Microsoft julkisti äskettäin tulevan käyttöjärjestelmänsä nimen ja päästi käyttäjät tutustumaan sen esiversioon. Microsoft nimesi tulokkaan Windows 10:ksi, ohittain numerojärjestyksessään kokonaan Windows 9:n.
Asensin esiversion virtuaalikoneeseen ja olen hetken sitä pyöritellyt. Käyttöjärjestelmän esiversio on keskeneräinen eikä sisällä kaikkia uusia ominaisuuksia, mutta toimii yllättävän hyvin. Tässä kokemuksiani ja hieman mitä uutta oli tarjolla.
Task View toimii jo tässä vaiheessa varsin kivasti, mutta keskeneräisyys näkyy siitäkin. Esimerkiksi ikkunan siirtäminen työpöydältä toiselle ei onnistu raahamalla sovellusta paikasta toiseen, vaan hankalammin hiiren kakkospainikkeen kautta.
Jos sovellusikkunaa kutistaa liian pieneksi, sovellus näytetään kutistetussa tilassa.
Asensin esiversion virtuaalikoneeseen ja olen hetken sitä pyöritellyt. Käyttöjärjestelmän esiversio on keskeneräinen eikä sisällä kaikkia uusia ominaisuuksia, mutta toimii yllättävän hyvin. Tässä kokemuksiani ja hieman mitä uutta oli tarjolla.
Asennus
Asensin järjestelmän VirtualBox-virtuaalikoneeksi. Asennus epäonnistui yrittäessäni käyttää vanhempaa versiota, mutta päivityksen uusimpaan VirtualBoxin versioon jälkeen asennus onnistui ongelmitta - kunhan poistin virtuaalikoneen jonka olin ehtinyt luoda vanhalla versiolla, sitä en saanut toimimaan mitenkään. Uusimmalla versiolla kaikki toimi heittämällä: loin uuden virtuaalikoneen käyttäen Windows 8.1 (32bit) oletusasetuksia.
Asennusprosessi oli käytännössä identtinen Windows 8.1:n asennukseen.
Asennuksen jälkeen käyttöjärjestelmän loppumäärittely tehtiin. Tämä oli myös käytännössä identtinen Windows 8.1:n asetuksiin.
Eroja aiempaan on erittäin vähän ja myös tilien määrittely on kovin tuttua aiemman Windows 8.1:n käyttäjälle. Erot ilmestyvätkin vasta tämän jälkeen - kun pääsemme työpöydälle.
Uusi/vanha työpöytä
Kun työpöytä lopulta avautuu, on tuntuma hyvin tuttu: kyseessä on pitkälti Windows 7/8:n työpöytä parilla jännittävällä uudistuksella.
Työpöydän uutuuksiin kuuluu pikapainikkeet uuteen hakuohjelmaan ja uuteen Task View-toimintoon.
Hakusovellus osaa noutaa kaikkea tietokoneen sisältöä, mutta myös verkkosisältöä. Ohjelma on erittäin pelkistetty ja tulee varmasti saamaan lisää nahkaa luittensa ympärille ennen julkaisua. Perushaku löytyy myös Käynnistä-valikosta.
Uusi Task View-toiminto on jotain jännittävämpää. Sen avaaminen näyttää listan kaikista avoimista sovelluksista ja mahdollistaa sovelluksesta toiseen vaihtamisen.
Task View tekee sovelluksesta toiseen vaihtamisesta suhteellisen helppoa ja selkeää. Sen mielenkiintoisempi puoli on kuitenkin virtuaaliset työpöydät: task view:n kautta käyttäjä voi luoda uusia virtuaalisia työpöytiä ja järjestellä ikkunoitaan näille.
Task View toimii jo tässä vaiheessa varsin kivasti, mutta keskeneräisyys näkyy siitäkin. Esimerkiksi ikkunan siirtäminen työpöydältä toiselle ei onnistu raahamalla sovellusta paikasta toiseen, vaan hankalammin hiiren kakkospainikkeen kautta.
Käynnistä ja starttaa
Kohutuin uutuus on tutun vanhan ominaisuuden paluu: perinteinen Start-valikko palaa tuttuun kohtaan ja oppii uusia temppujakin.
Start-valikko sisältääkin tutun ohjelmalistauksen, haun, sammutus- ja lopetustoiminnot. Oikealle laidalle voi kiinnittää Windows 8:n esittelemiä tiiliä eri ohjelmista.
Tiilet ovatkin varsin näppärä alue ja mukauttamalla saa tästä kohdasta paljon irti.
Alueelle voikin Windows 8:n aloitusnäytön tapaan asettaa haluamiensa ohjelmien käynnistystiilet ja mobiililaitteiden tapaan myös ohjelmien sisältöön viittaavia tiiliä, kuten vaikkapa tietyn verkkosivun käynnistyksen.
Ohjelmat ikkunoissa
Toinen kohutuntapainen uudistus on Windows 8:n esittelemien uusien Windows-sovellusten ajaminen ikkunoissa. Windows 8.1 Update 1 toi jo Windows 8.1:n uusiin sovelluksiin ylälaitaan tutun sulkemisruksin ja toi sovellukset näkyville alalaidan Tehtäväpalkkiin. Windows 10 vie kehityksen loppuunsa ja tekee näistä ohjelmista normaaleissa ikkunoissa pyöriviä.
Jos sovellusikkunaa kutistaa liian pieneksi, sovellus näytetään kutistetussa tilassa.
Tämä tekee näistä uusista sovelluksista itseasiassa erittäin käyttökelpoisia. Rajoitetuista oikeuksistaan johtuen näitä Windows-kaupan sovelluksia uskaltaa tietokoneelleen asentaa huomattavasti pienemmillä riskeillä kuin perinteisiä sovelluksia ja nyt niitä käyttääkin lähes yhtä näppärästi.
Veturi, taksi, kosketusnäyttötietokone
Windows 10 toimii tabletilla käytännössä identtisesti Windows 8:n kanssa. Järjestelmän on luvattu älykkäästi havaitsevan millaisesta tietokoneesta on kyse ja mukautuvan tähän tilaan. Virtuaaliympäristössä tätä ei tapahtunut odotettavasti.
Tablettitilan saa käyttöön käsinkin ja silloin Windows 10 on käytännössä identtinen Windows 8.1:n kanssa. Käynnistä-valikosta avautuukin Aloitusnäkymä ja uudet sovellukset avataan täyden ruudun tilaan.
Tässä versiossa asetukset ovat yhä häiritsevästi jaettu vanhan ohjauspaneelin ja uuden asetusikkunan välille.
Tuomio
Käyttöjärjestelmä toimii varsin jouhevasti ja sulavasti, jopa virtuaalikoneessa. Pahempaa jumittelua ei omalla järjestelmälläni näkynyt ja ohjelmistot eivät kaatuneet. Keskeneräisyyttä näkyy yhä monissa hiomattomissa kulmissa, joihin törmää usein. Esimerkiksi asetuksissa viitataan yhä Charms-palkkiin, joka on kylläkin poistettu.
Pääasiallisesti päivitys vaikuttaa kyllä lupaavalta. Jäämme odottamaan päivityksiä mielenkiinnolla.
Lue myös
Windows 8:n parantelua:
Kirjoitukseni Windows 8:sta
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.
Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.
Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.