Perintövero ja kaksoisverotus

Oletteko kuulleet seuraavan lauseen? "[Asiasta X] verot on jo maksettu, verotus tässä on tuplaverotusta!" Jos olette osallistuneet perintöverokeskusteluun, on argumentti varmasti tuttu. "Miksi perinnöstä pitäisi veroja maksaa, siitähän on ne jo maksettu?"

Niin, mutta eikös kaikesta ole?

Tämä kummallinen argumentti lähtee sinällään loogisesta lähtökohdasta: kaksoisverotus on pahasta. Argumentti kuitenkin kaatuu nopeasti jos sitä tutkitaan. Lopulta tässä sekoitetaan yhden asian verotus toisen asian verotukseen. Ja tehdään tyhjäksi suurin osa muistakin veroista.

Jos kuitenkin hetkeksi kelpuutamme ajatuksen perintöverosta kaksoisverotuksena, huomaamme miten samalla logiikalla monet muutkin verot muuttuvat kaksoisverotukseksi.

Esimerkiksi kun ostan kaupasta uuden älypuhelimen, eikös sen myyntiin liittyvä vero pitäisi poistaa? Onhan valmistaja maksanut jo veroja laitteen valmistamisesta. Työntekijöiden palkasta on maksettu verot, raaka-aineiden kustannuksista on maksettu verot, tehtaan pystytyttämisestä ja ylläpidosta ja siihen liittyvistä materiaaleista ja työstä on maksettu verot.

Myytävän vempeleen hinnassa oleva vero on tällä logiikalla kaksoisverotusta.


Kun ostan asunnon, maksoi joku jo veroja sen rakentamisen työstä ja materiaaleista. Kun ostan siivouspalveluita, maksaa joku jo veroja työn kustannuksista ja siivousvälineistä. Kun nostan osakeoptioita, ovat ne yrityksen jo tekemää tuloa, josta on jo verot maksettu. Himpura, perintöverossahan verotetaan ostettuja ja teetettyjä asioita, joten sehän on triplaverotusta!

Ketjua voi viedä aina pidemmälle ja pidemmälle, lopulta jäljelle jää vain hyvin vähän asioita joista emme pystyisi puolivillaisesti argumentoida verotuksen olleen jo maksettu. Ja tämän takia argumentti kaatuu. Jos hyväksymme sen, koko nykyinen verojärjestelmä on romutettava.

Kun perin heidän omaisuuttaan, en voi väittää verojen kohdaltani olevan jo maksettu, sillä en ole maksanut siitä veroja. Vanhempani ovat maksaneet verot heidän omaisuudestaan, mutta nyt siitä tulee minun omaisuuttani. Perintövero on minun verotukseni omaisuudesta jonka saan, yleensä jokseenkin vastikkeettomasti. Samaten kun teen ostoksen tai nostan optioita, on kyseessä uusi transaktio, jota voidaan perustella verotettavan.

Duh.

Kommentit

  1. Kaksoisverotus perintöveron vastaisena argumenttina on kyllä huono, mutta niin on toi sun kännykkäesimerkkikin.

    Arvonlisäverohan nimenomaan toimii niin, että kukin porras tuotantoketjussa maksaa veroa vain itse tuottamstaan arvon lisäyksestä. Siinä ei tapahdu kuvaamaasi kaksoisverotusta. Jos yrittäjä ostaaa jotain, josta on maksettu alvit, niin hän saa vähentää ne.

    Muut yrittäjiltä tai työntekijöiden palkoista maksettavat verot ovat päällekkäisiä veroja alvin kanssa eli siinä on perintöveron kaltainen kasoisverotus.

    Perintövero on kyllä muista syistä hieman ongelmallinen ja ymmärrän kyllä heitä, jotka kannattavat sen poistamista. Itse en oikein osaa sanoa pitäisikö se poistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kännykkäesimerkkini on hieman viallinen, mutta osoittaa pointin mitä sillä haetaan. Haettu pointti on vain ettei perintövero ole kaksoisveroa sen enempää kun mikään muukaan vero.

      En muuten väitä etteikö perintöverojärjestelmässä ole korjattavaa. Esimerkiksi kannattaisin jos veron maksamista voitaisiin lykätä esimerkiksi siihen asti että perintö saadaan myytyä vaikkapa asunnon tapauksessa. En kuitenkaan kannata sen poistamista. Perimällä rikastuminen on kuitenkin varmin tapa lujittaa parempien sukujen asemat ja heikentää näin sosiaalista liikkuvuutta.

      Poista
    2. Asunnon perineiden lisäksi suku- ja peheyritykset voivat olla todellisissa vaikeuksissa perintöveron takia. Pienellä omistuspohjalla olevat yritykset saattavat investoida suuren osan tuotoista takaisin yritykseen. Ne eivät välttämättä ota lainaa ja ovat hyvin vakavaraisia, mutta niillä ei välttämättä ole likvidiä omaisuutta, josta maksaa perintövero. TV:ssä juuri joku Ruotsiin muuttoa harkinnut sukuyrityksen omistaja kertoi, että heidän kohdalla perintövero tarkoittaisi kymmenen vuoden tuottoja. Kaikkein pienimmällä omistuspohjalla olevia koskee jo toki sukupolvenvaihdoshelpotukset.

      Omaisuuden periminen ei luultavasti vaikuta sosiaaliluokan periytymiseen niin paljoa kuin päälle päin näyttäisi. Nimittäin äly ja yrittäjäluonne periytyvät myös. Toki peritty omaisuus on iso tekijä, mutta tyhmä perillinen kyllä onnistuu elinaikanaan polttamaan isonkin omaisuuden ja siirtämään sen sukuhaaran alempaan sosiaaliluokkaan. Tätä todistaa se, että moni lottovoittaja onnistuu tuhlaamaan voittonsa muutamassa vuodessa, vaikka voitto olisi niin iso, että se oikein sijoittamalla tai edes säästämällä elättäisi perillisetkin monta sukupolvea.

      Poista
  2. Ehkäpä paras esimerkki kaksoisverotuksesta on autoverosta maksettava arvonlisävero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veron arvonlisävero. Luonnollisesti sen suorittamisesta voitaisiin periä jokin toimistomaksu, jossa voisi ehkä olla oma alv mukana?

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.