Testissä Nexus 5X

Nexus-puhelimet ovat olleet yksiä parhaista saatavilla olevista Android-laitteista. Niissä ei aina ole kaikkia mahdollisia kikkoja, mutta Google tarjoaa niiden ohjelmiston itse, jolloin saatavilla on aina uusin Android ja ohjelmistopäivitykset on tarjolla pidempään kun käytännössä millään muulla Android-laitteiden valmistajalla.



Uusimmat Nexus-mallit tulivat äskettäin myyntiin ja sain LG:ltä testiin Nexus 5X-laitteen. Tässä tuntumani ja mielipiteeni pienemmästä näistä kahdesta uudesta Nexus-mallista.



Laite ja tuntuma

Nexus 5X on kädessä varsin mukava. Se ei ole mahdottoman suuri ja onkin kokoluokaltaan hieman pienempi kun valtaosa tämän hetken lippulaivoista. Kokoa ei voi kuitenkaan sanoa pieneksi. Ote on vahva kiitos laitteen ei-luistavan muovirakenteen.



Näyttö ja Nexus 5X:n etupuoli ovat näyttäviä. Tasainen musta pinta, ylälaidassa ja alalaidassa identtisen näköiset kaiuttimet. Jos sivussa ei olisi nappeja ja ylälaidassa kameraa, olisi laitteesta hankala erottaa edestä kumpi puoli on yläpuoli. Etupuoli on minimalistinen ja tyylikäs.



Takapuoli on tummaa harmaata, vaaleampi kuin etupuoli. Näkyvin yksityiskohta takana on kamera, joka ulkonee hieman. Törröttäväksi sitä ei voi kutsua, eikä se esimerkiksi tartu kiinni taskusta puhelinta poistettaessa. mutta kameran kyllä selvästi erottaa. Takapuoli sisältää kameran lisäksi LG:n ja Nexuksen logot.



Nexus 5X ei ole luksus-puhelimen tuntuinen, vaan tuo mieleen pikemminkin Samsungin aiemmat puhelimet. Se on muovirunkoinen, mutta jämäkkä. Metalli on toki komeampaa, mutta itse pidän muovin tuntumasta edelleen enemmän, laite on kevyempi ja omasta mielestäni mielyttävämpi kädessä. Muoviin ei myöskään tartu sormenjälkiä samalla nopeudella kun esimerkiksi OnePlus X:n kiiltävään piltaan.

5X tuntuu jämäkältä ja hyvin rakennetulta. Laitteesta saa hyvän otteen ja sivun näppäimet ovat helposti käden ulottuvilla normaalissa pitelyasennossa. Sivun painikkeissa virta on yläpuolella ja äänenvoimakkuus alapuolella. Muita näppäimiä laitteessa ei olekaan, sillä Google luottaa näyttönäppäimiin laitteen navigoinnissa. Näiden lisäksi takana on myös sormenjälkilukija, johon palaamme erikseen.

Pääasiallinen kaiutin on etupuolella ja tuottaa varsin mukavaa ääntä. Etupuolisuuden ansioista se myös kuuluu paremmin oikeaan suuntaan, eikä sitä blokkaa kädellään laitetta pidettäessä yhtä helposti kun esimerkiksi alalaitaan asetettua kaiutinta. Kaiuttimen lisäksi kuulokkeet voi tietysti kytkeä alalaidasta löytyvään porttiin. Alalaidasta löytyy myös latausportti.


Ulkoisesti laite on siis mukavan tuntuinen ja käteen sopiva, muttei erityisen vaikuttavan näköinen. Luksus-tyylistä metallistapuhelinta etsivät joutuvat katsomaan muualle, Nexus 5X on tehty enemmän käytännölliseksi.

Konepellin alta löytyy

Teknisesti laite ei ole lainkaan pöhkömpi: Nexus 5X sisältää Snapdragon 808-piirin, kaksi gigatavua muistia ja vaihtelevan määrän tallennustilaa valitsemastasi mallista riippuen. Muistia voisi olla enemmän, mutta kahdella gigalla pärjäsi varsin hyvin - tulevaisuudessa määrä voi kuitenkin muuttua pullonkaulaksi. Suuren määrän sovelluksia kanssa moniajaminen ei ollut yhtä sulavaa kuin OnePlus 2:lla, mutta kokemusta ei voinut kuvata epämiellyttäväksi. 

Laite ei kuumentunut missään vaiheessa liikaa. 808 hyrrää viileämpänä kun tehokkaampi 810 ja ehkä se vaikuttaa tässä. Tehoero ei ole suuren suuri joten pidän 808-piiriä optimaalisempana ratkaisuna. 

Laitteessa ei ole muistikorttipaikkaa tai irroitettavaa akkua. Muistikorttia olisin kaivannut, sillä Nexus 5X:n tallennustila on 16 tai 32 Gt. Suurempi näistä on jo riittävä, mutta 16 ei niinkään, varsinkin kun muutama gigatavu menee käyttöjärjestelmälle ja käytännössä tyhjää tilaa ei ole niinkään paljoa. Asia ei nykyään ole niin suuri ongelma kuitenkaan, koska esimerkiksi itse kuuntelen musiikkini suoratoistona verkosta ja Googlen Kuvat-sovellus osaa poistaa kuvat laitteesta kopioituaan ne pilveen.

Näyttö on ips-tekniikalla toimiva ja kooltaan 5,2 tuumainen. Tarkkuus on 1920*1080, eli pikselitiheys on mukavat 423 ppi. Näyttö on tarkka ja toistaa liikkeen virheettömästi ja katselukulmat ovat hyvät. Myös värit ovat hyvät ja laadussa ei ole valittamista.



Android Vaahtokarkkia

Nexus on LG:n valmistama, mutta sitä ei voida sanoa LG:n puhelimeksi, ohjelmisto on nimittäin puhdasta Androidia suoraan Googlelta. Nexus saa siis aina uusimmat päivitykset ja ensimmäisenä. Mukana ei ole mitään valmistajan omaa lisätavaraa, vain Googlen sovellukset. Käyttöliittymä on visuaaliselta tyyliltään näin varsin yhdenmukainen ja tyylikäs.



Luonnollisesti on myös mukavaa ettei laitteen tallennustilaa tuhlata enempiä joukolle sovelluksia joita kukaan ei käytä.

Sovellukset laitteessa ovat Googlen omat. Musiikkia soittaa Googlen Musiikki, sähköpostit luetaan Gmail-sovelluksella (muutkin kun Gmail-postit), kuvia katsellaan Googlen Kuvat-sovelluksella, viestittely onnistuu joko Hangoutsilla tai Messengerillä ja soittamiseen käytetään Googlen omaa soitto-ohjelmaa, joka on edelleen suosikkini kaikista kokeilemistani.

Nexus 5X:n sisällä hyrrää Android 6.0 Marshmallow. Lollipop ja KitKat olivat varsin suuria päivityksiä aiempiin versioihin, mutta Marshmallow ei ole, Lollipopia käyttäneet ovatkin kun kotonaan, ulkoasu ja toiminnallisuus on pitkälti samanlainen. Muutokset ovat enemmän konepellin alla kuin käyttöliittymässä.

Toki uutuuksia löytyy. Yksi on Now on Tap. Jos ruudulla on jotain mistä haluat lisätietoja, paina koti-näppäintä hetki ja Google tunnistaa ruudun sisällön ja antaa vaihtoehtoja mistä löydät lisätietoja. Ominaisuus on periaatteessa näppärä, mutta en löytänyt itse sille käyttöä.



Jakamistoimintoa on myös parannettu. Kun jaat sisältöä, esimerkiksi kuvan, jakaminen ehdottaa suoraan henkilöitä ja kohteita joille jakaa. Esimerkiksi jos otin hienon kuvan ja painan jakonappia, voisin perinteiseen malliin jakaa sen vaikka WhatsAppin kanssa. Valitsisin sitten WhatsAppin käynnistyessä kenelle lähettää. Tämä kaava päivittyy nyt seuraavasti: kun valitsen jakokomennon, jos olen aiemmin jakanut sisältöä jollekin WhatsAppissa, saat kyseisen henkilön suoraan jakodialogiin.



Eli kun haluan vaikkapa lähettää vaimolle kuvan, valitsen jakotoiminnon ja se suoraan ehdottaa kuvan lähettämistä nimenomaan vaimolleni WhatsAppin kautta, ei vain jakamista WhatsApp-sovellukseen josta sitten joutuisin valita tietyn vastaanottajan. Tai jos olen aiemmin tallentanut kuvia Google Drive-asemalle, saan jakokomennossa suoraan ehdotuksen tästä. Tämä oli mahdottoman näppärää ja erittäin kiva uudistus.

Ehkä merkittävin uudistus on uusitut yksityisyysasetukset. Aiemmin kun sovellus asennettiin, sai se automaattisesti oikeudet kaikkiin asioihin mihin se niitä halusi. Nämä toki näytettiin käyttäjälle, mutta tällä oli vaihtoehtona joko asentaa sovellus ja antaa oikeudet tai olla asentamatta sovellusta kokonaan. Nyt kun sovellusta käyttää ensimmäistä kertaa, kysyy Android annetaanko puhelimelle oikeuksia sen vaatimiin asioihin.


Asetuksista voit myös selata oikeuksia. Pystyt katsomaan tietyn sovelluksen saamat oikeudet ja kytkemään niitä päälle ja pois. Voit myös selata oikeuksia kokonaisuudessaan ja katsoa millä sovelluksilla on oikeus tiettyyn toimintoon.


Viimeinen merkittävä uutuus tässä versiossa on Doze-toiminto. Doze rajoittaa sovelluksien toimintaa puhelimen ollessa levossa ja käyttämätön ja näin säästää akkua. Doze aktivoituu kun puhelin on paikallaan ja sitä ei käytetä, ei siis esimerkiksi kun puhelin on housujen taskussa. Näin vaikkapa yöaikaan pöydälle jätetty puhelin estää sovelluksia kuluttamasta akkua taustalla kun niiden ei näin tarvitsisi tehdä.

Stand-by:ssa 5X kuluttikin kiittettävän vähän sähköä ja esimerkiksi yöksi yksin jätetty puhelin oli aamulla edelleen hyvässä latingissa, varaus ei tippunut kun joitain prosentteja, määrä tosin vähän vaihteli, enkä kirjoitushetkellä ole pystynyt testaamaan tätä laajasti.

Päivittäisessä käytössä tästä ei apua ole, ellet jätä puhelintasi vaikka pöydälle. Itse en ja yleensä lataan puhelinta yöllä, joten tästä ei ole merkittävää hyötyä itselleni.

Sormenjäljillä tunnistaminen

Nexus 5X on ensimmäinen puhelin jossa sormenjälkiavaus oikeasti toimii. Olen testannut tätä aiemmin vain muutamalla puhelimella, pisimmin OnePlus 2:lla, jossa sormenjälkilukija pelasi kyllä hyvin, mutta oli käytännössä hieman hankala sijoituksensa takia.

Nexus 5X:n lukija on sen takana, kameran alapuolella ja on hittovie näppärä, jopa puhelimen näppärin ominaisuus. Toisin kun kotinappiin haudattu lukija, takana olevaan painikkeeseen ylettyy yhdellä kädellä ja puhelimen avaaminen sillä on erittäin luontevaa. OP2:n testijakson aikana en täysin tottunut koskaan sormenjälkiavaamiseen, vaan tapailin loppuun asti lukkokoodia, kunnes aina muistin lopulta pyyhkäisemisen. Nexuksella meni päivä ja en muuta käyttänytkään kun sormenjäljellä avaamista.

Sormenjälkiavaaminen on erittäin luontevaa: käyttäjän ei tarvitse edes painaa virtanappia, kunhan vaan painaa sormensa lukijalle ja puhelin herää. Lukija toimi nopeasti ja laite herää äkkiä. Huteja tuli muutama, mutta enimmäkseen vain sormi ei ollut oikein kohdallaan tai heiluttelin sitä lukijan edessä. Puhelin avautuukin helpoiten kun sormen vain jättää lukijan päälle ja laite herää.

Pidin tästä lukijasta ja sen käytöstä tuli hetkessä päivittäinen osa puhelimen käytön rutiiniani. Nexus 5X:stä luopuminen tulee olemaan hankalaa testijakson jälkeen kiitos tämän ominaisuuden. Sormenjälkilukija on oleellisessa asemassa myös mobiilimaksamisen kanssa tulevassa Android Pay-järjestelmässä joten sen hyödyllisyys voi vielä kasvaa. Mobiilimaksamista en päässyt kokeilemaan, sillä Android Pay ei ole saatavilla tällä hetkellä Suomessa.

Akkukesto

Akkukesto on kohtuullinen. En saanut Nexus 5X:stä merkittävästi enempää irti kun odotin. Akku kestää normaalissa käytössä yhden päivän varsin hyvin, illalla minulla tapasi olla vielä vähän jäljelläkin. Kahteen päivään en päässyt ellen sniiduillut käytön kanssa kunnolla.

Akkukesto ei siis ollut kilpailua parempaa, mutta latausnopeus oli. Laite latautui täyteen mukavan vikkelästi. Parin tunnin latauksella saatiin akut täyteen ja lyhyemmälläkin melko täyteen.



Lataaminen tapahtuu uuden USB-C-portin kanssa, eli laitetta ei tutuilla Micro USB-kaapeleilla ladata. C-liittimet ovat muuten kyllä näppäriä, ne kun voi syöttää miten päin haluaa, eikä laitteen latausporttia riko änkemällä laturia sinne väkisin väärin päin.

Kamera

En odottanut Nexus 5X:n kameralta paljoa. Googlen laitteissa kamera on ollut käyttökelpoinen aina, muttei koskaan erityisen hyvä. Nexus 5X:n 12 megapikselin kamera ei paperilla herätäkään intohimoja, mutta käytännössä kamera on poikkeuksellisen hyvä.

Kamera nimittäin loistaa vähässä valossa (heh). Nexus 5X tuotti vähällä valolla parempia kuvia kun mikään muu testaamani älypuhelin. Kamera oli myös varsin vaivaton ja tärähtäneitä kuvia tuli huomattavasti vähemmän kun muilla viime aikoina testissä olleissa laitteissa (OnePlus 2, X ja LG Easy Smart).

Kamerasovellus on Googlen oma Kamera. Se on hyvin minimaalinen, eikä sisällä paljoakaan käsisäätöä. Peruskuvien lisäksi kameralla voi ottaa koko tilan tallentavia Photo Sphere-kuvia, leveitä panorama-kuvia ja syväterävyyttä tehostavia linssisumennus (lens blur)-kuvia, sekä tietysti myös videota. Säätövara rajoittuu kuvanlaadun valitsemiseen, ajastukseen, salaman säätöön ja siihen on HDR+tila päällä vai ei.

Kamerasovellus ajaa asiansa, mutta lisää säätövaraa olisi kiva olla, mutta käytännössä kuvaaminen oli helppoa ja vaivatonta. Enemmän ongelmana oli kameran epävakaus. Kuvien ottaminen oli sinällään nopeaa, mutta kameralla oli tapana jumitella. Useammin kun kerran, kameralla meni monia sekunteja aikaa aueta ja kerran se ei suostunut avautumaan ollenkaan ennen kun suljin sovelluksen manuaalisesti. Ongelmat vaikuttavat ohjelmiston ongelmilta ja todennäköisesti korjaantuvat päivityksillä.

Nexus 5X:n kamera on siis hyvä, loistava suorastaan, mutta kamerasovellus on vähän raaka ja rajoittunut. Sen pystyy onneksi korjata kolmansien osapuolien paremmilla kamerasovelluksilla jos käyttäjä tarvitsee lisää säätövaraa. Peruskäyttäjä pääsee oletussovelluksella jo pitkälle ja saa aikaan erittäin hyvää kuvajälkeä.

Kuvia

Tässä kuvia joita otin Nexus 5X:llä, kuvia ei ole jälkikäsitelty tai paranneltu.







Koska Nexus 5X:n vahvuus on sen tehokkuus pimeässä, testasin kameraa luonnollisesti eniten pienellä valolla ja tulokset puhuvat puolestaan.

Tämä kuva on otettu hieman hämärässä. Valaistus oli itseasiassa huonompi kun mitä kuva antaa ymmärtää.

Pimeä ja kirkkaat valot eivät Nexuksen kameraa haitanneet.

Myös kaukana olevat valot näkyivät yllättävän hyvin ja kaupunkimaisemaa sai yöllä kuvattua.

Valotolppa aikaisin aamulla ja pimeään aikaan illalla. HDR+toiminto saa maiseman sekä kirkkaan valolähteen näkymään hyvin.

Vähässä valossa otetut kaupunkikuvat onnistuivat yli odotusten.

Ei älypuhelimilla vielä taivaankappaleita saa kuvattua, mutta kuu näkyy varsin kivasti.

Ilta alkaa hämärtää, mutta kuva on terävä.

Kirkkaasti valaistu kasvihuone pimeässä näkyi varsin hyvin 

Käytännössä kokonaan pilkkopimeässä metsässä otettu kuva. Hieman silhuettia näkyy, mutta ei paljon muuta.

Mielipide

Pidin Nexus 5X:stä enemmän kun odotin. Kun luin laitteesta ennakkoja, petyin pieneen muistin määrään, langatoman latauksen puutteeseen ja yleiseen wow-faktorin vähyyteen. Mielipiteeni muuttui kokonaan kun laite oli ollut hetken käytössä, Nexus 5X on nimittäin yksi mukavampia ja näppärimpiä puhelimia mitä olen käyttänyt. Laite istuu käteen mainiosti, on vaivaton käyttää ja hyvin suunniteltu. Kokonaisuuden kruunaa vielä mainio kamera.

Nexus 5X on nimenomaan mukava puhelin. Sitä on hankala esittää millään numeerisella tai selkeästi verrattavalla tavalla, kaikki vaan natsaa hyvin.

Yhdysvalloissa Nexus-laitteet ovat erittäin helppo valinta, ne kun ovat hyviä ja pahuksen halpoja. Google valitettavasti ei tuonut näitä edullisia hintoja Suomeen tai Eurooppaan muutenkaan, Nexus 5X maksaakin Googlen Play-kaupassa 479 €. Tämä ei ole mahdottoman korkea hinta, mutta jenkkiystävämme saavat laitteen satasta halvemmalla, mikä vähintään ärsyttää. Nexus 5X on tämän hinnan arvoinen kyllä.

Jos tarvitset paljon tallennustilaa tai langattoman lataamisen, Nexus 5X ei ole sinulle, ei myöskään jos etsit metallista kalliin näköistä laitetta. Jos taas haluat mahdollisimman toimivan laitteen, ilman merkittäviä puutteita, ilman valmistajan ylimääräistä roskaohjelmistoa, timantinkovalla käytettävyydellä ja aina uusimmillä päivityksillä, tässä on laite sinulle. Nexus 5X on hyvä esimerkki siitä mitä saadaan kun laite tehdään Googlen näköiseksi: pelkistetty, toimiva, ei se seksikkäin mahdollinen, mutta ehdottomasti kätevä paketti.

Ohjelmiston pitää parista kohtaa vielä vähän kypsyä, erityisesti kameran osalta, mutta uskon näiden kömmähdysten korjautuvan tulevissa päivityksissä. Pieni nikottelu jäi käytettävyyden varjoon. 

Sain Nexus 5X:n lainaan LG:ltä ja joudun testijakson jälkeen palauttamaan sen heille. Nexus 5X ei ole ensimmäinen laite mitä olen eri valmistajilta saanut testilainaan, mutta se on ensimmäinen jota minulle tulee palauttamisen jälkeen ikävä. Tämä kertonee jo paljon siitä millaisesta laitteesta on kyse. 

Testissä tällä kertaa Nexus 5X - laite josta pidin paljon enemmän kun osasin odottaa.http://bit.ly/1Qc4fo1
Julkaissut Tämä Päivä 8. joulukuuta 2015

Kommentit