Valehtelua: Työtaisteluiden määrä Suomessa

Lienee taas se aika vuodesta kun lakko-oikeuden rajoittaminen nousee tapetille. Julkinen keskustelu on tuominnut AKT:n lakon turhaksi, vaaralliseksi ja kaikin puolin ikäväksi. Kuten korkean profiilin lakkojen kanssa aina, jälleen eräät ovat tarttuneet tilaisuuteen ehdottaa lakkoilun rajoittamista. Tämä siitä huolimatta ettei Suomessa olla lakkoiltu näin vähän moneen vuosikymmeneen.

On ok olla väärässä, mutta ei ole ok olla tarkoituksella tietämätön ja valehdella. Viimeisin valehtelijoiden kerhoon liittynyt on kokoomuksen Kataja, joka vaatikin tiukennuksia lakko-oikeuksiin. Hänen viestinsä ei ole uusi, näitä tiukennuksia vaaditaan jatkuvasti. Väite toistuu jokseenkin samanlaisena aina: lakko-oikeutta pitää rajoittaa koska työntekijäliitot tekevät sillä ziljardien vahinkoja taloudellemme ja täysin viattomat työnantajat ja sivulliset kärsivät. Näissä puheissa on tyypillistä temmata vahinkojen määrä hatusta ja sitten kertoa se vielä tuhannella.


Lakkoase on kieltämättä suhteellisen tehokas osa työntekijäpuolen arsenaalia, mutta häkellyttävästi, sitä ei käytetä niin usein kun näiltä epärehellisiltä rajoittajilta kuulluista kommenteista voisi ymmärtää. Suomessa nimittäin lakkoillaan erittäin vähän ja lakkoilun määrä on laskemaan päin.

Tämä pieni sosiaalisessa mediassa vastaani tullut graafi havainnollistaa tilannetta varsin hyvin.


Ja jottei vain tuon varaan jää, asiasta laajemman näkemyksen tarjoaa tilastokeskuksen aineistokin ja se sanoo täysin samaa: työtaisteluiden määrä on laskenut:
http://www.stat.fi/tup/suomi90/elokuu.html

Tähän soppaan voidaan lisätä myös huomautus siitä miten ulkomailla työtaistelut eivät ole sen harvinaisempia, vaan itseasiassa paljon yleisempiä ja monesti paljon intensiivisempia. Milloin Suomessa on lakko mennyt mellakaksi tai työntekijät lähteneet lynkkaamaan työnantajia? Suomessa oleva vahvojen liittojen malli on pääsyy lakkojen vähyyteen. Selkeä neuvottelukenttä tekee erimielisyyksien ratkaisusta mahdollista, toisin kuin monessa muussa maassa.

Tässä valossa vaatimukset rajoittamisesta ovatkin parhaimmillaan k*sipäistä epärehellisyyttä ja pahimmillaan naamioitua luokkasodankäyntiä. Valitse niistä sitten.

Kommentit

  1. Vuonna 2013 toimeenpannuista lakoista 90 % laittomia: http://ek.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2014/03/28/vuonna-2013-toimeenpannuista-lakoista-90-laittomia/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.