Historian epäonnistunein matka: Skotlanti valloittaa Amerikan

Historiassa on harvoja matkoja jotka epäonnistuvat yhtä pahasti kuin Skotlannin yritys aloittaa siirtomaaherrojen ura. Muutama tuhat ihmistä kuoli ja Skotlanti joutui lähes konkurssiin ja päätyi yhteen Englannin kanssa. Tästä kaunasta puhutaan yhä tänä päivänä, tänään siis käsittelyssä Darienin hanke.


Tapahtuipa kerran Skotlannissa...

Näihin aikoihin Englanti oli varsin voimakas siirtomaavalta ja viereinen Skotlanti ei ollut kovin hyvässä kaupallisessa tilanteessa rikkaan naapurin vieressä. Skotlannilla meni muutenkin huonosti: sato-ongelmien kanssa painiva maa toipui juuri sisällissodista ja talous oli vähän kuralla muutenkin.

Ensin Skotlannissa innostuttiin kauppakomppanian perustamisesta. Sen piti olla hieman jotain East India Companyn tapaista ja olisi ehkä ollut se viisas ratkaisu. Suuruudenhullumpi vaihtoehto kuitenkin voitti ja Skotlanti päätti perustaa siirtokunnan. Paikaksi valittiin Panaman lähettyviltä oleva alue joka edelleen tunnetaan Caledoniana.

Näin tehtiin. Rahoitus tähän retkeen kerättiin oikeastaan koko Skotlannilta. Osuuksia ostivat monet koko säästöillään tietämättä millainen katastrofi oli edessä. Viidennes Skotlannin koko vauraudesta (tai enemmänkin eräiden arvioiden mukaan) oli kiinni siirtokuntahankkeessa.

Näinpä viisi alusta lähti matkaan, kantaen mukanaan tuhatkaksisataa sielua. Herramme vuonna 1698, toinen päivä marraskuuta lopulta oltiin perillä ja New Edingburghin kaupunki perustettiin.

Tämän jälkeen jokseenkin kaikki meni pieleen. Viljely ei ottanut onnistuakseen ja mukana tuodut ruokavarastot pilaantuivat puutteellisen säilönnän takia. Päälle kun lisättiin vielä alueella jylläävät malaria ja keltatauti, voi siirtokuntalaisten elämää sanoa Kurjaksi todella isolla K:lla. Lisäongelmana läheiset siirtokunnat eivät suostuneet tekemään kauppaa skottien kanssa.

Skotlannilla oli yhteinen kuningas Englannin kanssa, mutta kruunu oli antanut käskyn Tanskan ja Englannin siirtokunnille olemaan käymättä kauppaa skottikolonistien kanssa. Englanti toisaalta pelkäsi sotaa Espanjan kanssa joka myös havitteli samoja aluita, mutta yhtälailla eivät he olleet innostuneita pohjoisen naapurinsa mahdollisesta rikastumisesta. Englannin parlamentin jäsenet nauttivat merkittäviä etuja kiitos siirtomaamahtinsa ja he eivät kaivanneet skotlantilaisia häiriköimään.

New Edinburgh ei saanut vesipisaraakaan naapureiltaan. Viljely epäonnistuu, muonat piloilla, tauteja ja ei kauppaa. Siirtokunta teki kuolemaa parhaimmillaan kymmenen kolonistin päivävauhtia. Lopulta siirtokunta hylättiin ja sinne tulleista 1200:sta pieni osa pakeni pohjoiseen.

Tieto tästä ei kuitenkaan yltänyt Skotlantiin, mistä täydennystä ja uusia kolonisteja olikin tulossa.

Täydennyksinä saapui ensin 300 uudisasukasta kahdella aluksella. He löysivät tyhjän siirtokunnan jämän ja paljon hautoja. Toinen aluksista tuhoutui onnettomuudessa ja upposi rannan läheisyydessä, pakottaen toisen ottamaan kaikki selvinneet kyytiin. He yrittivät päästä turvaan Jamaikalle, mutta heitä ei sallittu rantautumaan aiemmin mainitun kauppakiellon takia.

Seuraavana 1000 uutta uudisasukasta saapui. Hekin odottivat puolivalmista siirtokuntaa ja olivat hyvin alamaissa kun todellinen tilanne selvisi. He eivät pärjänneet kummemmin ensimmäisiä paremmin ja kuolemia alkoi taas kasautua.

Lopulta tapahtui se mitä oltiin pelätty pitkään: espanjalaiset saapuivat. Piirityksen jälkeen skottien annettiin lähteä ja siirtokunta hylättiin lopullisesti.

Lopputulos oli hirvittävä: muutamia satoja kahdesta ja puolestatuhannesta kolonistista selvisi reissusta hengissä. Useita aluksia menetettiin ja kaikki siirtokuntahankkeeseen sijoittaneet menettivät rahansa.

Tällä oli varsin merkittäviä seurauksia viidennes (tai enemmänkin) Skotlannin vauraudesta oli kiinni hankkeessa ja kaikki menetettiin. Tästä seurasi varsin konkurssikypsä valtio joka 1707 suostui yhdistymään Englannin kanssa. Merkittävänä syynä tässä oli siirtokuntahankkeeseen palanut raha, jonka Englanti suostui osittain korvaamaan yhdistymisen yhtenä ehtona.

Tapaus kohoaa yhä esiin ja esimerkiksi äskettäisen Skotlannin itsenäisyysäänestyksen kanssa vanhoja kaunoja kaiveltiin varsin syvältä. Eräät skotit ovat yhä katkeria englantilaisille toiminnoista jotka voidaan nähdä heidän siirtomaahankkeensa tietoisena sabotointina.

Mutta näin pahasti retki voi siis epäonnistua: lähtijöistä kymmenes selviää hengissä ja koko valtio romahtaa polvilleen. Jos Darienin hanketta ei olisi tapahtunut, meillä ei ehkä tänä päivänä olisi Yhdistyneitä Kuningaskuntia.

Kommentit