Ammattiliitot, vuokra-asunnot ja myrsky vesilasissa

Yle julkaisi ns. shokkiuutisen Ay-liikkeen satumaisista voitoista vuokrabisneksissä. Valtaosa Ay-vihaisista ei lukenut kun otsikon ja syytökset köyhien selkärangasta taotuista voitoista lähtivät lentoon. Savuavaa asetta ei kuitenkaan löydetty, kyseessä on lopulta todellinen myrsky vesilasissa-tilanne: jotain on tapahtunut ja siinä on jotain epämääräisen ikävää, mutta jos asiaa oikein paisutellaan, saadaan tästä aikaiseksi iltapäivälehtien suosikkijuttu: kohu.Mistä on kyse?

Kokoomusjohtoinen Yle raportoi miten Ay-liike tekee voittoa vuokra-asunnoilla. Kuvio lyhyesti: Eri ammattiliitot omistavat merkittäviä osuuksia esimerkiksi VVO:ssa ja tienaavat näiltä saaduilta osingoilla melkoisia rahoja. Sosiaalisessa mediassa tästä on pöhisty ja mielenkiintoisesti yhtäkkiä erinäiset oikeiston edustajiksi mieltämäni ihmiset ovat kovasti moralisoineet miten ikävää toimintaa voittojen tekeminen on. Sehän on pois kansalta ja köyhiltä ja muuta sellaista.

Viihdyttävää miten innokkaasti ihmiset taivastelevat ay-liikeen muka moraalitonta vuokrakiskurointia. Erityisen hauskaa tässä on miten moni tuomitsi koko toiminnan, eikä edes lukenut Ylen kyseenalaista artikkelia kunnolla.

Muutama korjaus ja ajatus asiasta.
 1. VVO ei ole voittoja tavoittelematon organisaatio, vaan yritys. Se oli joskus voittoa tavoittelematon, mutta ei ole sitä enää, eikä sillä ole mitään erityistä velvoitetta tarjota tuotteita tai palveluita alihintaan.
 2. VVO on yritys ja sen tehtävä on tavoitella voittoja. Se oli joskus voittoa tavoittelematon, muttei ole enää. Sen kritisoiminen tässä on hoopoa, se kun tekee mitä kaikki muutkin markkinoiden toimijat tekevät: tarjoaa asuntoja markkinahinnoilla. Se tekee näin koska LAKI velvoittaa sen toimimaan näin.
 3. Liitot saavat tuloja yritykseltä josta se omistaa osan. Mitä, eikö liitoilla saa olla hyviä sijoituksia? Pitäisikö heidän sijoittaa vain tuottamattomiin yrityksiin? Tästä tässä kuitenkin on kyse, ei mistään muusta. Ammattiliitoilla on sijoituksia, kuten kaikilla kookkailla organisaatioilla.
 4. Korkea vuokra-asuntojen hintataso ei johdu VVO:sta tai SATO:sta, vaan kysynnästä ja tarjonnasta. Pääkaupunkiseudulla on enemmän kysyntää kuin tarjontaa asuntojen kanssa ja se johtuu liian vähästä uudisrakentamisesta - ongelma jota Kepujohtoinen hallituksemme muuten tahtoo pahentaa entisestään.
 5. SATO ja VVO tarjoavat asuntoja markkinoiden hinnoilla, joten jos markkinahinta nousee, nousee heidänkin hintatasonsa. Elämme nyt tilanteessa jossa pääkaupunkiseudun vuokrahinnat ovat keinotekoisen korkealla, ne eivät vastaa asuntojen kuluja vaan ovat korkeat vain suuren kysynnän takia. Tämän ansiosta asuntoja pitkään omistanut tekee fantastisia voittoja vuokraamalla niitä nykyisellä vuokratasolla. Näin tekevät kaikki jotka eivät ole joutuneet maksamaan omistamistaan kiinteistöistä tämän päivän hintaa. Voitot ovat tämän takia erittäin korkeita.
 6. SATO ja VVO joutuvat ottamaan normaalin tasoisen vuokran niistä kiinteistöistä jotka eivät ole erityisen tuen piirissä, kuten ARA-asunnot. Yritykset kun eivät nimittäin voi tehdä yleishyödyllistä toimintaa muuten kun voittojen parantamiseksi, laki velvoittaa yrityksen pääasialliseksi tehtäväksi lisäarvon tuottamisen osakkeenomistajille. Heillä ei ole tässä oikeastaan vaihtoehtoa.

Hei katsokaa, ammattiliitto on kehdannut tehdä sijoituksen. Ja se tuottaa rahaa! Moraalitonta, häpeällistä!

Onko tilanteessa jotain epämääräistä ja hieman kyseenalaista? On, esimerkiksi yksityisten vuokranantajien korkeammat ARA-asuntojen hinnat tai se että vaikkapa VVO oli valtion tuella rakennettu yritys joka nyt on käytännössä yksityistetty voittoa tavoittelevaksi. Sekin että ammattiliitot voivat nostaa osingot verovapaina on ehkä hieman kyseenalaista, mutta kaukana skandaalista. 

Kokonaiskuva kannattaa tässäkin pitää mielessä: näin on tehty ties kuinka monelle muulle valtion yritykselle tai aiemmin yleishyödylliselle organisaatiollekin. Ainoa ero tässä on se että tässä ay-liike omistaa osan, joten erinäiset ay-vastaiset voimat haluavat yrittää maalata tästä jonkinlaista savuavaa asetta. He yrittävät osoittaa miten ammattiliitot ovat ihan yhtä moraalittomia ja ahneita kun yritysmaailmakin.

Tässä he tietysti vahingossa myöntävät miten heidän ihannoimansa yritysmaailma on moraaliton ja loputtoman ahne. Tarkoitus heillä on kuitenkin vain heittää lokaa ammattiliittojen suuntaan koska eivät pidä niistä, he eivät ole ajatelleet asiaa pidemmälle. Esimerkiksi kukaan kohuajista ei huomioi seuraavaa lausetta joka Ylen artikkelista löytyy VVO:sta puhuttaessa:
"Yhtiön muut suuret omistajat ovat eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma."
Jep, jotenkin sijoitukset ja voitot ovat osoitus ammattiliittojen mädännäisyydestä, mutta Ilmarinen ja Varma ovat ihan ok.

Verovapaus osinkotuloista on sitten toinen asia. Näen sen kieltämättä ongelmallisena, mutta en kohuamisen arvoisena ongelmana. Ammattiliitot ovat yleishyödyllisiä organisaatioita ja niitä ei siksi veroteta samalla tavalla, niiden verovapaus ei sinällään vääristä kilpailua, sillä ne eivät ole yrityksiä ja kilpaile, vaikka ovatkin mukana sijoitustoiminnassa. Tämä kohta on korkeintaan jotain mitä voitaisiin selvittää pidemmälle, mutta ei kohun arvoinen.

Muutenkin, ammattiliittojen verottomat osingot ovat sylkäisy siinä valtavassa ämpärissä nimeltä suuryrityksien verojärjestelyt. Valtio voisi tienata muutaman murun enemmän jos ammattiyhdistyksien pitäisi maksaa samat verot, mutta se todellinen veronkierto on aivan muualla.

Tarkastellaan asiaa vielä toiselta kantilta: pitäisikö ammattiliittojen käyttää valtaansa tässä asiassa? Olisi mukavaa jos Ay-liike voisi alentaa esimerkiksi pk-seudun vuokrakustannuksia käyttämällä osakkeenomistajana vaikutusvaltaansa vaikkapa VVO:n kautta, mutta ihmettelen miksi sen pitäisi niin tehdä? Liitot ovat sijoittaneet varojaan pitääkseen huolta omasta taloudestaan, joten sijoitusmielessä se kuulostaa huonolta ajatukselta, sijoitukset kun tehdään tuottamaan voittoa kuitenkin.

Toisekseen, ammattiliittojen tehtävä on ajaa jäsentensä etua, esimerkiksi työsopimusneuvotteluissa ja riitatilanteissa työnantajien kanssa. Ne eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita, eivätkä köyhäinapujärjestöjä. Vuokratason alentaminen olisi toki kivaa, mutta en oikein näe miten se olisi Ay-liikkeen tehtävä. Yritysmaailmaa lainatakseni, tämä ei ole ammattiliittojen ydintoimintaa.

Erinäisten oikeistokommentaattorien käsissä pullataikuna on kuintekin turvonnut. Ammattiliitot on haukuttu tekopyhiksi ja valehtelijoiksi ja veronkiertäjiksi, miettimättä asiaa kummemmin, kun lopulta tässä ei ole kyse mistään muusta kun sijoituksista ja muutamasta johtokunnissa istuvasta ihmisestä. 

4 kommenttia:

 1. Ei todellakaan ole yhdentekevää miten ammattiliitot toimivat osinkotuottojensa kanssa koska ammttiliitotja ei ole PERUSTETTU sijoittamaan vaan ajamaan työläisten ETUJA!!!
  On enemmän kuin väärin, että ammattiliitot perivät jäsenmkasuja, jopa työttömyyskorvauksista ja samalla sijoittavat 1000 x enemmän ja saavat osinkoja 10 000 x enemmän kuin sijoittavat!!!
  Jäsenten puolustamisesta on tullut jäsenten kyykyttämistä!!
  Ammattiliitot eivät OMISTA mitään vaan JÄSENET!!! Kirjoitat, että VVO:sta on tullut liikelaitos jos ammattiliitojen johdossa ajatellaan ja toimitaan näin niin se merkitsee sitä, että ammattiliitoista on tullut SIJOITUSYHTIÖITÄ!!!
  Kun ajatellaan, että JÄSENET ovat sijoittaneet varojaan tuottoisasti niin milloin HELVETISSÄ on OSINKOJEN jaon aika????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota, suosittelen ensin rauhoittumaan. Kun olet rauhoittunut suosittelen myös selvittämään miksi ammattiliitot sijoittavat ja mihin sijoituksilla saadut rahat käytetään. Ne eivät ehkä valu jäsenille rahana, mutta heidän edunvalvontaansa ne käytetään. Liitolle on todella hyödyllistä olla tietty omaisuus puskurina erinäisissä tilanteissa.

   Sijoittaminen on siis jäsenten etujen ajamista. Jos sijoittamista ei tehtäisi, kaikki liiton toiminta pitäisi rahoittaa suoraan jäsenten piikkiin, mikä ei olisi jäsenten edun mukaista.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus ja oikaisu Harkimon esittämiin valheisiin. Tarkemmassa tarkastelussa myös selvisi, että myös YKSITYISHENKILÖT ovat pelkästään vuonna 2014 saaneet VEROVAPAATA osinkotuloa yli 2,4 miljardia euroa. "kumma kyllä" tästä ei esim. Harkimo tai kukaan mukaan "isokenkäinen" puhunut yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Termi jota haetaan on "selective outrage".

   Tässä on kyse yrityksestä mustamaalata ammattiliittoja ja jokainen mukaan lähtevä on joko narutettu tai naruttaja. Ei sen kummempaa.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.