Oudot hallitsijat: runkkarikuningas Kristian VII

Tämä kuningas teki kaiken: hakkasi tuntemattomia Kööpenhaminan yössä ja kosketteli itseään. Esitellään Kristian VII, vainoharhainen ja masentunut skitsofreeninen itsensäviiltelijä ja väkivallan uhri ja tekijä.Kristianin lapsuus ei ollut onnellinen. Hänen äitinsä Kristianin ollessa vain parin vuoden ikäinen ja hänen isänsä nai uuden vaimon josta muodostui Kristiania halveksiva paha äitipuoli. Kristianin opettajaksi määrätty Detlev Reventlow oli toinen Kristianin nuoruuden piina. Hän nimittäin uskoi että pojan epävarmuus ja hötkyili parantuisi pienellä väkivallalla ja Kristian saikin sellaisia selkäsaunoja, että hänen suunsa vaahtosi hakkaamisen loputtua.

Krooninen masturbointi on yksi asia mistä Kristian jäi historiaan. Hänellä oli tapana vemputtaa niin usein, että sen pelättiin heikentävän hänen hedelmällisyyttään. Silloinen lääketiede ei ollut ihan ehkä oikealla suunnalla tämän aiheen kanssa, mutta itsensä koskettelun tuomitseminen yhdistettynä hakkaamisiin olivat oivat ainekset täyspäisen aikuisen kehittymiselle.

Näillä eväillä hänestä kasvoi täyspäinen sekopää. Nuorena Kristian tykkäsi kierrellä Kööpenhaminan katuja kaveriensa kanssa ryypäten ja huorissa käyden. Lisähuvina pojat kantoivat mukanaan piikkinuijia ja hakkasivat vastaantulijoita ja rikkoivat ikkunoita.

Kun Kristian VII nousi hallitsijaksi, hän oli vasta 17-vuoden ikäinen ja hulluuden merkit olivat selvästi nähtävillä. Hän piinasi isoäitiään kepposilla, kuten heittämällä tätä sokerikulholla. Miehessä näkyi myös vahvasti sadistin ja masokistin merkkejä. Hän rakasti teloituksia ja järjesti myös feikkejä sellaisia. Hän tykkäsi myös piinata itseään ja aiheuttikin itselleen tahallaan palovammoja ja hieroi suolaa haavoihinsa.

Hänen hulluutensa ei vähentynyt iän mukana. Hänen tiedetään hakanneen päätään seinään, joskus riittävän pitkään että punaista nestettä oli muuallakin kuin verisuonien sisällä. Hän saattoi hyökätä ihmisten kimppuun ilman syytä ja kärsi hallusinaatioista. Hänen fantasioihinsa kuului myös syntyperänsä kyseenalaistaminen, joskus Katariina Suuren jälkeläisenä, välillä keijujen jättämänä vaihdokkaana.

Kristianin avioliitto oli varsin värikäs. Hän avioitui melkein heti kruunun saatuaan englannin kuninkaan sisaren, 15-vuotiaan Karoliina Matilda kanssa. Avioliitto alkoi sillä kun Kristian kielsi morsiantaan tuomasta ystäviään mukanaan. Piina ei pehmennyt ja Kristianin seksuaalinen mielenkiinto ei suuntautunut morsioonsa vaan prostituoituihin ja miehiin, hänellä oli esimerkiksi suhteellisen avoin suhde prostituoidun kanssa. Vaimonsa hän sivuutti lähes kokonaan, sanoen kuuluisasti miten epämuodikasta on rakastaa omaa vaimoaan.

Hänen vaimonsa mielenterveys ei pysynyt järkkymättömänä myöskään, eikä ihme. Karoliina sattumoisin päätyikin suhteeseen toisen miehen kanssa, jopa synnyttäen lapsia joita epäiltiin avioliiton ulkopuolisiksi. Luonnollisesti kuningatar oli se joka joutui pulaan ja Karoliina vangittiin ja lopulta karkotettiin. Karoliinan ja Kristianin avioliitto mitätöitiin.

Kristian oli muodollisesti kuningas elämänsä loppuun asti, mutta käytännössä ei. Valta siirrettiin hänen äitipuolelleen ja velipuolelleen. Kristian oli liian sekaisin hallitsemaan, saati sitten elämään itsenäisesti. Jopa hänen palvelijoitaan käskettiin olemaan tottelematta Kristianin käskyjä.


2 kommenttia:

 1. Olin ropeconissa Historian hulluimmissa hallitsijoissa, ja se oli todella hieno ohjelma, ja ohjelmanpitäjänäni olit (käymistäni ohjelmista) paras ja luontevin. Nyt maratoonaan ropeconin youtube kanavalta menneiden vuosien ropeconohjelmiasi siinä määrin kun niitä on. Kiitos hienosta luennoista, jos ensiconissakin pidät niin luultavasti tulen sinne jos aihe kiinnostaa edes vähissä määrin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja mukavaa jos esitys oli viihdyttävä. Ropeconin kanavalta löydät vain viime vuoden esitykseni, aiempia ei valitettavasti nauhoitettu. Nykyään politiikka on tallentaa kaikki joten tämänvuotinenkin show tulee näkyville toivottavasti lähiaikoina.

   Ensi vuonna varmaankin kasaan jälleen jotain jännää. Idean raakile on jo kasassa, mutta odottelen vuoden teemaa ensin ja jos sen pohjalta jotain luontevampaa keksisi.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.