Usean ikkunan avaaminen samasta ohjelmasta (Windows 10, 8 ja 7)

Haluan Windowsissa usein avata useamman ohjelmaikkunan samasta ohjelmasta, esimerkiksi haluan usein käsitellä samanaikaisesti kahta PowerPoint-esitystä, selata useampaa nettisivua tai vaikkapa luoda uusi tyhjä Word-dokumentti kun jo muokkaan tai luen toista asiakirjaa. Tämä ohje opettaa miten jo käynnissä olevasta ohjelmasta avataan uusia ohjelmaikkunoita.

Ohje pätee Windows 7, 8 ja 10-käyttöjärjestelmiin.
Windows 7:stä alkaen Tehtäväpalkin kuvakkeen napsauttaminen avaa ohjelman, pienentää ohjelman tai palauttaa ohjelman. Joillekin on tullut ongelmia tämän kanssa sillä jos haluan samasta ohjelmasta useamman ikkunan, ei tähän ole selkeästi näkyvillä olevaa menetelmää. Tähän löytyy kyllä keinot ja esittelemme ne seuraavana.

Uudet ikkunat

Kun mikä tahansa ohjelma on käynnissä, näemme alalaidan Tehtäväpalkissa kuvakkeen siitä. Kuvakkeen napsauttaminen joko pienentää tai palauttaa pienennetyn ohjelman. Kun haluan avata ohjelmasta kokonaan uuden ikkunan, voin käyttää seuraavia hiirellä tehtäviä menetelmiä

Voin napsauttaa Tehtäväpalkin kuvaketta joko Shift (Vaihto)-näppäin pohjassa tai keskipainikkeella.

Esimerkiksi tässä meillä on avoinna jo yksi Muistio (Notepad) ja haluaisin toisen. Siirrän hiiren kursorin alalaidasta Tehtäväpalkissa näkyvän Muistion kuvakkeen päälle. Napsauta sitä hiiren keskipainikkeella (eli pyöritysrullalla, tiesiväthän kaikki että sekin on nappi?) tai jos keskipainiketta ei löydy, painan ensin Shift (Vaihto)-näppäimen pohjaan näppäimistöltäni ja napsautan Muistion kuvaketta hiiren normaalilla painikkeella, pitäen samalla Vaihto-näppäintä pohjassa.


Menetelmästä riippumatta lopputulos on sama, uusi ikkuna avautuu Muistiosta:


Vaihtoehtoisesti voin napsauttaa Muistion kuvaketta hiiren kakkospainikkeella (oikea painike) jolloin saan auki Muistion Hyppylistan (Jump List). Tästä listasta valitsen kyseisen ohjelman nimen (eli Muistio).


Myös tämä avaa uuden ikkunan kyseisestä ohjelmasta.

Joissain ohjelmissa voi käyttää myös näppäimistön pikapainiketta: Ctrl + N avaa avoimesta ohjelmasta uuden ikkunan, ei tosin toimi aivan jokaisen ohjelman kanssa.

Huom: Windows 10:n uusien ohjelmien kanssa menetelmät eivät välttämättä toimi. Osa uusista ohjelmista ei salli kuin yksittäisen ikkunan kyseisestä ohjelmasta, tällaisia ovat esimerkiksi Kauppa-, Sää- ja Kalenteri-sovellukset. Keinot toimivat Windows 10:ssä perinteisissä ohjelmissa, joista saa useita ikkunoita auki (esim. resurssienhallinta ja muistio) ohjeen mukaisesti.

Miten useampaa ikkunaa hallitaan

Kun ohjelmasta on sitten useita ikkunoita avoinna, näkyvät ne saman kuvakkeen sisällä. Toisin kuin aiemmissa Windows-versioissa, seiskasta alkaen avoimet ohjelmat näkyvät saman kuvakkeen sisällä riippumatta siitä montako ohjelmaikkunaa kyseisestä ohjelmasta on auki. Kun napsautat ohjelman kuvaketta, jos ohjelmasta on auki useita ikkunoita, pääset näkemään listan niistä ja napsauttamalla voit siirtyä kyseiseen ikkunaan.

Esimerkiksi tässä on kolme erillistä virtuaalikonetta avoinna VirtualBox-ohjelmassa. Tehtäväpalkissa näemme vain yhden kuvakkeen siitä aj kun sitä napsautetaan, näemme kaikki VirtualBoxin avoimet ikkunat ja voin siirtyä haluamaani napsauttamalla sitä.


Näin toimivat siis useammat ikkunat kaikissa uusimmissa Windows-versioissa.


Etkö saa Windows 10:ssä auki useampaa ikkunaa samasta ohjelmasta? Tässä ohje. http://bit.ly/1LoKxTe
Posted by Tämä Päivä on 21. kesäkuuta 2015

3 kommenttia:

 1. Löytyykö kympistä vielä kahden aiemman version asetus, jolla saa estettyä saman ohjelman kuvakkeiden yhdistämisen yhdeksi tehtäväpalkissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy. Samasta paikastakin, eli Tehtäväpalkin asetuksista.

   Poista
 2. Romanialainen Gabriel Katherine i meni naimisiin Patrickille, joka on liikemies, kun olin naimisissa hänen kanssaan, kun hänellä oli kaksi lasta, sunnuntaina näki hänen puhuvan naisen kanssa ja sen jälkeen hän alkaa toimia jonkin verran, kun kyselen häneltä, hän kertoi minulle, että se oli entinen tyttöystävä takaisin kouluun, kun mieheni alkoi pysyä myöhään, kun kysyin häneltä, miksi hän valehtelee minulle, kun hän erosi 1 kuukauden kuluttua, he asuivat yhdessä asunnosta täällä taloni ja he elävät hyvin, mutta silti rakastan mieheni ja minä tarvitsen häntä takaisin elämässäni, he olivat yhdessä, joten tulin kosketuksiin dr Sacre'n kanssa, joka lupasi minulle ja hän tuli takaisin minulle kaikki kiitos hänelle on apua, ota yhteyttä sähköpostilla Sacretempleofpower@gmail.com tai soita tai WhatsApp: +2348159768201 apua ja hän auttaa sinua takaisin rakastajaasi

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.