Testissä Bloggaaminen älypuhelimella ja tabletilla

Tervetuloa lukemaan kokonaan puhelimella kirjoitettua blogautusta, jossa nimenomaan käsittelen puhelimen avulla bloggaamista.

Blogeihin voi kirjoittaa nykyään millä tahansa laitteella. Petinteisen tietokoneen lisäksi blogia voi pitää tabletilla tai puhelimellakin. Päätin mielenkiinnosta kokeilla blogin kirjoittamista hieman erilaisella laitteella ja tietysti myös kirjoittaa kokemuksistani. Pidän blogia Googlen Blogger- palvelussa joten luonnollisesti otin testivälineeksi Blogger-sovelluksen. Laitteina olivat Nexus 7-tabletti ja OnePlus One-älypuhelin. Kirjoitus tapahtui Googlen omalla näppäimistöllä ja erillisellä SwiftKey-näppäimistöllä.


Bloggerista on siis olemassa Android-sovellus. Olen itseasiassa käyttänyt sitä jo pitkään mutten ole varsinaisesti kirjoittanut sillä koskaan kokonaista blogitekstiä ja halusin kokeilla. Lopputulos on yllättävän positiivinen mutta ei mitä suosittelisin.

Bloggerin applikaatio antaa tehdä peruskirjoituksen, tekstin lihavoinnin ja kursivoinnin sekä linkkien luonnin. Linkin tekemistä en saanut onnistumaan. Kirjoitukseen voi lisätä lisäksi avainsanat ja sijainnin, sekä luonnollisesti tallentaa luonnksen ja julkaista kirjoituksen. Sovellus on rajoittunut, mutta toimii riittävän hyvin blogin kirjoitusvälineenä.

Androidin moniajo toimii blogatessa mukavasti: voin vaihtas välillä selaimeen tai muihin ohjelmiin tarkistaakseni jotain tai kopiodakseni linkkejä ja sitten palata avoimeen kirjoitukseeni Blogger-sovelluksessa.

Kirjoittamisen nopeus paranee huomattavasti hyvällä näppäimistöllä, kuten ennakoinnin oikeasti osaavalla SwiftKeyllä tai Googlen omalla kevyellä näppäimistöllä. Hyvästä näppäimistöstä huolimatta kirjoittaminen on kuitenkin se suurin ongelmakohta: siitä tulee äkkiä työlästä ja peukaloita kipeyttävää.

Bloggaamisen ainoa este onkin näin kosketusnäyttö. Pidemmän tekstin kirjoittaminen näin jätti peukalot ja hartiat kipeiksi: peukalot kipeytyivät kun kirjoitin niillä, hartiat kun yritin kirjoittaa etusormilla. Erillisellä näppäimistöllä kirjoittaisin tätä paljon mieluummin.

Kosketusnäytöllä kirjoitusvirheitä tulee jatkuvasti ja niiden korjaus on hidasta ja työlästä. Kirjoittamisesta tulee väkinäistä ja vaivalloista,eikä lainkaan hauskaa. Automaattiseen korjaukseen ei myöskään voi luottaa. Esimerkiksi sana "blogger-palvelu" muuttui itsestään hilpeäksi lauseeksi "Bloch erosi bellum sen.” Kirjoitusvirheet näkyivät muutenkin punaisella korostettuina joten jälkikäteen typohja oli helpompi metsästää kun auto correct faileja.

Kuten muissakin asioissa, tabletit ja älypuhelimet ovat hankalia sisällön tuottamisessa ja hyviä sisällön kuluttamisessa. Blgeja näillä lukee mielellään, muttei todellakaan kirjoita.
Bloggaaminen kosketusnäytöllä ei siis puraissut. Blogger-sovellusta en kuitenkaan poista, sillä sile on muuta käyttöä. Aloitan usein kirjoituksen Bloggerin Android-sovelluksella kun idea iskee tai törmään mielenkiintoiseen nettisivuun. Linkin voikin Androidissa lähettää suoraan Blogger-sovellukseen tallentaakseen sen uuteen kirjoitukseen.

Suuri osa kirjoituksistani lähteekin liikkeelle Androidin Blogger-sovelluksesta: luon sillä luonnoksen blogauksen ideasta jonka sittemmin kirjoitan tavallisen tietokoneen avulla.

En muuten suosittele puhelimen nettiselaimen kautta bloggaamista: kohtasin itse näin oikuttelua ja toimimattomuutta. Pahin oli kun avasin keskeneräisen tekstin iPad-tabletin selaimeen ja teksti yhtäkkiä tyhjeni. Kiitos automaattitallennuksen, ei alkuperäistä kirjoitusta saanut palautettua ja koko kirjoitus meni uusiksi. Jos bloggaat älylaitteesta, asenna erillinen bloggaus-sovellus bloginpitoa varten, en uskalla suositella selainbloggausta muuten kun perinteisellä tietokoneella.

Mutta nyt saa tämä teksti riittää, kirjoittaminen sattuu jo fyysisesti mikä onkin sopiva syy päättää tämä kirjoitus. Bloggaaminen kosketusnäytöllä on periaatteessa näppärää, mutta käytännössä tekee kipeää.

Lue myös:
Miten kirjoittaa tehokkaasti kosketusnäytöllä
http://tamapaiva.blogspot.fi/2012/11/ohje-tekstin-kirjoittamiseen.html
Suomenkielinen näppäimistö ja oikoluku Androidiin
http://tamapaiva.blogspot.fi/2013/11/suomenkielinen-nappaimisto-ja-oikoluku.html
Microsoft Office Androidille
http://tamapaiva.blogspot.fi/2014/04/microsoftin-office-tyokalut-androidille.html

Päivitys: kirjoitus on tehty kokonaan alussa mainituilla laitteilla, tekstiä on kuitenkin viimeistelty julkaisun jälkeen tietokoneella luettavuuden parantamiseksi. Tekstin alkuun lisäsin Lue Lisää-katkon jota ei pystynyt mobiililaitteella tekemään. Mobiililaitteessa kirjoitetun tekstin muokkaaminen tietokoneella sotki tekstin rivityksen ja jouduin lisäämään rivivaihtoja sopiviin kohtiin. Korjasin myös lopussa olevat linkit raakatekstistä oikeiksi linkeiksi helpottamaan niiden avaamista. Lisäsin myös kuvan alkuun piristeeksi.

Kommentit

  1. Minulta hajosi kesällä läppäri ja olin pari kuukautta pikku tabin ja luurin varassa. Päivittelin kuitenkin blogia ja kokemukset olivat samanlaisia kuin sinullakin. Kirjoitusvirheiden korjaaminen oli työlästä, linkitykset eivät onnistuneet, jne. Kosketusnäyttölaitteessa pitäisi olla myös erillinen näppis, hiirestä en tiedä, saisiko sitä edes tablettiin. Pistän linkin kesäiseen postaukseeni: http://intrigoori.blogspot.fi/2014/08/surkeita-laitteita.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankalaa, vaivalloista ja hidasta - mutta toimii. Vähän kun junan vessassa käyminen oikeastaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.