Testissä OnePlus 2

Testipenkissä on tällä kertaa suorastaan kohutun OnePlus-yrityksen toinen puhelin, lyhyesti ja ytimekkäästi nimetty OnePlus 2. Malli on seuraaja OnePlus One-mallille jonka arvion noin vuosi sitten ja on sangen kiinnostava laite monella tavalla.



Tänään esittelen OnePlus 2:n ja kerron mielipiteeni siitä. Testissä ollut laite on itse hankkimani.

OnePlus 2 on edullinen älypuhelin, jota sen valmistaja markkinoi Flagship Killerinä - sillä heidän mukaansa se murhaa muiden valmistajien lippulaivatkin. Sen edeltäjä oli juuri tätä: lippulaivamalleja paremmat ominaisuudet, puolella niiden hinnasta. OnePlus 2 on hieman edeltäjäänsä kalliimpi, mutta yhä suhteellisen edullinen: laitteen hinta oli 399 €, mihin tosin piti lisätä vielä 20 € toimituskuluja ja toinen mokoma jos halusi mukaan Bambukuoret.

Pakkaus

OnePlus One tuli poikkeuksellisen hauskassa paketissa, sen jatkaja ehkä vähän perinteisemmässä.



Pakkaus on erittäin riisuttu: varustelua löytyy itse puhelin, latausjohto (joka toimii myös datakaapelina) ja pienet käyttöohjeet. Mukana ei  tule mitään ekstraa, ei kuulokkeita, liinoja tai mitään.

Laite fyysisesti

OnePlus 2 on kädessä vaikuttavan tuntuinen laite. Sen rakenne on kestävän tuntuinen ja miellyttävä.



Oletuksena laitteessa tuleva takakuori on hieman karhea, vähän samaan tapaan kun OnePlus Onessa, itselläni oli tämän lisäksi bambusta tehty takakuori joka teki laitteesta päheämmän näköisen ja entistä miellyttävämmän pidellä.


OnePlus 2:ssa on sivuissa vain muutama painike. Oikealta laidalta löytyy virtanäppäin ja äänenvoimakkuus.



Vasemmalta löytyy liukusäädin jolla voit selata äänitiloja: vain hälytykset, vain tärkeät tai kaikki äänet päällä. Tämä kytkin osoittautui hetkessä hyvin näppäräksi, laitteen pystyi sillä hiljentämään hetkessä.


Oikealla puolella ei siis ole lainkaan painikkeita ja tämä on loistava juttu: laiteen voi nimittäin nyt asettaa pöydälle ilman, että joko äänenvoimakkuus- tai virtanäppäin painautuun pohjaan.

Näppäinten tuntuma on hyvä ja kaikkiin yltään hyvin.

Etupuolella laitteessa on Androidin vakionäppäimet, eli paluu, koti ja sovelluksen vaihtaja. Näppäimet saa korvattua näytöllä näkyvillä jos niistä pitää enemmän. Fyysinen koti-näppäin toimii myös sormenjälkilukijana josta lisää myöhemmin. Alalaidasta löytyy Usb Type-C-portti, joka on hieman samanlainen kun Applen oma Lightning-portti, eli kaapelin saa syöttää miten päin tahtoo ja laite ymmärtää sen.



OnePlus 2:n takakuori on vaihdettava ja irtoaa huomattavasti helpommin kun edeltäjässään. Kuoren alta löytyy sim-kortin paikka. OnePlus 2 käyttää Nano-kortteja ja tukee itseasiassa kahta yhtäaikaista korttia, mikä on osalle käyttäjistä erittäin kiva juttu. Muistikorttipaikkoja laitteesta ei löydy, mitä tasapainottaa sisäistä 64 Gt tallennustilaa.

Ensituntuma laitteeseen on ehdottoman hyvä: OnePlus 2 on näyttävän näköinen ja tuntuu hyvältä pidellä. Laite tuntuu erittäin jämäkältä ja antaa laadukkaan vaikutelman.

Näyttö ja äänet

Laitteen näyttö on 5,5 tuumainen ja tarkkudeltaan Full HD, eli 1920*1080. Kuva on erittäin hyvä. Värit toistuvat hyvin ja katselukulmat ovat hyviä. Mustat ovat miellyttävän tummia. Videon katsominen ja pelaaminen olivat molemmat mukavia kokemuksia.


Kaiutin löytyy laitteen alalaidasta. Äänenlaatu on varsin hyvä, edeltäjäänsä huomattavasti parempi ja ääni onkin vähemmän metallinen kun OnePlus Onessa. Äänessä OnePlus 2 häviää tässä hieman esimerkiksi iPhone 6:lle tai Galaxy S6:lle, mutta tappion koko ei ole suuren suuri. Kaiuttimet on helppo peittää kämmenellä vaakasuunnassa pideltäessä, mikä voi periaatteessa joskus olla hyväkin asia.

Käyttötuntuma

Päivitin OnePlus 2:n ennen kun aloitin testin ja vältin varhaista mallia testanneita piinanneet ongelmat. Laite toimi mainiosti.

Kosketusnäyttö reagoi kosketuksiin tarkasti ja käytännössä viiveettä. OnePlus 2:n sisällä hyrräävä tekniikka on pahuksen nopeaa ja keskusmuistia on hulppeat 4 gigatavua (tallennustilaa 64 Gt). Laitteen käyttö olikin erittäin jouhevaa. Testasin pelata rinnakkain neljää peliä ja vaihdella pelistä peliin ja missään vaiheessa laite ei alkanut nykimään, eikä toiminnoissa ollut lainkaan viiveitä.



Päivittäisessä käytössä tämä näkyi hyvänä ja nopeana käyttötuntumana, mitään ei koskaan tarvinnut odottaa, kaikki oli valmiina nyt, eikä myöhemmin.

Tehokas laite lämpenee jonkin verran käytettäessä. Lämpeneminen ei missään vaiheessa mene epämukavalle asteelle, mitä nyt pelisessioiden aikana huomasi jotain tehneensä. Piirisarjan teho on tässä mielessä käsinkosketeltavaa.

Sormenjälkilukija

Fyysinen kotinäppäin on myös sormenjälkilukija. Pin-koodin tai eleiden sijaan OnePlus 2 voikin vahvistaa käyttäjänsä sormenjäljillä. Sormenjäljet pitää tietysti kouluttaa puhelimelle ja sen jälkeen voit avata lukon yksinkertaisesti näyttämällä sormea koti-näppäimelle.



OnePlussan sormenjälkitunnistin on oikeasti todella nopea. Heti kun sormi pysähtyy sen päälle, puhelin on auki. Samaa nopeutta en ole nähnyt aiemmin kokeilemissa vastaavissa laitteissa missään. Lukija on myös varsin luotettava: sain puhelimen avattua lukosta joka yrittämällä ellen työntänyt lukijaan epähuomiossa väärää kohtaa sormenpäästä. Lukijaan tottui todella nopeasti ja se onkin yksi käytännöllisimpiä tapoja turvata puhelimensa tiedot ilman laitteen käytön hankaloittamista.

Ohjelmisto

OnePlus 2 ei sisällä enää Cyanogenin käyttöjärjestelmää, vaan OnePlussan oman OxygenOS:n. Tämä on osin ikävä juttu, sillä Cyanogen osaa temppuja joita OxygenOS ei tee, mutta toisaalta hyvä sillä Cyanogen on mennyt viime aikoina ikävään suuntaan. OnePlus One-laitteella Cyanogen on vähä vähältä korvannut monia oletusohjelmia arvelluttavilla versioilla, pahimpana esimerkkinä sähköpostista vastaa Boxee ja puheluista TruCaller.

Tätä ongelmaa ei ole OnePlus 2:n OxygenOS:n kanssa. Se on sitä mitä käyttöjärjestelmältä haluankin: toimiva ja riisuttu.

OxygenOS on erittäin lähellä puhdasta Androidia, eli ei sisällä kuin muutaman toiminnon mitä vakio-Androidissa ei ole. Aloitusohjelma oli hyvin lähellä Googlen omaa, mitä nyt sen oikealta reunalta löytyikin alue jonne kiinnittyi automaattisesti eniten käyttämäsi ohjelmat ja yhteistiedot.



Käyttöliittymä muistutti muutenkin Nexus-laitteita: sovellusvalikko, ilmoitukset ja asetukset olivat lähes identtisiä Googlen puhtaaseen Android-kokemukseen.


Tämä on hyvä juttu, sillä näin OnePlus 2:n mukana ei tule turhia ohjelmia tai täyhkää ja käyttökokemus on varsin yhdenmukainen. Suurten valmistajien kuten Samsungin tai LG:n laitteet tapaavat olla täynnä mukautuksia ja muutoksia, joista suuri osa ei välttämättä ole parempaan suuntaan. OnePlus on valinnut helpomman ja mielestäni paremman tien tässä. Toki joitain lisäjippoja laitteesta löytyy, kuten mahdollisuus muuttaa laitteen värimaailma tummaksi tai valkoiseksi. Google tahtoo vaaleita sävyjä, mutta itse pidän tummista enemmän ja tämä optio oli sangen miellyttävä.

OnePlus luottaa pitkälti Googlen ohjelmiin omien tekemisen sijaan. Sähköpostit saa lisätty Gmailiin, tekstiviestejä luetaan Googlen Messengerillä, kuvat katsotaan Google Kuvat-sovelluksella, musiikki Googlen Play Musiikilla ja elokuvat Googlen Play Elokuvilla ja niin edespäin. Sentään aloitusnäytöstä ei vastaa Googlen oma ohjelma.

Itse pidin tästä ratkaisusta. Googlen omat vakio-ohjelmat ovat varsin hyviä ja suurimmassa osassa laitteista olen asentanut ne valmistajan omien tilalle ja sitten laitteeseen onkin jäänyt tuplana ohjelmia joka lähtöön. Tästä ei tarvitse OnePlus 2:n kanssa kärsiä.

Minimalismi on joskus kaunista. Joskus ei, häiritsevänä pikkupuutteena OnePlus 2:n mukana ei tule lainkaan Exchange-postia ymmärtävää ohjelmaa. Näitä tosin löytyy Play-kaupasta joka lähtöön, joten puutetta ei voi pitää kovin isona.

Hauskana lisäominaisuutena OnePlus 2 osaa muokata ohjelmien saamia oikeuksia. Jos et halua antaa jonkin asentamasi ohjelman pääsevän käsiksi vaikka sijaintiin tai kameraan, voit asetuksista poistaa kyseisen oikeuden tältä ohjelmalta. Erittäin hieno juttu!

Akkukesto

OnePlus 2 sisältää edeltäjäänsä suuremman akun, mutta tätä "tasapainottaa" sen virtaa ahmiva piirisarja. Erittäin tehokas laite syö virtaa sangen nopeasti. Normaalissa käytössä latasin laitteen yöllä ja irrotin laturista aamulla herätessäni. En kertaakaan törmännyt siihen että akku olisi loppunut kesken päivän aikana. Tosin OnePlus One-mallini oli illalla yleensä 30-40% täynnä, siinä missä OnePlus 2 oli 10-20%.

Akkukesto on siis kohtuullinen, ei lainkaan huono ja saattaa parantua ajan kanssa. OnePlus häviää tässä monille kilpailijoilleen jotka käyttävät virtapihimpää rautaa, mutta vaakakupissa painaa tällöin pienempi suoritusteho.

Molempia ei näemmä voi saada.

Tylsänä puutteena OnePlus 2 ei tuo pikalatausta, mikä tämän kokoluokan akun kanssa olisi ollut mukava juttu. Ei latautumista voi erityisen hitaaksi sanoa, mutta pikalatauksen "10 min = 50% akkua"-tasoisiin suorituksiin se ei pääse.

Kamera

OnePlus 2:n kamera on varsin hyvä. Kuvien otto oli nopeaa ja vaivatonta. Kameran tyyli on selvästi lainattu Googlen omasta kamerasta, hyvin samoissa kohdissa käyttöliittymän elementit olivat.



Kameralla pystyi kuvien lisäksi ottamaan videota, panoramakuvia, hidastettua videota ja tekemään time lapse-videoita.

Kameran laatu oli sangen hyvä. Kuvien otto ja tarkennus oli nopeaa ja hävisi vain piirun verran huippumalleille, kuten Galaxy S6. Kameran ohjelmistossa vaikuttaisi olevan vielä pieniä keskeneräisyyksiä, joten esimerkiksi tarkennusnopeus saattaa hyvin vielä parantua.

Tässä muutamia esimerkkikuvia. Tarkempi kuva avautuu napsauttamalla.






 


Testasin myös hieman laitteen HDR-kuvausominaisuutta. Tässä vertailukuvia HDR-tilalla ja ilman.







Kamera on siis oikein hyvä. Se ei ole paras markkinoilla, mutta lähellä huomattavasti kalliimpien puhelinten kameroita. Hyvässä valossa jälki oli ensiluokkaista, heikolla valolla se vähemmän yllättäen heikkeni.

Mielipide

OnePlus 2 jätti itselleni varsin mukavan maun suuhun. Laite ei ollut samanlainen wau-elämys kun edeltäjänsä, enemmänkin enemmän loppuun asti hiottu tuote. Jos OnePlus One oli jotain yllättävää, 2 oli mitä saadaan kun asiat ajatellaan loppuun asti.

Hintaluokassaan OnePlus 2 ei ole yksin mikä onkin suurin syy vaikuttavuuden laskuun. Markkinoilla on useita edullisia laadukkaita laitteita joiden kanssa se kilpailee. OnePlus on hintaluokkansa parhaasta päästä. Se tarjoaa kohtuulliseen hintaan erittäin paljon tehoa, muistia ja tallennustilaa, erittäin nätissä ja toimivassa paketissa.

OnePlus 2 ei ole Flagship killer, se ei murhaa lippulaivoja, korkeintaan naarmuttaa. Laitteessa on selvästi tehty joitain suunnittelukompromisseja jotka eivät varmasti miellytä kaikkia. Se ei ole ylivoimainen ja häviää joissain asioissa perinteisemmille lippulaivoille melkoisestikin. OnePlus 2 on kuitenkin edullinen ja hintaansa nähden se on varsin pätevä laite. Se ei voita lippulaivoja, pikemminkin pääsee jokseenkin samalle tasolle huokeammalla hinnalla. Killeristä on tullut kompromissi - ja se ei ole välttämättä huono juttu.

Laitetta voikin suositella jos etsit hyvännäköistä ja laadukasta älylaitetta. Jos tarvitset NFC-tuella varustetun laitteen, kannattaa OnePlus 2 kuitenkin unohtaa, se ei kyseistä teknologiaa sisällä. Se puute poislukien, OnePlus 2 on erittäin mukava laite. Suurin hankaluus on niiden saatavuus: OnePlus 2 ei voi ostaa kaupasta, vaan se on tilattava suoraan valmistajalta. Tämä ei olisi puute jos se onnistuisi noin vain.

Ei, OnePlus käyttää edelleen ärsyttävää kutsujärjestelmää. Jos haluat tilata laitteen, on sinun saatava kutsu. Kutsuja saa roikkumalla OnePlussalla jonossa tai tekemällä julkisuustempauksia laitteen puolesta. Laitteen ostajat saavat myös kutsuja joita voivat sitten jakaa muille. Jos kutsun sattuu saamaan, hieno juttu.


Tämä Päivä testasi OnePlus 2:n. Hakkako Flagship Killer lippulaivat taas? http://bit.ly/1P1yEkT
Posted by Tämä Päivä on 17. syyskuuta 2015

Kommentit

  1. Hyvä artikkeli!
    Puhut kaiuttimista, puhelimessa on yksi kaiutin alhaalla. Toisten ritilöiden takana on mikrofoni.

    Aika pitkälti samat fiilikset, kuin itselläni ko laitteesta nyt viikon käytön jälkeen. Kameran UI tosin on mielestäni aivan roskaa ja sormenjälkitunnisti ei aina tunnista omaa sormeni. Kuten sinäkin, tallensin esim peukalon 2x vaikuttamaan tunnistautuminen mutta ei. Ehkä 7/10 menee luku oikein. Akun kestosta sanoisin, että okok. SOT pyörii minulla jossain 5.5-7h välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä peukaloni on sitten jotenkin tavallista selkeämpi, sillä se tunnistuu käytännössä joka kerralla, riippumatta onko sormi vinossa vai ei, kunhan se sormen pää on siinä lukijassa. Joillain on nettipuheiden mukaan ollut hankaluuksia jos laitetta pitää tietyllä tavalla kädessä, väärä ote tuntuu estävän sormenjälkien lukua.

      Korjaan maininnan kaiuttimista yksiköksi, puhun niistä refleksinä monikossa. Hyvä huomio.

      Poista
    2. Jännä nähdä, mitä Oos 2.1 tuo tullessaan, jahka se nyt vaan tulisi. Mis septemper mielestäni meni jo. Pitäisi tulla bugi korjauksia valtavasti ym muita parannuksia. Meneekö sinulla puhelin tilttiin valitseassasi yläreunan alasvetovalikosta lentokone-tilan? Omani menee aivan jumiin n20sekunniksi. Näitä bugeja tuon päivityksen soisi korjaavan.

      Poista
    3. Lentokonetilaa en tullut testanneeksi ja testilaitteen ehdin jo laittaa eteenpäin.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.