Kuinka luodaan Mac OS Yosemite-asennusmedia USB-muistitikusta

Haluatko asentaa Mac OS X Yosemiten (tai ehkä uudemmankin) tietokoneellesi? Jos et pysty tekemään asennusta suoraan Appstoresta, voit luoda USB-käynnistyslevyn mistä tahansa muistitikusta ja hoitaa asennuksen siltä. Tässä ohjeet miten moinen tapahtuu.

Mac-tietokoneenkin käyttöjärjestelmä voi seota sellaisella tavalla ettei laite enää käynnisty ja tällaisessa tilanteessa käyttöjärjestlemä voidaan asentaa uusiksi alusta asti. Tai ehkäpä olet vaihtanut tietokoneeseen uuden kovalevyn ja haluat asentaa käyttöjärjestelmän siihen. Tai ehkäpä joudut asentamaan käyttöjärjestelmän tietokoneelle ilman että asennushetkellä käytössäsi on nettiyhteyttä.

Mac OS X-käyttöjärjestelmän voi luonnollisesti asentaa monella tavalla, yksi vaihtoehto on luoda asennuslevy USB-muistista. Tällä menetelmällä voit ennakkoon luoda asennusmedian ja sitten asentaa käyttöjärjestelmän siltä vaikka kuinka monelle Mac-tietokoneelle.

Tarvitset tähän 8 Gt-usblevyn (tai suuremman) ja toimivan Mac-tietokoneen jolla pääset Appstoreen. Windows-tietokone ei tähän käy, sillä tarvittavien tiedostojen lataaminen on sillä hankalaa.

Vaihe 1: Lataa tiedostot

Lataa OS X Yosemite Appstoresta. Tämä käy helposti jos tietokone jolla olet ei vielä ole päivitetty Yosemiteen, mutta jos on, saat asennuspaketin ladattua pienellä kiertokeinolla seuraavasti: Avaa Appstore ja napsauta sieltä Purchased-välilehteä Option-näppäin (eli Alt) pohjassa. Aiemmin lataamasikin ohjelmat tulevat näkyville. Etsi sieltä OS X Yosemite ja lataa se.


Kun lataus on valmis, asennusikkuna avautuu. Älä sulje asennusikkunaa tai jatka asennusta, siirrä asennusikkuna syrjään.

Vaihe 2: Muistitikun valmistelu

Kiinnitä vähintään 8 Gt-kokoinen muistitikku ja Avaa Disk Utility eli Levytyökalu. Löydät tämän helpointen oikean ylänurkan Spotlight-haun avulla, syötä sinne siis hakusanaksi Disk tai Levy.

Levytyökalussa etsi kiinnittämäsi muistitikku. Siirry Partition-välilehdelle ja valitse Partition Layot-valikosta "1 Partition". Anna tikulle kiva nimi, jos haluat että tässä esiteltävä asennuskomento toimii sellaisenaan, anna nimeksi Mavi. Napsauta sen jälkeen Options-painiketta ja valitse "GUID Partition Table" ja hyväksy OK:lla.

Viimeistele valitsemalla Apply ja sulje sitten Disk Utility.

Vaihe 3: Tiedostot tikulle

Tämän jälkeen voimme käyttää terminaalikomentoa tehdäksemme muistimediasta oikeanlaisen. Avaa terminaali (Spotlight-haku on helppo tapa tähän). Terminaaliin täytyy kopioida seuraava koodi:
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Mavi --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app --nointeraction
Kopioi koodi ja liitä se terminaaliin ja suorita. Koska kyseessä on sudo-komento, vaatii se vielä järjestelmäsi salasanan syöttämisen. Järjestelmätiedostojen kopiointi muistilaitteelle alkaa ja vie jonkin aikaa. Terminaalissa lukee Done kun operaatio on valmis.


Terminaalin voi tämän jälkeen sulkea. Jos haluat tarkistaa tekemäsi median, avaa se Finderissä löydät suunnilleen tämän näköisen muistilaitteen:
Asennusmedia on nyt valmis. Poista se raahaamalla työpöydällä oleva muistitikun kuvake roskakoriin ja irroita tikku sitten.

Vaihe 4: käyttöjärjestelmän asentaminen

Yosemite voidaan asentaa asennusmedialta Mac-tietokoneeseen seuraavasti. Sammuta tietokone ja kytke luomasi muistitikku siihen. Käynnistä tietokone sitten ja pidä Option (eli Alt)-nappia pohjassa kunnes ruudulle avautuu valikko jossa kysytään miltä levyltä haluat käynnistää tietokoneesi. Valitse USB-muisti, tunnistat sen oranssisävyisestä kuvakkeesta.

Asennus käynnistyy ja voit nyt asentaa tietokoneellesi Mac OS-käyttöjärjestelmän seuraamalla asennusohjelman ohjeita. 

Näin luot Mac OS Yosemite-asennusmedian USB-muistitikulle. http://bit.ly/1Kd0zuc
Posted by Tämä Päivä on 9. elokuuta 2015

3 kommenttia:

 1. Sori, tuo sudo ei toimi: "You must specify both the volume and install application path."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama virhe tulee

   Poista
  2. Varmistakaa mikä muistimedianne nimi on. Omani nimesin Maviksi. Tämä nimi pitää laittaa terminaalikoodiin sen Mavi-nimen tilalle.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.