Apple on edelleen mätä omena

Apple yrittää painostaa levy-yhtiöitä poistamaan Spotifylta ja YouTubelta oikeuden toistaa musiikkia ilmaiseksi. Syynä tähän ei ole artistien tukeminen tai mitään niin jaloa, vain se miten Apple tahtoo helpottaa markkinoita kohta lanseeraamalleen suoratoistopalvelulle tappamalla kilpailijat. Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä miten likaista ja kuluttajille haitallista peliä omppufirma pelaa.
Olen pitkään pitänyt Applen tuotteista. Heidän laitteensa ovat viimeisteltyjä ja tyypillisesti mukavia käytettäviä. Helppokäyttöisyys on enemmän mainetta kuin todellisuutta, mutta ei Applen laitteita hankaloiksi voi sanoa. Käytän työpuhelimenani iPhonea ja yksi tietokoneistani on MacBook. En kuitenkaan ole "Apple-fani". Vältän viimeiseen asti yrityksiin ihastumista, sillä yritykset ovat kuin pahoinpitelevä puoliso: jos lankeat niiden pauloihin, alat pian puolustaa tätä. Pian perustelet itsellesi miten paha mitä rakas yrityksesi tekee onkin hyvästä, vähän kuin hakattu vaimo kertoo lyöntien olevan omaa syytään.

Applen yritysimago on myös varsin hyvä. Firmaa pidetään nuorekkaana ja ajan hermolla olevana, jopa varsin progressiivisena, ottipa Apple kantaa esimerkiksi homoseksuaalien oikeuksien puolesta. Pinnan alla on kuitenkin joukko negatiivista myrkkyä, josta monia olenkin käsitellyt jo aiemmin. Esimerkiksi sitä miten iPhone otti tekstiviestit panttivangiksi saadakseen puhelimen vaihtamisen hankalammaksi. Tai miten Apple varastaa muiden käyttöliittymäsuunnittelua ja muotoilua mutta haluaa suojata omien suorakaiteittensa muotoilun kopioinnilta. Tai miten kaikki Applelta ostamasi musiikki katoaa kuollessasi, eikä periydy. Tai miten Apple käyttäytyy muutenkin vähän veemäisesti.

Viimeisin villitys on sangen jännittävä: Apple yrittää murhata Spotifyn ja YouTuben. Molemmista näistä kun voi musiikkia kuunnella myös ilmaiseksi ja tämä ei Applelle sovi. Apple on aikeissa lanseerata lähiaikoina oman suoratoistopalvelunsa ja ilmaiset kilpailijat tekevät sellaisen markkinoille tuomisesta hieman hankalaa.

Applen ratkaisu: painostetaan levy-yhtiöitä lopettamaan musiikin lisensointi kilpailijoiden ilmaisille palveluille! Kuluttajien saamat palvelut heikentyvät, mutta mitä väliä sillä on kerran suurempi osa heidän pennosistaan kilahtaisi Applen kirstuun.

Hienoa toimintaa Apple, suorastaan nerokasta yrittää murhata ne palvelut jotka käytännössä tuhosivat musiikkipiratismin.Toivotaan vain ettei musiikkiteollisuus taivu, he toivoaksemme eivät ole unohtaneet miten yleistä musiikkipiratismi oli ennen Spotifyn nousua ja miten yleiseksi se sen tuhon jälkeen saattaa palata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.