Paavien evoluutio

Paavi Franciscus julisti evoluution ja alkuräjähdyksen teoriat yhteensopiviksi katolisuuden kanssa. Tällä lausunnolla hän ei oikeastaan tehnyt mitään uutta katolisen kirkon sisällä, vain korjaili edeltäjänsä lausuntoja.


Keisari Palpatine, öhm, tarkoitan Paavi Benedictus teki itseasiassa takapakkia tässä asiassa tekemällä kannanottoja jotka tulkittiin validoivan hieman Intelligent Design-pelleilyä, tosin hänen sanomisiaan seliteltiin pois myöhemmin. Ennen paaviksi nousuaan, herra Ratzinger oli kirjoittanut luomistyön hienoudesta verrattuna mutaatioiden ja valinnan ylitse.

Benedictuksen edeltäjänsä Johannes Paavali II oli tässä suhteessa vielä selkeämmin evoluution kannalla. 90-luvulla hän oli julistanut evoluutioteorian yhteensopivaksi kirkon oppien kanssa. Jo Johannes Paavalin edeltäjä Pius XII oli antanut katolisille mahdollisuuden uskoa evoluutioon, mutta oli jättänyt tähän muutaman pakotteen mitkä oikeastaan estivät evoluution hyväksymisen. Tärkein este oli Aatami. Paavio Pius XII vaati katolisia uskomaan ihmiskunnan olevan yhden Aatamin ja yhden Eevan perillisiä, minkä evoluutioteoria kategorisesti tekee mahdottomaksi.

Tässä mielessä Franciscuksen lausunto ei ole mitään erityisen uutta, tosin kertoo miten katolinen kirkko ei näyttäisi olevan jatkamassa Benedictuksen hieman kovemmalla linjalla, vaan pysyttäytyy rationaalisena ainakin joissain asioissa.


Katolisen kirkon ja evoluution historiasta löytyy Wikipediasta varsin mielenkiintoinen artikkeli lisäluettavaksi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_and_evolution

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.