessä. Neuroepätyypillisten korjaaminen psykologialla rinnastetaan homoseksuaalien eheytysterapioihin ja normalisointiin. Keskeinen ajatus on että mielenterveys on vähän kuin seksuaalinen suuntaus, se on mikä on ja sen väkisin muuttaminen jotain "normia" kohtaan on väärin.

Pääkamut ovat eri asia kun tulpa-väki. Tulpat uskovat omaavansa hieman pääkamun kaltaisen kaverin, joka on tehty tarkoituksella, meditaation ja harjoituksen kautta. Pääkamuttajat ja Tulpat ovatkin välillä vähän konfliktissa ideologisten erimielisyyksien takia. Kuin Star Wars- ja Star Trek-fanit, kumpikaan ei halua tulla sekoitetuksi toiseen ryhmään, vaikka molemmat fanittavat fiktiota avaruusseikkailuista.

Ystävyys on pääasia?

Internetistä löytää pääkamuisten lisäksi melkoisen määrän muuta mielenvikaisuutta. Autismi, keskittymishäiriöt ja joukko muita vaivoja tuntuu olevan normi kun bloggaajien esittelyitä lukee. En epäile etteikö monilla todella ole osaa näistä mielenhäiriöistä, paitsi kun puhutaan monipersoonaisuudesta. Sanottaakoon se suoraan: jokainen headmate-juttu Internetissä on fiktiota, eli omassa päässä keksittyä, eikä ole sen aidompaa kuin Sherlock/Watson-fanifiktio.

Headmatet ovat todella "keksitty juttu". Internetin monipersoonaiset ovat omaksuneet mielenhäiriönsä viihdeteollisuuden maalaamasta kuvasta ja kärsivät korkeintaan vilkkaasta mielikuvituksesta tai kohonneesta huomionkipeydestä. Koko pääkamuilmiö on itseasiassa mielenkiintoinen osoitus siitä miten tehokkaasti viihdeteollisuus pystyy vääristämään käsitystämme mielenhäiriöistä.

Varsinainen monipersoonallisuus on itseasiassa niin harvinainen häiriö, etteivät kaikki psykologit enää edes usko niiden olemassaoloon. Itseasiassa yksi tunnetuimpia monipersoonaisia tapauksia (josta tämänhetkinen Hollywood-imago on peräisin) on osoittautunut pahasti vääristellyksi.

Varsinainen tunnettu mielenhäiriö jossa monipersoonaisuuden kaltaista toimintaa esiintyy on nimeltään dissosiatiivinen identiteettihäiriö (DID) ja se ei muistuta lainkaan blogeissa esiintyvää lähes rauhaisaa yhteiseloa. Kuten mielenterveysvaivojen kanssa yleensä, DID:n kanssa ei neuvotella tai rakenneta demokraattisia monipersoonayhteiskuntia, vaan DID:stä kärsivät todella kärsivät. Heidän elämäänsä vaivaavat usein muistikatkot tai tunne kun oma nimi tai kasvot eivät näytä omilta. Nämä eivät ole hauskoja hetkiä.

Headmate-väen monipersoonaus ei ole mitään samankaltaista kuin dokumentoiduissa DID-tapauksissa. Tämä näkyy kivuliaan selvästi esimerkiksi Living Plural-blogin usein kysytyissä kysymyksissä näistä monipersoonakommuuneista. Annettu kuvaus kertoo ihmisistä jotka elävät jotenkin harmoniassa monien persooniensa kanssa, vaihdellen vuoroja ja muuta. Oikea häiriö ei edes etäisesti muistuta tätä kuvausta.

Lääketieteen parissa headmatet saavat siis tylyn "myth busted"-tuomion, mutta tämä ei monia pääkamuisia haittaa. Moinen asenne nähdään enemmänkin merkkinä siitä miten mielenterveyshoito on alistavaa ja sortaa ihmisiä. Ableismia tai jotain.

Mielenterveys positiivisesti pakkasella

Sinällään kannatan oikeutta identifoitua haluamallaan tavalla, mutta tässä tapauksessa identiteetti on keksitty, kirjaimellisesti keksitty ja kuvitteellinen. Useat persoonat mielenhäiriönä ovat joko kokonaan keksittyjä tai eroavat headmateista niin paljon ettei niistä voida puhua samana ilmiönä, etteivät Internetin monipersoonasankarit ole muuta kuin mielikuvituksen tuotetta ja huomion hakemista. Jokainen tahtoo olla ainutlaatuinen.

Fiktiivisyydestään huolimatta, pääkamuiset ja muut mielenterveysongelmapositiiviset ovat kaikkea muuta kuin ongelmaton ilmiö. Ajatus mielenhäiriöistä osana neuroepätyyppillistä persoonaa on omalla tavallaan normalisoiva ja saattaisi vähentää mielenterveyshäiriöistä kärsivien ihmisten stigmatisointia. Näiden ongelmien hoito on kuitenkin paljon tärkeämpää.

Ja mielenterveysongelmien hoito ei ole rinnastettavissa homoseksuaalien eheyttämiseen. Homoseksuaalisuudesta kumpuavat "ongelmat" liittyvät lähes täysin hyväksyntään - niin itsensä hyväksymiseen homoseksuaalina kuin yhteiskunnan hyväksyntään. Mielenterveyshäiriöiden ongelmat saattavat hyötyä hyväksynnästä, mutta tarina ei pääty siihen. Mielenterveyshäiriöt ovat vakavia ongelmia, joiden kanssa eläminen ei ole helppoa tai mukavaa ja ne monesti hallitsevat henkilön koko elämää tai ainakin tekevät siitä paljon hankalampaa.

Homoseksuaalisuus on jotain mikä ei sen hyväksymisen jälkeen aiheuta merkittävämmin ongelmia. Homoseksuaali elää elämänsä omalla tavallaan, kuten me kaikki muutkin, kastelee nurmikkonsa ja laittaa housut jalkaan lahe kerrallaan. Samaa ei voida sanoa mielenterveyshäiriöistä. Ja siksi mielenterveysongelmien hoito ei ole rinnastettavissa eheyttämiseen.

Lopulta ajatus mielenhäiriöistä "kivana yksityiskohtana" ihmisen persoonassa on erittäin trivialisoiva ja loukkaava niille, jotka todella kärsivät vakavista mielenterveyden häiriöistä.

Makupaloja

Eräs päätti että lasten mielikuvitusystävät voisivat olla pääkamuja.


Yksi persoonistani on toinen galaksi.


Eräät väittävät että multipersoonan kanssa harrastettu seksi on raiskaus jos lupaa ei saa jokaiselta persoonalta.


Ja tietty ne pääkamut voivat myös raiskata toisiaan:


Ja lopuksi kysymys mitä olemme kaikki jo ehtineet miettiä: pitääkö henkilön jokaiselle headmatella ostaa oma joululahja?


Itse tahtoisin tietää myös miten syntymäpäivät menevät. Onko jokaisella persoonalla omansa? 

Kommentit

 1. Taudin määritelmiinhän aina kuuluu se, että taudiksi määriteltävästä ilmiöstä on haittaa potilaalle (tai muille). Haitattomia, mutta erikoisia mielentilojahan periaatteessa saattaisi maailmasta löytyä ilman, että ne koskaan päätyisivät mihinkään taudinkuvauksiin. Todennäköisesti nämä toki ovat pääasiassa vain vilkasta mielikuvitusta tai trollausta, niin kuin totesit.

  Homoseksuaalisuuden kanssahan tilanne on vähän samanlainen. Se eroaa esimerkiksi pedofiliasta juuri siinä, että siitä ei ole haittaa "potilaalle" tai varsinkaan muille. Jos suuri osa homoseksuaaleista itse olisi sitä mieltä, että he tarvitsevat hoitoa, niin homoseksuaalisuus varmaan vieläkin luokiteltaisiin taudiksi.

  Fyysisiäkin poikkeavuuksia on, jotka joskus ovat sairauksia ja joskus eivät, riippuen siitä onko niistä haittaa.

  Toki tällainen keskustelu voi hämärtää oikeiden sairauksien vakavuuden ymmärtämistä, mutta ei kai se pitäisi olla liian vaikeaa kuunnella ihmistä ja koittaa auttaa, jos hän itse kokee tarvitsevansa apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Headmatet juurikin ovat hyviä heikentämään ihmisten ymmärrystä mielenterveysongelmista kohti fantasiaa. Pahempana kuitenkin näen itse sen miten tämä vaikeuttaa mielenterveystyötä. Jos saat kuulla miten mielenterveysongelmia ei kannata hoitaa, ei se varmasti auta niistä eroon pääsemisessä.

   Poista
  2. Eiköhän nää internetin villimmät kulmat ole aika tukevasti irti todellisuudesta ja luultavasti myös täynnä trolleja. Eiköhän ne ihmiset jotka kohtaavat mielisairaita ymmärrä asian oikean luonteen.

   Tälläinen sekoilu toisaalta indikoi myös ihan hyviä asioita. Ilmeisesti hoitamattomiin mielisairaisiin ei ihan koko ajan törmää, jos moni on niin pihalla asiasta ja ilmeisesti oikeasti sairaiden ei tarvitse ihan joka palstalla avautua, vaan heile löytyy parempaakin tukea.

   Poista
  3. Headmatejen tasoinen hulluus tuskin vuotaa pitkälle tosimaailmaan. Lähempänä mainstreamia oleva hulluus vuotaa helpommin.

   Poista
 2. Neuroepätyypillisyyttä ei ymmärtääkseni voi parantaa, joten näillä ihmisillä on toisinaan jonkinlainen totuuden siemen mukana. Olisi mielenkiintoista pohtia missä määrin ympäristön pitäisi sopeutua heidän epätyypillisyyteensä ja missä heidän ympäristöönsä.

  Viittaatko muuten "tuplilla" kaksoisliekki-härpäkkeeseen? Se on ainoa, hieman vastaavan kuuloinen, mihin minä olen törmännyt, enkä siihenkään tumblrissa.

  Ja btw. kuvista mulle näkyy vain viimeisin. Muiden kuvien tilalla näkyy harmaa "kielletty ajosuunta"-merkki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat olivat kesätaukoni aikana kadonneet ja korjailin ne nyt takaisin. Siksi myös kommentteihin vastaaminen jäi vähälle.

   Kaksoisliekkihärpäke? Tuplat? Meni ohi.

   Poista
  2. Siis tarkoitukseni oli kysyä, että viittaatko kohdassa:

   "Pääkamut ovat eri asia kun tulpa-väki. Tulpat uskovat omaavansa hieman pääkamun kaltaisen kaverin, joka on tehty tarkoituksella, meditaation ja harjoituksen kautta. "

   johonkin samantapaiseen kuin nämä tyypit: http://kaksoisliekki.wordpress.com/

   Poista
  3. Luin alun, hajosin. Vaikuttaisi joltain samantapaiselta.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.