Testissä OnePlus One - "Flagship killer"

Onnistuin hankkimaan laitteen jota ei todellakaan ole helppo saada: OnePlus-nimisen Kiinalaisvalmistajan ns. flagship killer laitteen, jännittävältä nimeltään OnePlus One. Kyseessä on yksi tämän hetken kiintoisimpia paremman pään Android-älypuhelimia monestakin syystä.


Tässä arvioni tästä varsin mielenkiintoisesta laitteesta. Huomautettakoon vielä että arvostelemani OnePlus One on itse hankittu, eikä siis valmistajan lainaama tai lahjoittama.


Varustelu ja pakkaus

Ensimmäinen vaikuttavuus tulee jo laitetta avattaessa. One tulee hoikassa paketissa, jonka avaaminenkin on jo hauskaa. Pakkauspahvista päästyäni löysin valkopunaisen laatikon jonka sisältä laite liu'utettiin esiin.


Paketti ei varsinaisesti tee puhelimesta sen hienompaa, mutta vaikuttavin pakkaus se oli mistä puhelinta olen koskaan esiin kaivanut. Jopa sim-kortin avaamiseen tarkoitettu piikki tuli omassa siistissä muovipakkauksessaan!


Mikro-USB-johdon virta-adapteri tuli erillisessä rasiassa. Virtajohto on litteä, eikä sotkeennu siis helposti. Laitteeseen kytkettävä pää on muotoiltu tavalla joka helpottaa sen oikein päin kytkemistä ja johdossa on lisäksi vielä kiepille laittamista helpottava kiinnitys.



Enempää varustelusta ei oikein pysty sanomaan, koska enempää ei paketissa tule. Mukana ei ole kuulokkeita, rannekkeita, kuoria eikä saunajuomia.

Tuntuma ja käyttö

OnePlus One on minimalistinen ja tyylikäs laite. Hieman kuperilla kulmilla varustettu suorakulmio kuten valtaosa muistakin laitteista. Oman twistin uskoasuun antaa suunnittelu joka näyttää hieman metallilevyltä, jonka päällä näyttö makaa. Kuva kertonee paremmin mistä on kyse.



Erikoisuutena takakuori on hieman karheaa mattapintaista materiaalia, josta saa erittäin hyvän otteen myös liukkailla käsillä. Itse en vierasta muovisuutta laitteessa, mutta Onessa siitä ei ole tietoakaan: tuntuma ei ole se pelätty halvan muovinen, vaan jämäkän premium-laitteen tuntuinen. One tuntuu laadukkaalta ja näyttää siltä myös.


Laitteen sivuista löytyvät standardit napit: virta ja äänenvoimakkuus, eri sivuilla kuten yleensä. Näppäintuntuma on hyvä ja painikkeet löytää luontevasti. Lukituspainiketta ei välttämättä tarvitse, sillä Onen voi avata lukosta tuplanappaamalla näyttöä. Sim-kortin kelkka löytyy myös sivulta.


Kamera on laitteen takana keskellä ja on varustettu tuplasalamalla.


Liitäntöjä on kaksi: ääniä varten ylhäällä ja micro-USB:tä varten alhaalla. Alhaalta löytyvät myös Onen kaiuttimet. Äänenvoimakkuus on varsin hyvä ja äänekkäässä ravintolamiljöössä olikin helppo miellyttää kanssaruokailijoita katsomalla Youtubea ilman kuulokkeita. Kaiuttimien sointi on mukavan äänekäs, mutta ääni hieman metallinen.


Hulppeasta koostaan (5,5 tuumainen näyttö!) huolimatta Onesta saa varsin hyvän otteen. Karhea takakuori tekee pitelystä helpompaa, mutta kuten muidenkin isojen laitteiden kanssa: totutteluun menee hetki jos suurempia laitteita ei ole aiemmin käyttänyt. One on vain hieman kookkaampi kuin esimerkiksi Sonyn Xperia Z2, mutta huomattavasti kevyempi.

Näyttöä voi muutenkin hehkutta. Full HD-tarkkuudella varustettua näyttöä katselee ja käyttää ilokseen. IPS-näytön pikselitiheys on mukava 401 mistä pikselien ei voi sanoa erottuvan. Katselukulmat ovat loistavia ja vääristymiä en havainnut.

Teknisesti laite on hintaansa nähden erittäinkin pätevältä: sen sisuksissa tikittää Snapdragon 801, 2,5 GHz:n Krait 400-prosessorilla varustettuna. Muistia on mukavat kolme gigatavua ja tallennustilaa mallista riippuen 16 tai 64 Gt. Muistikorttipaikkaa ei ole.

Käyttöjärjestelmän tuntuma on erittäin sutjakka, kiitos tehokkaan prosessorin ja uusimman Android-version. Ohjelmissa ei ole havaittavaa viivettä ja käyttöjärjestelmä on vähintään yhtä responsiivinen kuin aiemmin hehkuttamassani Nexus 5:ssä. Laite reagoi kosketuksiin hyvin ja tarkasti.

Akkukestoa on kehuttava. Laitteen akku on tehokas: 3100 mAh. Omassa suhteellisen raskaassa käytössäni, kulutin joka päivä hieman yli puolet akusta kun nukkumaan mentäessä kytkin laitteen lataukseen. Pääsin pienempiinkin lukuihin kovan käytön kanssa, mutta valtaosan ajasta akku kesti mahtavasti. Suuren kapasiteetin ansiosta akun latautuminen on hitaampaa kuin monissa laitteissa. Akku ei ole vaihdettavissa.

Käyttöjärjestelmä

Otin laitteen käyttöön Android 4.4.2-versiolla joka tätä kirjoitettaessa on päivittynyt jo 4.4.4:n. OnePlus käyttää Kiinalaisessa versiossa laitteesta OPPO:n kehittämää ColorOS-käyttöjärjestelmää, mutta länsimaihin myytävässä versiossa hyrrääkin mielenkiintoisesti CyanogenMod-käyttöjärjestelmä. Tämä näkyy suurena vapautena laitteen mukauttamisessa ja käytössä.

Cyanogenmod-Android on hyvin lähellä puhdasta mukauttamatonta Androidia tietyillä lisäominaisuuksilla ja säädöillä. Pitkälti kaikki laitteessa onkin mukautettavissa. Esimerkiksi Onen näytön alapuolelta löytyy oletuksena kolme kapasitiivista näppäintä, mutta nämä voi deaktivoida ja korvata Androidin standardin mukaisella näytöllä näkyvällä näppäinrivillä. Kyseisen rivinkin sisältöä voi mukauttaa, jos esimerkiksi tahtoo tuoda riviin haku- ja valikkonäppäimet.


Suosin itse näytöllä olevia näppäimiä, niitä kun ei tule vahingossa painaneeksi esimerkiksi pelattaessa pelejä puhelimella. Näytön pinta-ala riittää varsin hyvin näytöllä oleviin näppäimiin ja puhelimen käyttö muuttuu hieman mukavammaksi kun peukalon ei tarvitse ylettää aivan näytön alalaitaan.

Onessa tulee kuitenkin mukana oletusulkoasu jossa osa kuvakkeista ei näytäkään tutuilta, vaan käyttää neliömäistä ja värikästä ulkoasua. Theme Engine-toimintojen ansiosta laitteen ulkoasusta voi vaihtaa pitkälti kaiken, alkaen ikoneista, fontteihin ja järjestelmän ulkoasuun. Cyanogen on aina ollut hyvin uskollinen Googlen määrittämälle ulkoasulle. Teemoista löytyy myös Googlen tutumpi Holo-ulkoasu ja kuvakkeet ja teemoja voi asentaa lisää ja vaihtaa vapaasti.


Teemojen vaihtaminen vaikuttaa paljon muuhunkin kuin vain kuvakkeisiin ja taustakuviin. Osa vakiosovelluksista muuttaa ulkoasuaan myös, samaten kuin asetusvalikoiden sisältö.

Kamera

Onessa on standardin mukaiset kaksi kameraa. Takakamera on se laadukkaampi, tarkkuudeltaan 13 megapikselin veroinen ja mukanaan kaksoisled-salama. Etupaneelista löytyy viiden megapikselin selfie-kamera.

Kuvien laatu on yllättävän hyvä. Onen kaltaisten Kiinalaislaitteiden suurin heikkous on yleensä nimenomaan kamera. Niiden megapikselilukemat saattavat olla suuria, mutta hyvää laatua ne eivät silti tuota. One on virkistävä poikkeus tähän ja sen kameraa ei voi huonoksi väittää. Se häviää hieman uusimpien älypuhelimien kerman kameroille, kuten vaikkapa Galaxy S5:lle, mutta ero laadussa ei ole kovinkaan suuri.

Onen kuvausohjelma on mukiinmenevä, tosin ei erityisen laajasti säädettävissä. Erittäin positiivisena yllätyksenä otettavien kuvien kokoa ja pakkaussuhdetta voi vapaasti säätää, jolloin kameran kuviin ei vaikuta tarpeettoman voimakas JPEG-pakkaus.


Laitteessa on useita kuvaustiloja, kuten vaikeissa valaistusolosuhteissa hyvin toimiva HDR. Muita kuvaustiloja on melkoinen valikoima, ihoa siloittavasta kauneustilasta erilaisiin värisuodatuksiinkin. Kuvausohjelmia voi selata kamerassa joko valikosta tai suoraan kameran päänäytöltä pyyhkäisemällä ylhäältä alas tai päinvastoin. Samaten kuviin pääsee kamerasta sivuun pyyhkäisemällä Googlen oman kameran tapaan.


Videokuvausta varten One tukee UHD-tarkkuuksia, mutta oletusarvoisesti video kuvataan "vain" HD-tarkkuuksilla.

Esimerkkikuvia

Tässä joitain esimerkkejä Onella ottamistani kuvista. Kuvia ei ole jälkikäsitelty millään tapaa, tosin kuvien koko on hieman pienentynyt blogiin siirrettäessä.



 


Kameran sisäinen panoramatoiminto teki varsin hyvää jälkeä.




HDR-toiminto oli joskus hyödyllinen ja joskus ei. Tilanteissa jossa kuva sisälsi erittäin kirkkaita ja erittäin tummia kohtia, HDR oli omiaan tasoittamaan sävyt ja tuomaan kuvan yksityiskohtia esiin. Seuraavissa esimerkkikuvissa ensimmäinen on automaattitoiminnolla otettu ja jälkimmäinen HDR-ohjelmalla.

Varjoisa alue on HDR-kuvassa selvästi tumma, mutta ei yhtä pahasti kuin tavallisessa.


Etualan yksityiskohdat eivät erotu ollenkaan ilman HDR-ohjelmaa. Toisaalta taivaan väri on luonnollisempi ilman sitä.


Ikkunasta vastavaloon kuvattaessa näemme miten ikkunan raamit hieman ylikorostuvat HDR-käsittelyn kanssa. Sama kävi herkästi ihmisiä kuvattaessa.


Ohjelmat

Cyanogenmodin suunnittelufilosofian mukaisesti laitteeseen ei ole pakattu kummemmin ylimääräisiä appeja. Perussovellukset löytyvät toki, mutta niiden lisäksi Onen mukana ei siis tule erityisen paljoa tarpeetonta roinaa. Tämä ei tarkoita etteikö laitteessa tulisi ohjelmia mukana. Kaikki tarvittava toki on jo laitteessa, esimerkiksi soitto- ja tekstiviestisovellukset, Googlen sovellukset ja muut mitä laitteen käyttöön tarvitaan.

Aloitusnäytöllä Launcherina toimii Cyanogenin oma Trebuchet, joka on yksinkertainen ja tyylikäs. Se hakee ulkoasussa paljon vaikutteita Googlen Now-launcherilta (jota olen käsitellyt aiemmin), mutta ei luonnollisesti omaa vastaavaa vahvaa integraatiota Google Now-toimintojen kanssa. Launcherin voi vaihtaa kuten yleensäkin.

Cyanogen on rakentanut omat sovelluksensa hieman täydentämään laitetta. Esimerkiksi Galleria-sovelluksesta on tehty oma versio, joka näyttää käyttäjän kansiot mosaiikkina tai hetket-näkymässä kuvausajan ja päiväyksen mukaan.


Muut vakiosovellukset saavat pisteet keveydestä ja selkeydestä. Puhelinsovellus on visuaalinen ja selkeä ja ennenkaikkea nopea. Sen kanssa ei joudu odottelemaan sekuntikaupalla käynnistymistä toisin kun eräinen (köh-köh Samsung Galaxy köh). Tekstiviestejä lähettävä sovellus menee samoilla kehuilla: selkeä ja simppeli, tosin käytän itse mieluummin Googlen Hangouts-sovellusta tekstiviestisovelluksena.

Sama mantra toistuu identtisenä Onen muillekin vakiosovelluksille: selkeitä ja nopeita, mutta ei mitään erityistä tavallisuudesta poikkeavaa. Yksinkertaisuus on tässä yhteydessä kehu.

Hankkiminen

One on hankala hankittava. OnePlus kauppaa lippulaivaansa tätä kirjoitettaessa edelleenkin vain kutsujen perusteella, tosin tähän on lupailtu muutosta vielä tänä vuonna. Toistaiseksi järjestelmään on saatava kutsu ja sen avulla laitteen voi ostaa. Kutsuja on ollut jaossa erinäisillä keskustelufoorumeilla joista omanikin pitkän päivystyksen jälkeen onnistuin hankkimaan.

Jos typerästä kutsuportista pääsee läpi, itse OnePlus One on sitten kyllä suhteellisen houkuttava: kalliin lippulaivan speksit ja hinta on 269 tai 299 € riippuen haluaako hankkia 16 vai 64 Gt-mallin. Jälkimmäinen on luonnollisesti se järkevämpi valinta.

Mielipide

OnePlus One jätti erittäin hyvän maun jälkeensä. Se ei ole aivan paras puhelin markkinoilla, mutta se on hintaluokassaan ehdoton ykkönen. Se tarjoaa Galaxy S5, LG G3:n tai Sony Xperia Z2:n tasoisen puhelimen puolella hinnalla ja ei oikeasti häviä suuresti näille tunnetummille jättiläisille. Varsinaisia kompromisseja laitteessa ei ole tehty, joten näihin lippulaivoihin verrattuna erot eivät ole suuria.

Laite on miellyttävä kokemus käyttää. Onessa ei ole rajoitteita tai muureja, vaan pikemminkin laite antaa käyttäjän valita kaikesta. Säätäminen ei ole pakollista, sillä One on oletusasetuksillaan jo pätevä laite.

One ei pakkaa paljoa ohjelmistoa puhelimeen, vaan luottaa käyttäjän hakevan tarvitsemansa ohjelmat Googlen Play-kaupasta. Osaavalle käyttäjälle tämä sopii oikein mainiosti, sillä puhelinta eivät täytä tarpeettomat sovellukset ja kokeneelle Android-käyttäjälle onkin ehtinyt muodostua suosikkisovellukset joka lähtöön.

Onea voi suositella jos sellaisen saa käsiinsä. OnePlus-kutsujen saanti on yhä työlästä. Suositus tulee pienellä lisähuomautuksella puhelimen koosta, sillä One ei ole se pienin malli. Jos lisäkoko ei haittaa (tai on jopa plussaa) saa Onesta itselleen varsin pätevän älypuhelimen.

Kirjoitukseni aiemmista Galaxyista:
Arvio: Samsung Galaxy S5
Testissä LG G Flex
Testissä Google Nexus 5

Cyanogenmod:

Android-ohjeet ja vinkit:
Kuitit ja dokumentit talteen Androidilla
Googlen parempi kamera Androidille
Vaihtuvat taustakuvat netistä
Microsoft Office Androidille

Kommentit

  1. Pienenä kommenttina. Kiinaversiossa on siis OPPO:n tekemä ColorOS järjestelmä, ei Oneplussan itsensä tekemä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, tarkensin kohdan tekstistä.

      Poista
    2. Etukamera on 5mpix kahden sijaan.. Hyvää tekstiä muuten :)

      Poista
    3. Ohoh, tulipa ajatushäirä tuossa. Korjasin. Kiitän huomautuksesta!

      Poista
  2. Tuleeko One suoraan kotiovellesi vai kuinka? Kun en itse ole ihan varma niin tulin tänne kysymään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähetti toimitti. Otin itse sen työpaikalle, siellä kun oli päiväaikaan paremmin aulassa henkilö vastaanottamassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.