Ilmainen Windows 10, missä on tuoteavain?

Päivititkö (tai harkitset päivittäväsi itsellesi) Windows 10:n ja ihmettelet mistä saat uudet tuoteavaimesi uudelle käyttöjärjestelmälle. Tiedättehän se koodipätkä joka Windowsiin täytyy syöttää osoittaaksesi että kopioisi on aito. Sangen yksinkertaista: ilmaisilla päivittäjillä ei ole tuoteavainta. Eivätkä he sellaista tarvitse.Ei uutta avainta

Kun puhutaan Windows 10:n ilmaisesta päivityksestä, käyttäjälle ei tule uutta tuoteavainta hänen aktivoimastaan Windows-käyttöjärjestelmästä. Kun siis päivität ilmaisen Windows 10:n, et saa uutta tuoteavainta.

Vanhan Windowsin tuoteavaimesi ei myöskään muutu Windows 10:n tuoteavaimeksi. Vanhalla avaimella voit asentaa ja aktivoida vanhan Windows-versiosi, et muuta.

Miten aktivointi sitten toimii? Jotenkin näin: kun päivität Windows 10-käyttöjärjestelmän sellaisesta Windows-versiosta joka on ilmaiseen päivitykseen oikeutettu (niistä lisää myöhemmin), voit aktivoida Windows 10:n ilman tuotetunnusta.

Windows 10 aktivoituu ilman tuoteavainta kun päivität Windows 10:n ilmaiseen päivitykseen oikeutetun käyttöjärjestelmän päälle. Jos myöhemmin asennat käyttöjärjestelmän uudelleen samalle tietokoneelle aktivoituu se edelleen ilman tuoteavainta. Kun asennat ja aktivoit ilmaisen Windows 10-päivityksen, tallennetaan Microsoftin aktivointipalvelimellesi eräänlainen sormenjälki tietokoneestasi. Jos asennat Windows 10:n uudestaan myöhemmin, tätä sormenjälkeä käytetään tunnistamaan että tietokoneesi on oikeutettu Windows 10-käyttöjärjestelmään ilman aktivointiavaimen syöttöä.

Jotta olet oikeutettu tähän, on kaksi asiaa tehtävä: ensinnäkin tarvitset päivitykseen oikeutetun käyttöjärjestelmän ensimmäistä asennusta varten ja toiseksi asennus on tehtävä oikealla tavalla.

Mikä käyttöjärjestelmä on oikeutettu ilmaiseen kymppipäivitykseen?

Oikeutetut käyttöjärjestelmät ovat Windows 7 jossa on Service Pack 1-päivitys (SP1) tai Windows 8 joka on päivitetty Windows 8.1-päivityksellä. Jos päivität Windows 7:n jossa ei ole SP1-päivitystä tai Windows 8:n jota ei ole päivitetty 8.1-päivityksellä, et ole oikeutettu ilmaiseen päivitykseen, eikä asentamasi Windows 10 aktivoidu ilman että maksat siitä.

Toiseksi päivitykseen eivät ole oikeutettu kaikki versiot. Windowsin Enterprise-versiot eivät ole oikeutettu ilmaiseen päivitykseen, samoin Windows 8 RT-versiota ei ole tähän päivitykseen oikeutettu, sillä RT-versiosta ei tule yhteensopivaa Windows 10:n versiota (tosin RT tulee saamaan erillisen päivityksen joka tuo osan Windows 10:n ominaisuuksista).

Jos käyttöjärjestelmäsi on oikeutettu päivitykseen, et saa asennuksen alkupäässä kyselyä tuoteavaimesta. Jos kysely tulee, et syystä tai toisesta ole oikeutettu päivitykseen tai jokin on mennyt pieleen.

Miten asennetaan?

Päivitys on myös tehtävä tietyllä tavalla. Tarkkaanottaen et saa tehdä päivitystä käynnistämällä tietokonetta Windows 10-medialta. Voit päivittää Windows 10:n kyllä asennusmedialta, mutta päivitys on tehtävä käynnissä olevasta päivitykseen oikeutetusta Windows-käyttöjärjestelmästä.

Ohjeita ja apua tähän asennukseen löytyy esimerkiksi ohjeestani Windows 10:n päivittämiselle.

Jos myöhemmin haluat asentaa Windows 10:n uudelleen samalle tietokoneelle, ei sinun tarvitse ensin asentaa siihen vanhaa Windowsia ja päivittää, vaan voit asentaa Windows 10:n suoraan. Ensimmäinen asennus on kuitenkin tehtävä päivityksenä käynnistetystä ja päivitykseen oikeutetusta Windows-versiosta. Seuraavat asennukset aktivoituvat varmistamalla tietokoneesi sormenjäljen avulla oletko oikeutettu Windows 10:n käyttäjä.


Sormenjälki?

Kun Windows 10 aktivoidaan, varmennetaan tietokoneesi oikeutus siihen jatkossa tietokoneen raudan mukaan, eli jos nyt päivität nykyisen tietokoneesi Windows 10-käyttöjärjestelmään, olet oikeutettu asentamaan tälle koneelle sen takaisin myöhemminkin. 

Eli vaikket nyt halua kymppiä käyttääkään, ilmainen päivitys on hyvä asentaa nyt kun se on saatavilla ja voit päivittämisen (ja aktivoinnin!) jälkeen vaikka palata aiempaan Windowsiin. Kun aktivointi on kerran suoritettu, voit samalle tietokoneelle asentaa Windows 10 milloin tahansa myöhemminkin, myös sen jälkeen kun Windows 10:n ilmainen aikaraja umpeutuu.

Ilmainen Windows 10, missä on tuoteavain?
Posted by Tämä Päivä on 12. elokuuta 2015


Lue myös

Testissä Surface Pro 3
Pikatestissä Windows 10 Technical Preview

20 kommenttia:

 1. Entäs kun tietokone menee rikki ja joudut hankkimaan uuden raudan. Vieläkö asennus onnistuu "ilmaiseksi". Ja missä on ohjeet maksullisen Win 10 asennukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksullinen Win 10 asennetaan täysin samalla tavalla, mitä nyt asennuksen jälkeen aktivoinnin hetkellä voi ostaa lisenssin. Sellaisessa tapauksessa saa perinteisen avaimen jolla käyttöjärjestelmän saa asentaa perinteiseen tapaan.

   Ilmainen Windows 10 asentuu "samalle" koneelle uusiksi. Windows sallii rajatun määrän komponentteja vaihdon, esimerkiksi kovalevyn, muttei kaikkea, kuten emolevyn vaihtoa. En valitettavasti tiedä missä raja menee. Tietyssä pisteessä tietokoneen ei kuitenkaan katsota enää olevan "sama".

   Poista
 2. Itsellä on monta windows konetta ja eri win 7 versioita. Haluasin Läppärini Win7 Ultimate version oikeuttavan Upgaden mielummin yhteen työasemaan jossa W7 home. Onnistuuko siirto/vaihto mitenkään.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudemmissa Windows 10-buildeissa on lupailtu mahdollisuutta aktivoida se vanhan Windowsin tuoteavaimella. Ennen kun se on käytettävissä, ei ilmaista päivitystä saa tehtyä muuten kun päivittämällä Windowsista - eli Windows 7 Home pitäisi ensin päivittää Ultimateen. Se onnistuu muistaakseni ihan pelkällä levyavaimella ja parilla buutilla. Windows Anytime Upgrade on sovelluksen nimi, pitäisi olla asennetuna valmiiksi Windows 7:n mukana.

   Kun sillä päivität Homen Ultimateksi, voit sitten tehdä Windows 10 päivityksen.

   Poista
 3. Emolevyn/Biosin rikkoontuminen on kyllä erittäin yleinen vika. Aika ikävä mikäli emolevyä ei voi vaihtaa. Ja monestihan PC maailmassa päivitetän juuri emolevyä paremmaksi, tehon tarpeen mukaan. Ennen vaihto on onnistunut ilman ongelmia, mutta ei siis jatkossa. Erittäin huono uutinen konetta paljon päivittäville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emolevyn vaihto katsotaan eri tietokoneeksi ja ilmainen Windows 10 ei sille siirry. Jos perinteisen lisenssin ostaa, se on toinen juttu.

   Poista
 4. Onko Win10 asennuksissa mahdollista tehdä multibuuttia siten, että W7 säilysi rinnalla. Olisi huomattavan paljon parempi vaihtoehto mikäli on vaarana, että odotettavissa mahdollisia driver ongelmia tai joidenkin ohjelmien toiminta ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toki, mutta ilmaisen päivityksen saa vain päivityksenä aiemmasta käyttiksestä, joten se on vähän työläs tehtävä.

   Poista
 5. Itselläni on yski muutamien vuosien takainen HP HDX9000 läppäri. Mahdollinen ongelma on näytönohjaimen draiverit W10. Olen joiltakin jenkki foorumielta lukenut, että näytönohjaus ei ainakaan W10 päistysten alkuaikoina toiminut ja aiheutti crassäämistä. Onko olemassa jotain hyvää saittia tms. mistä löytyisi päivitettyä infoa toimivista/ei toimivista kokoonpanoista? Itse en ainakaan ole löytänyt mistään päivitettyä tietoa kyseisen koneen kohdalla.

  Pystyykö W10 pakottamaan käyttämään esim. Vista/W7 näytönohjaimen driveria? Pystyykö W10:ssä estämään automaattisen draiveri päivityksen näytönohjaimen ollessa kyseessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nvidian ajurit ovat aiheuttaneet ongelmia monelle. Niissä uusimmat toimivat jo aika hyvin, mutta vanhempien jämät sotkee niitä, eli aiemmat pitäisi kokonaan poistaa ensin ja uudemmat asentamaan sitten.

   Ajurien pakottamista en ole kokeillut. Vanhastaan Windowsissa on ollut mahdollista pakottaa vanhan ajurin käyttö myös. Nykyinen Windows 10 on tosin aika vakaa jo ja samanlaista oikuttelua ei itselläni enää ole alkuaikojen jälkeen ollut.

   Poista
 6. Mikä on paras tapa asentaa win 10, jos haluaa vaihtaa koneeseen uuden kiintolevyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovalevyn vaihtamisen jälkeen asennetun Windows 10:n pitäisi aktivoitua vielä. Paino sanalla pitäisi. Uuden kiintolevyn asentamisen jälkeen voit asentaa käyttyjärjestelmän uudelleen ja jos asennat sen tuoreesta Windows 10-kuvasta, pitäisi sen pystyä aktivoimaan Windows 7:n tai 8:n avaimella.

   Poista
 7. Mistä saisin toimivan win 8.1 (win pro) aktivointi koodin olen sen hukannut 4 vuotta sitten :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota yhteyttä lisenssin sinulle myyneeseen tahoon, jos kyse on esimerkiksi verkko-ostoksesta, voidaan avainkoodi ehkä saada lähetettyä sinulle uudestaan.

   Jos taas ostit fyysisen median ja hukkasit koodin, sen kanssa on vähän hiljaisempaa saada sitä palautettua.

   Jos sinulla on käyttis yhä asennettuna, olemassa on ohjelmia joilla käyttiksen koodi voidaan onkia.

   Poista
 8. win 10 asennus toimi noin 2kk, sen jälkeen tuli ilmoitus scanning and repairing drive (c:): 0 % complete , kannettava ei ole toiminut sen jälkeen... ollut päällä yli vuorokauden ja sama ilmoitus edelleen kun laitan tietokoneen uudelleen käyntiin...biossiin pääsen mut muuta sillä ei voi tehdä..mitä teen ? miten saan win 8 takaisin ? vai onko läppärin osto edessä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virhe viittaa joko vioittuneeseen tiedostojärjestelmään tai kovalevyyn. Ensimmäinen voi johtua jälkimmäisestä. Kovalevyn hajoaminen tuskin on päivityksen syytä, tosin kovalevyn vikaantuminen tulee näkyville helposti tällaisessa päivitystilanteessa. Suosittelen levydiagnostiikkatyökalun käyttöä kovalevyn kunnon selvittämiseksi ja sitten käyttöjärjestelmän uudelleenasentamista asennusmedialta. Tämä saattaa tarkoittaa kovalevyn tyhjentämistä, joten tiedostot kannattaa toisen tietokoneen kanssa ottaa talteen.

   Poista
  2. Minulla vastaava ongelma ,lataa win 10 usb iso tiedosto ja asenna windous siitä minulla auttoi.levyltä ei suostunut asentamaan.

   Poista
  3. Asennukset ovat joskus hieman henkimaailman asioita. Yksi menetelmä toimii paremmin kun toinen ilman sen kummempaa näkyvää syytä.

   Poista
 9. Isäni tietokone, jossa w7 home premium, alkoi päivittämään itseään windows 10:een. Päivitys keskeytettiin, jonka jälkeen windows ilmoittaa että tämä versio ei ole aito, eikä hyväksy enää tarrassa olevaa tuotetunnusta. Miten saan isäni koneen taas toimimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmainen päivitys ei ole enää saatavilla, ellet ole käyttänyt toisessa kirjoituksessani näytettyä kikkaa. Vanha tuoteavain toimi Windows 10:n kanssa vielä äsken, mutta nyt kun ilmainen kymppipäivitys ei ole enää juttu, kymppiä ei saa aktivoitua seiskan tai kasin avaimella.

   Jos kymppi ehti päivittyä, asialle ei ole paljoa tehtävissä. Voit asentaa Windows 7:n jonka voit sitten aktivoida tarran tuotetunnuksella. Sen jälkeen päivitä Windows 10 seuraavien ohjeiden mukaisesti:

   NÄIN SAAT ILMAISEN WINDOWS 10:N HEINÄKUUN JÄLKEEN

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.