Yhteiskuntasopimussalaliitto ja hallitus talouskasvun esteenä

Yhteiskuntasopimus kariutui niin kun sen oli tarkoituskin ja nyt hallitus käyttää sitä tekosyynä ajakseen läpi vielä enemmän työntekijöitä kurittavia uudistuksia. Parasta koko pelleilyssä on tämä: talous ei näillä päätöksillä parane tai kasva, vaikutus on päinvastainen. Hallitus on oikeistoliberaalissa leikkauskiimassaan tuominnut meidät yhä pitenevään taantumaan.

Tänään ihmettelyssä siis hallituksen hirvittävä leikkauspaketti. Tämä kirjoitus on hieman tavallista äkäisempi, mutta aiheen huomioiden en voi olla olematta juuri sitä: tavallista äkäisempi. Avoimesti lietsottu luokkasota aiheuttaa sitä minussa.




Yhteiskuntasopimushuijaus

Kaikki alkaa sylttytehtaalta ja yhteiskuntasopimuksesta. Siitä minulla on heittää villi väite. yhteiskuntasopimuksen ei ollut koskaan tarkoitus toteutua. Tämä oli nähtävissä jo alusta asti siinä mitä vaadittiin ja miten vaadittiin. Yhteiskuntasopimuksen aikataulut olivat (molemmilla kerroilla) niin tiukat ettei onnistumisen mahdollisuuksia ollut. Muutenkin ajoitus oli ovelasti valittu, Liittojen normaalisti neuvottelemien sopimuksien kaudet olivat kesken ja harva liitto suostuisi tässä vaiheessa muutenkaan sitoutumaan mihinkään tietämättä mitä seuraavissa neuvotteluissa käy.

Lisäksi kyseessä ei koskaan ollut minkäänlainen neuvottelu. Hallitus ei ollut valmis tekemään mitään myönnytyksiä tai kompromisseja, he sanelivat liitoille mitä halutaan ja uhkaisivat raipalla jos ei suostuta. Ja liitot eivät suostuneet.

Nyt Sipilä ja kaverit olivat kuitenkin varsin ovelia. He ilmoittivat etteivät ryhdykään aiemmin ilmoittamiinsa rajuihin leikkaustoimiin, vaan tekevät jotain muuta ja sitten julkistivat shokkileikkauksensa. Tämä ei ollut mitään muuta kuin yllättävän hyvin suunniteltu operaatio. Homman juju oli alusta asti tämä: hallitus halusi tehdä ne toimet mitä nyt ajetaan läpi yhteiskuntasopimuksen kariutumisen varjolla. Jos tähän olisi lähdetty alusta, olisi kansan vastustus ollut moninkertaista, mutta nyt hallitus pelasi asiat niin että tämä näyttääkin hallituksen myönnytykseltä.

Hallitus vaati liitoilta sopimusta joka oli mahdoton hyväksyä, aikataululla joka ei ollut mahdollinen, ajankohdassa joka oli mahdoton. Koko juttu on niin naurettava, ettei siinä ole kuin kaksi vaihtoehtoa: joko hallituksemme on täysin kädetön ja kyvytön tai sitten yhteiskuntasopimus saavutti juuri sen mitä sen oli tarkoituskin saavuttaa.

He halusivat että yhteiskuntasopimus epäonnistuu. Ja nyt hallitus voi syyttää kaikesta "jähmeitä liittoja" ja "neuvotteluiden kariutumista" ja vierittää vastuuta pois päältään. Vahva hyvä hallitus sai säästöt aikaan ja joutui tekemään kivuliaita ratkaisuja kun ilkeät ammattiliitot vaan istuvat aarteidensa päällä eivät jakaneet hyvää muille. Hallituksen oli ihan pakko satuttaa meitä, meidän omaksi parhaaksemme. Syyllisiä olivat liitot, ne pakottivat tähän!

Vähän kun laittaisin aseen suuhusi ja ilmoittaisin painavani liipaisinta vain jos et ala riisuuntumaan. Jos kuolet tässä skenaariossa, se on sinun valintasi. Ei minun vaikka painoinkin liipaisinta.

Nämä leikkaukset ovat jotain mitä hallitus on todennäköisesti alusta asti tavoitellut. Toisin kun aiemmat epämääräiset ja pikaisesti kasaan nostetut yhteiskuntasopimuspelleilyt, tämä leikkauslista on huolella valmisteltu. Ihan kun sitä olisi valmisteltu pidempään ja enemmällä ajatuksella... aivan kuin näin olisi ollut tarkoitus tehdä alusta asti.

Kuulostaako salaliittoteorialta? Vai selittääkö tapahtumia kivuliaankin selkeästi? Kyseessä on systemaattinen prosessi jossa nyt yritetään aikaansaada keskustapuolueen työreformi ja kokoomuksen himoama tulon- ja riskinsiirto kansalaisilta yrityksille. Tragikoomiseksi tämä menee siinä miten vähän taloutemme oikeasti tästä hyötyy.

Duunarin kukkarolla käyminen tulee kalliiksi taloudelle

Hallitus julkisti joukon toimia jotka käytännössä säästävät rahaa yrityksiltä ottamalla sitä pois kansalaisilta. Näin liiketoiminnan kulut saattavat jossain määrin alentua, mutta samalla valtion oma verokertymä tulee heikkenemään ja kansalaisten ostovoima samaten. Leikkaukset ovat suoraan pois tästä ostovoimasta.

Ostovoima on yksi tärkeimpiä kohtia taloutemme toiminnassa. Hallitus ja oikeisto-propagandistit ovat kovaan huutaneet vientiä ylitse muiden taloutemme pelastajana, mutta he valehtelevat minkä ideologialtaan kerkeävät. On totta, että vientimme voi parantua jos työn kustannuksia lasketaan. Tässä kuitenkin sivuutetaan kokonaiskuva taloudesta, jossa vienti on todellisuudessa vain pieni osa tervettä taloutta. Itseasiassa tärkein talouden toiminnan edellytys ovat terveet ja ostovoimaiset sisämarkkinat. Nyt työntekijöiden reaaliansioihin puututaan leikkaamalla niitä monista kohdista ja tämä tulee iskemään taloutemme sydämeen tuhoisalla tavalla.

Lyhyestä virsi kaunis: kun ostovoima heikkenee, on ihmisillä vähemmän rahaa käytössään. Näin sisämarkkinoilla on kierrossa vähemmän rahaa ja näin koko talous kärsii kun ihmiset eivät voi ostaa kotimaisilta yrityksiltä hyödykkeitä. Oli vienti miten tärkeää tahansa, valtaosa kotimaisten yrityksien toiminnasta tapahtuu kotimarkkinoilla muutamaa suuryritystä lukuunottamatta. Ne toki nauravat koko matkan pankkiin, mutta muille jää käteen vähemmän asiakkaita ja ostajia ja siinä ei ehkä pienet alennukset työvoimakuluissa paljoa helpota.

Hallitus systemaattisesti sivuuttaa tämän tosiseikan kaikissa taloutemme tervehdyttämiseen tähtäävissä toiminnoissaan, mikä paljastaakin toimenpiteiden todellisen luonteen: ne eivät oikeasti ole talouden tervehdyttämisen toimenpiteitä. Ne ovat ideologisia valintoja joilla oikeistoliberaalit pala palalta ajavat meitä kauemmas terveestä hyvinvointiyhteiskunnasta, kohti yhteiskuntaa jossa rikkailla on ja köyhät vikisevät.

Tämän kärsii toistaa: hallituksemme kaikki leikkaustoimet tähän asti ovat nimenomaan heikentäneet Suomalaisten ostovoimaa ja sisämarkkinoita. Kasvuennusteet ovat laskeneet jatkuvasti ja hallituksemme toimet pahentavat tätä tilannetta.

Tämä ei ole odottamatonta. Vallassa on Kokoomus, puolue jonka talousosaaminen ei perustu talouteen, vaan jonkinlaiseen Reaganilaiseen Trickle Down Economics-talouteen. Vallassa on myös Keskustapuolue, joka on aina ollut nimenomaan maaseudun isäntien puolue, ei niinkään koko maaseudun. Heillä ei ole koskaan ollut mielenkiintoa puolustaa vähäosaisempia. Ja sitten on Persut, jotka ovat nyt selvästi paljastaneet olevansa lähinnä jonkinlainen ilmiö enemmän kun ideaali. Työväenpuolueeksi heistä ei ole.

Hallituksen touhut ovat kaikkea muuta kuin talouskasvua parantavia, vaan heikentäviä. Hallituksen päätöksillä on muitakin vaikutuksia ja harva niistä on hyviä. Tutustutaanpa hallituksen päätöksien lopputuloksiin hieman enemmän ja huomaamme miten kaikissa niissä on kyse tasan yhdestä asiasta: palkkojen alentamisesta väkipakolla.

Työaikojen "vapautuminen"

Hallitus pääsi tekemään jotain mitä oikeistoliberaalit ovat himonneet vuosikymmeniä, leikkaamaan ilta- ja viikonlopputyön korvauksia. Tämä oli selvästi jo aikaa sitten sovittu juttu, mikä viimeistään paljastui kun hallitus päätti vapauttaa kauppojen aukioloajan. Tässä kommenttini Tämä Päivä-blogin Facebook-sivuilta siitä:

Positiivista siinä etteivät aukiolojen sallimiset enää ole mielivaltaisia. Huonoa koska seuraavana näemme miten työnantajapuoli alkaa puskea ilta-, viikonloppu ja yötyön lisiä alas. Se tapahtuu aivan varmasti.
Posted by Tämä Päivä on 25. elokuuta 2015

Epäilykseni osuivat täysin kohdalleen, aukiolon vapauttaminen tulee käsi kädessä hankalien lisäkorvausten poistamisen kanssa. Mutta mitä pahaa tässä nyt lopulta on, ihmiset saavat käydä vapaasti töissä haluamiinsa aikoihin nyt, eiks jee?

Sunnuntailisät on olemassa syystä. Toki tämä syy on alunperin uskonnollinen, mutta se ei sitä ole enää. Kaikenkaikkiaan yhteiskunnalle on hyödyllistä jos ihmisillä on päällekkäistä vapaata, näin pääsee tapaamaan perhettä, ystäviä ja sukulaisia. Vain pesunkestävä sosiopaatti ei näe miksi tämä on tärkeä ja hyvä juttu. Yhteinen vapaa on tärkeä asia. Jos yritys haluaa, saa se halutessaan teettää töitä sunnuntaisinkin, mutta sen on maksettava tästä hinta. Hinta on täysin perusteltu: sunnuntaityö tarkoittaa että joku ei pääse nauttimaan yhteisestä vapaasta ja näin yritys heikentää yhteiskunnan hyvinvointia pienellä tavalla - ja maksaa siitä.

Niin kauan kun sunnuntai on kallis päivä, pitää se sen vapaana ainakin valtaosalla ihmisistä ja tämä tukee tiettyä yhteiskunnallista koheesiota. Jos sunnuntaityö halpenee, yleistyvät sekaiset viikkorytmit missä jokainen on vapaalla milloin sattuu. Tämä on oikeasti aika paha kehityssuunta. Miten esimerkiksi lapsiperhe toimii jos isä ja äiti eivät enää saa samoja päiviä vapaaksi? Järjestetäänkö päivähoitokin jokapäiväisesti kaikille? Kuka maksaa tämän kallistuvan päivähoidon?

Ehei, kallis sunnuntai on meidän kaikkien etu, myös Nanna sinun. En itse ainakaan halua yhteiskuntaa jossa en koskaan ole vapaalla samaan aikaan kun puolisoni tai ystäväni. Oikeasti: mitä hittoa teen sellaisella vapaalla jonka aikana en voi tavata läheisimpiäni?

Pelkästään viikonloppu- ja yöpäivähoitojen lisääntyminen tulee viemään kaiken säästön mitä valtio tällä kuvittelee saavansa aikaiseksi. Mutta siitä ei ole tässä kyse: tämä toimenpide on vain yksi tapa alentaa palkkoja. Lue: tämä on palkan alennus jonka hallitus aikoo pakottaa meille kaikille.

Tämä osuu erittäin kipeästi myös kahteen erityisen suurta kunnioitusta nauttivaan ihmisryhmään: terveydenhuoltoon ja poliisiin. Molemmat ovat töitä joissa ilta-, yö- ja viikonlopputyöt ovat hyvin tavallisia eikä kumpikaan ammattiryhmä ole erityisen huipusti palkattua. Tässä heikennetään siis suoraan maamme terveydenhuoltoa ja lainvalvontaa.

Sairaskarenssi

Hallitus suuressa viisaudessaan päätti tehdä ensimmäisestä sairaspäivästä palkattoman ja lopuistakin saat vain 80% palkkaa. Mahtavaa, nyt vähävaraisempien ei ole enää varaa sairastaa! Nerokasta! Lisäksi ihmisten kynnys jäädä kotiin kipeänä nousee, joka ei paranna työtehoa vaan helpottaa sairauksien leviämistä.

Antakaa tämän upota hetken tajuntaamme: hallituksemme edistää tautien leviämistä. Sairas hallitus tosiaan.

Parasta tässä on se miten vähän hyötyä tästä on. Ainoa mitä koko pelleilyllä säästetään on yritysten kustannuksia ja siirretään sairastamisen riskiä pois yritykseltä palkansaajalle. Vastaava malli on käytössä Ruotsissa ja heidän kokemuksistaan tiedämme vaikutukset: ihmiset eivät ole sairaslomalla vähemmän.

Tässäkin kyseessä on siis puhtaasti palkan alennus, ei mitään muuta. Tällä ei ole terveydellisiä vaikutuksia, vain vaikutuksia tilipussiin. Oleellista taas on miten yrityksen riskiä siirretään tässä työntekijälle. Hassua miten riskejä ollaan innokkaita jakamaan, mutta yrityksen voitot ovat kuitenkin jotain mihin työntekijöillä ei ole sanomista.

Muutenkin tuo on mielestäni todella outo tavoite: miksi haluaisimme että ihmiset ovat sairaslomilla vähemmän? Tietysti haluaisimme että ihmiset ovat terveempiä, mutta sairaslomien kiristäminen ei edesauta sitä. Pikemminkin sillä edesautetaan sairastamista töissä, jolloin vaivat paranevat hitaammin ja huonommin. Työteho kärsii ja samaten kärsii työntekijäkin.

Ai mutta ideologisesti tämä käy hyvin yksiin. Sattuu eniten duunaria kuitenkin, joten mikäs siinä.

Hauskana lisäkaneettina tässä kohdassa näemme hallituksemme jäsenten avoimen valehtelun ja takinkäännön jälleen. Kuten opintorahalupauksenkin kanssa, vielä pari vuotta sitten Sipilä itse puhui voimakkaasti sairaslomakarenssia vastaan. Kirjoitti jopa henkilökohtaisesti asiasta blogissaan. Tainnut herralta unohtua omat mielipiteet.

Lomat lyhenevät ja pyhiä pois ja ylityökorvaukset puolitetaan

Julkisen sektorin lomia lyhennetään ja kaksi pyhäpäivää muuttuu palkattomiksi pyhiksi. Lisäksi ylitöiden korvaukset halutaan puolittaa. Pyhien luonteessa ei ole mitään erityistä pyhää, enkä suojelisi niitä siksi, mutta tässä on kyse eri asiasta. Pyhät uudelleenmäärittelemällä hallitus ostaa työntekijöiltä pois kahden päivän palkan.

Tässä on jälleen kyse tasan samasta asiasta: hallitus varastaa ihmisiltä kahden päivän palkan. Kysymys ei ole uskonnollinen, vaan käytännöllinen ja tässä hallitus siis kylmästi lainsäädännöllä leikkaa palkkoja kahden vuorokauden verran - enemmänkin kun menetetyt pyhäkorvaukset huomioidaan.

Tässä on vähän pelinavauksen tuntumaa: hyväksyykö kansa loppiaisen ja helatorstain menetykset? Harva niitä juhlii, joten läpimeno voi olla helppo. Mutta jos nämä menevät kivuttomasti, kauanko kestää ennen kun seuraavista pyhistä pitää luopua?

Tässäkin on hyvä takinkääntökaneetti: perussuomalaiset pitivät sunnuntailisää "pyhänä asiana" vielä hetki sitten. Unohtunut sekin varmaan. Tai sitten persuilla on kepun kanssa kilpajuoksu siitä kumpi saa syötyä sanojaan enemmän. Sanotaan että kepu pettää aina ja nyt persut haluavat palan tätä piirakkaa.

Ylityökorvauksien pienentäminen on mielestäni varsin outo veto. Ylityöt ovat lähtökohtaisesti vapaaehtoisia, joten nouseeko Suomi jos työntekijöiden intoa lisätyöhön karsitaan? Vai onko hallituksessa joku vink-vink-tietoinen siitä että ylitöihin pakotetaan varsin yleisesti ja nyt ylitöihin voi pakottaa työntekijöitä halvemmalla. Mistään muusta tässäkään kohdassa ei oikein voi olla kyse.

Porkkanaa, ei vain keppiä

Sopeutuksissa on mukana jotain minkä pitäisi olla hyväksi duunareille. Katsotaanpa mitä mahtavia parannuksia hallitus lupaa: irtisanottujen uudelleentyöllistymistä ja terveydenhuoltoa nimittäin!

Hallituksen kädenojennukset duunareille ovat vitsi. Irtisanotuille tarjotaan pääsyä uudelleentyöllistymiseen tähtäävään valmennukseen. Joo, tilanteessa jossa tarjolla olevia työpaikkoja on yksi jokaiselle sadalle työttömälle. Erittäin hyödyllistä tosiaan. Lisäksi työntekijä saa irtisanomisen jälkeen yrityksen tarjoamat terveyshuollon palvelut vielä kuuden kuukauden ajan. Mistä on hyötyä vain jos kyseinen duunari nauttii näistä eduista.

Huonoja vitsejä.

Kilpailukykyä? Vientiä? Mitä?

Toimet ovat kaikki melkoisia kurituksia. Työntekijät menettävät satoja euroja joka vuosi sairaslomakorvauksen heikkenemisen takia, vielä lisää lähtee ylityökorvauksien heikentyessä ja ilta-, viikonloppu- ja yölisien myötä. Työntekijän kukkarolla käydään kovasti.

Kaikki sillä varjolla että näin sitä talouskasvua saadaan. Mutta millaista talouskasvua, se on valitettavan selvää. Tämä on resepti yhteiskuntaan jossa polarisoidumme entistä vahvemmin, jossa rikkaat rikastuvat ja muut köyhtyvät. Suomessa tuloerojen kehitys on maailman nopeinta ja sen tiedetään olevan myrkkyä talouskasvulle, jopa IMF on tätä mieltä. Hallitus ei kuitenkaan tee mitään asialle, päinvastoin jopa: he katsovat parhaaksi nopeuttaa tätä kehitystä. Ja se siis muka pelastaa taloutemme?

Siinä on valitettava totuus hallituksemme ohjelmasta. Koko juttu on hyvin junailtu ohjelma jossa kansalaiset yritetään saada hyväksymään merkittäviä heikennyksiä kyllästymiseen asti hoettujen talousmantrojen toistelulla. Todellisuudessa näillä eväillä ei talous tule paranemaan, työpaikkoja ei synny, ainoa vaikutus on tulovirtojen tehostuminen yhä harvempiin käsiin ja yrittämisen riskin siirtäminen työntekijöille, siirtämättä lainkaan yrityksen etuja.

Hallitus osoittaa tässä myös vahvasti miten se nimenomaan ei ole koko kansan hallitus. Hallitus kun nimittäin toteuttaa EK:n ja työnantajajärjestöjen toiveita sellaisella vauhdilla ettei vastaavaa olla koskaan nähty. Tämä ei ole mitään sen vähäisempää kun avointa luokkasotaa. Tämä on yritys viedä meitä takaisin tilanteeseen josta työväenliike meidät taisteli ulos vuosisata sitten. Tämä ei ole uudistuksia ja innovaatioita, vaan pitkiä harppauksia taaksepäin. Tämä on avoin hyökkäys yhteiskuntamme mallia kohtaan ja erityisesti yritys horjuttaa ammattiliittoja ja sopimisjärjestelmää.

Erityisen kammottavaa tässä säästö- ja leikkausinnossa on sen tarpeettomuus. Suomi ei ole kriisissä minkään jähmeiden rakenteiden takia, vaan taloudessa on ongelmia globaalin talouden takia ja sitä edesauttaa Nokian romahdus, Venäjän kaupan rajoitteet ja öljyn hinta. Hitto, vienti on itseasiassa kasvanut alkuvuonna, mutta viennillemme erittäin tärkeä kemian talous on kärsinyt öljyn hintojen takia niin pahasti että vienti on näyttänyt huonommalta kun mitä se todella on ollut. Hallituksen epärehellisyys on tässä häkellyttävää: taloutemme rakenteet ovat kunnossa ja vientikin on kasvusuuntaista. Emme itseasiassa edes ole taantumassa tilastokeskuksen uusimpien lukujen mukaan!

Tosiasioilla ei kuitenkaan ole väliä. Hallitus maalaa tarinaa johon kansan on uskottava tai he eivät suostu leikkaamaan omasta peitostaan taas yhtä palaa.

Oppositiopuolueiden on nostettava tästä myrsky ja tehtävä kaikkensa torpatakseen nämä suunnitelmat. Heillä on nyt tilaisuus näyttää olevansa kyvykkäitä johonkin - tai menettää viimeinenkin uskottavuus. Samaten ammattiyhdistyksien on nyt siirryttävä tiukemmalle linjalle ja tarvittaessa toimenpiteisiin tai myös heidän uskottavuutensa järkkyy.

Hallitus on uskottavuutensa jo menettänyt, ainakin jos kuvittelit sen koskaan olevan minkään muun kun pääoman asialla.


Yhteiskuntasopimuksen ei koskaan ollut tarkoituskaan mennä läpi. Se hutiloitu ja puolivillainen härpäke tehtiin vain...
Posted by Tämä Päivä on 8. syyskuuta 2015

Lue lisää

Kommentit

  1. Ihan hyviä huomioita monessa asiassa, mutta en mä usko, että pahat kapitalistit tahallaan pitkittäisivät taantumaa. Yleensä nimittäin taantumassa rikkaat köyhtyvät eniten, mikä näkyy siinä, että tuloerot yleensä pienentyvät laman aikana.

    Ehkä keinot eivät ole oikeita, mutta onko sinulla parempia? Vaikka Suomen tilanne pitkälti johtuukin mainitsemistasi asioista, niin valtion velkaantuminen pitää silti pysäyttää jollain keinolla. Jotain on tehtävä tai sitten sun pitää perustella se, että valtio jatkaa nykyisen kaltaista velan ottoa.

    Olisi tässä kirjoituksessa monta muutakin kohtaa, mitä pitäisi kommentoida kriittisesti, mutta ehkä paremmalla ajalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taantuman pitkittäminen ei ole ongelma jos sillä saadaan ostettua jotain paljon arvokkaampaa. Rikkaiden köyhtymisestä: ei pidä paikkaansa, vuoden 2008 jälkeen varakkaat kärsivät vain hyvin hetkellisesti ja sen jälkeen heidän netto-omaisuutensa on mennyt aiempien lukujen yli ja muut ovat menettäneet entistä enemmän.

      Toisekseen, valtion velkaantumisen pysäyttäminen... olemme jokseenkin Euroopan vähiten velkaantuneita valtioita, joten en ole erityisen huolissani. Toki velkaantuminen on kohonnut, mutta se on kaukana vaarallisesta.

      Toisekseen, valtion ei ole järkevää säästää laskukautena, vaan silloin otetaan velkaa joka sitten maksetaan paremman talouden kausina. Sniiduilu laskukautena tarkoittaa pidempää ja pahempaa laskua, joka menee entistä syvemmälle ja ei lopu.

      Poista
    2. Suhtanteiden tasoittaminen olisi sinänsä ihan hyvää politiikkaa. Ongelma vain on siinä, että sen toteuttaminen onnistuu vain puoliksi. Laskukaudella kyllä voidaan elvyttää ja tulla uudelleen valituiksi, mutta kukaan ei tee sitä poliittista itsemurhaa, ettei jakaisi mammonaa, kun siihen on mahdollisuus. Se on nähty miten 90 luvun laman jälkeen julkista taloutta on paisutettu.

      Luultavasti julkista taaloutta ei saada tasapainotettua ennen kuin on ihan pakko, kun lainahanat oikeasti uhkaavat sulkeutua, niin kuin kävi 90 luvulla. Se on poliittisesti liian vaikeaa. Mutta olisihan se kiva, jos ei tarvitsisi ihan pohjalla käydä ennen kuin suunta saadaan muutettua.

      Poista
    3. Tämä on totta, ei ole helpointa tehdä säästöjä silloin kun menee hyvin. Siksi laskukautena tehtävä investointien lisääminen ei pidä olla pysyvää, vaan esimerkiksi juuri infrastruktuurin ylläpitoa tai parantamista.

      Julkisen talouden tasapaino on jännä kohta. Sehän on epätasapainossa lähinnä koska valtion yrityksiltä saama verokertymä on romahtanut viimeisen parin vuosikymmenen ajan. Tähän merkittävä syy erinäisten hallituksiemme toteuttamat verojen leikkaukset, ei tosin tietysti pelkästään yritysverotuksesta, vaan myös muista asioista.

      Poista
    4. Tolla tavalla suhdanteiden tasapainotus voisi toimia. Uusien palveluiden perustaminen ja poistaminen ei toimi.

      Ylipäätään julkista sektoria ei pitäisi paisuttaa nousu eikä laskukaudella.

      Eiköhän se verokertymä ole pääasiassa pienentynyt yritysten yhteenlasketun tuloksen pienenemisen takia. Pelkästään Nokia on tehnyt vaaltavan loven.

      Poista
    5. Paisuttaa pitää tasan sen verran kun hyödyttää. Tietyissä asioissa julkisen sektorin kasvatus on hyvästä, niin taloudelle kun hyvinvoinnillekin. Esimerkiksi harmaan talouden torjunnan parantaminen hyödyttää kaikkia paitsi rikollisia ja maksaa itsensä takaisin. Julkisen sektorin puolella on paljon tällaisia palveluita joissa "paisuminen" ei varsinaisesti aiheuta suurempaa rahan menetystä ellei mennä aivan naurettavaan kasvuun.

      Toki Nokian menetys oli iso lovi, mutta hallituksen kädenojennukset ovat olleet paljon suurempi. Työpaikkoja on luvattu kohta kymmenen vuotta kun yrityksille on annettu enemmän ja enemmän, mutta työpaikkoja ei kuulu. Tämä on tietysti täysin loogista: yritykset kun eivät työllistä työllistämisen ilosta, vaan tarpeesta. Jos tarvetta ei ole, ei ole työpaikkojakaan, säästettiin kuinka paljon tahansa.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.