Yrittäjäfetissi: yrittäjäksi vaikka väkisin

Suomen on vallannut eräänlainen yrittäjäfetissi: yrittämisen hienoutta ja tärkeyttä hehkutetaan joka puolella ja nuoria (ja vanhempiakin) kannustetaan yrittämiseen. Yrittämishuumassamme saamme jatkuvasti kuulla miten kansantalous paranee jos yrittäisimme enemmän ja miten työttömyyskin näin korjautuisi. Ikävä kyllä, koko kansan yrittäjyydestä ei ole taloudelle pelastajaa, eikä todennäköisesti korjaajaa edes työttömyydelle.

Maria Rytkönen kirjoitti Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen "Nuoria kannustetaan yrittäjiksi vastuuttomasti" ja kohotti siinä esille miten yrittäjyyden hehkuttaminen on antanut monille väärän kuvan yrittämisestä. Todellisuus on kuitenkin ettei yrittäminen ole lainkaan helppoa ja tuloksien saaminen ei ole taattua vaikka työskentelisit kuinka lujasti.

Hän koskettaa kirjoituksessaan yhtä tärkeää kohtaa: yrittämisen lisääntyminen ei tuo markkinoillemme enempää kysyntää ja tässä onkin ehkä nykyisen yrittäjyyttä fetissiin asti hehkuttavan liikehdinnän suurin ongelma. Yrittäjyyden lisääntyminen ei korjaa taloutemme ongelmia, sillä se ei varsinaisesti kosketa niitä alueita missä taloudessamme on ongelmia.

Kysyntä ei kasva, vaikka tarjonta kasvaisi. Mitä useampi meistä lähtee yrittäjäksi ja tarjoaa palveluitaan, sitä useampi ... no, tarjoaa palveluita. Heistä saattaa tulla työllistäjiä jos yritykset menestyvät tai jopa hyvällä tuurilla kansantalouden vetureitakin, mutta todennäköisemmin ei. 

Meidän on muistettava ettei yrittäminen ole arvo sinällään, yrittämistä ei kannata aloittaa ihan yrittämisen itsensä vuoksi. Jos sinulla on jotain mitä myydä ja jolle uskot löytäväsi ostajia, hienoa, yrittäminen voi olla hyvä idea. Yrittäminen ja yrityksen perustaminen onnistuu niiltä henkilöiltä joilla on visio ja tuote. Jos olet alasi asiantuntija ja keksit jotain kokonaan uutta ja uudenlaista - tai edes uuden hienomman tavan paketoida vanha asia, myy se ja rikastu.

Kaikilla ei tätä ole, mutta silti yrittämiskeskustelu on väännetty toiseen muotoon, että kaikilla olisi ja jotenkin Suomi lähtisi nousuun jos jokainen rantojen mies konvertoitaisiin yrittäjäksi. Ollaampa rehellisiä: mitä suurin osa meistä voisi tehdä yrittäjäksi ryhdyttyään? On monia ammatteja missä et voi perustaa itseksesi yritystä olit kuinka hyvä tahansa. Ja on monia ihmisiä joille yrittäminen ei kertakaikkiaan sovi. Väittäisin itseasiassa suuren osan ihmisistä olevan tässä kategoriassa. 

Meidän on muistettava myös että eivät yritykset oikeastaan luo työpaikkojakaan. Menestyvät yritykset voivat luoda työpaikkoja, mutta yritykset sinällään eivät. Suurempi määrä yrityksiä vääjäämättä tarkoittaa suhteessa entistä suurempaa määrää epäonnistuneita yrityksiä. Yrittämiseen pitäisi valikoitua ihmisiä joilla on mahdollisuudet menestyä yrityskentällä, verkon laajentaminen vastuuttomalla hypetyksellä tuo mukaan paljon niitäkin joilla ei tähän ole mitään eväitä.

Mutta kyse työttömyydessämme on lopulta markkinoista: markkinoilla on tarve tietylle määrälle tuotteita ja palveluita. Se tarve ei nouse vaikka useampi lähtisi yrittäjäksi. Tässä mielessä suurempi määrä yrittäjiä olisi lähinnä suurempi määrä konkursseja, eikä Suomi nousussa.


Kommentit

  1. hyvä kirjoitus. samoilla linjoilla. oon monesti miettinyt että josko sitä nostaisi starttirahat ja jne. mutta ideat on aika vähissä, markkinat ovat jo aika tyydytetty. mitä minulla olisi muka tarjottavaa.. yhtä hemmetin nappikauppaa olisi touhu.

    kristitty, perussuomalainen, realisti, konservatiivi, pelaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän se on, jos minulla ei ole erityisiä taitoja, on yrittäjän asema aika tyhjä arpa. Mutta silti yrittäjyyteen pitäisi kannustaa, mutta ketä siihen kannustettaisiin? Ja mistä näille uusille yrityksille löytyisi markkinat?

      Poista
  2. "yrittämisen lisääntyminen ei tuo markkinoillemme enempää kysyntää"
    Luultavasti kylläkin toisi. Uudet yrittäjät voisivat tuoda sellaisia palveluita tai tuotteita, joita kukaan muu ei ole vielä tarjonnut. Vaikka he eivät toisi mitään varsinaisesti uutta, niin he voisivat parantaa nykyistä tarjontaa, joka saisi useamman ihmisen kynnyksen ostaa ylittymään.

    Lyhyellä tähtäimellähän se olisi pois tuonnista ja lisäisi vientiä, mutta hieman pidemmällä aikavälillä kotimarkkinatkin piristyisivät, kun uusilla yrittäjillä olisi itselläkin varaa kuluttaa muiden yrittäjien palveluihin.

    Toki olet oikeassa, että ei ketä tahansa kannata yllyttää yrittäjäksi. Vaikka teoriassa varmaan kuka tahansa uutena yrittäjänä jollain todennäköisyydellä menestyisi, niin monen kohdalla menestymisen todennäköisyys on pieni ja kansantalouden kannalta odotusarvo on negatiivinen. Kuitenkin työttömän ryhtyessä yrittäjäksi hänen ei tarvitse menestyä kummoisestikaan ollakseen silti kansantaloudelle parempi kuin työttömänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein usko että yrittäjyyden yllyttäminen loisi niitä uusia palveluita tai tuotteita, enemmänkin lisää sitä mitä markkinoilla jo on. Uskoisin että uuden jutun keksijät ovat jo muutenkin innokkaampia lähtemään yrittäjiksi ja eivät välttämättä tarvitse kummemmin kannustusta.

      Poista
    2. Kyllähän suurimmalla osalla ihmisiä ideoita on. Kuinka moni on joskus todennut ainakin mielessää jotain tyyliin "tänkin vois tehdä niin paljon paremmin" tai "kumpa tähänkin olis joku tuote/palvelu".

      Eihän idea tietenkään yksistään riitä, mutta varmasti jokut sellaiset, jotka eivät nykyään ole yrittäjiä, voisivat olla kyvykkäitä toteuttamaankin ideansa, jos sopivasti kannustetaan ja vähän autetaan.

      Poista
    3. Ideoita varmasti on, hyviä vähemmän. Ja vaikka idea olisi hyvä, ei se tarkoita että ihmisellä olisi kykyä sitä toteuttaa. Tai sitten että idea olisi kaupallisesti käyttökelpoinen.

      Poista
    4. Ideoita varmasti on, hyviä vähemmän. Ja vaikka idea olisi hyvä, ei se tarkoita että ihmisellä olisi kykyä sitä toteuttaa. Tai sitten että idea olisi kaupallisesti käyttökelpoinen.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.