Nälällä luovaksi - Sipilä asuu Suomen tiiveimmässä kuplassa

Tiedättekö kuka elää Suomen paksuimmassa kuplassa? Ei, kyseessä ei ole vihervasemmistoradikaali, eikä edes kadulla partioiva Odinin sotilas. Suomen paksuimman kuplan palkinto menee pääministeri Juha Sipilälle. 

Hänen mukaan Suomessa nimittäin lähestytään huumaa. Leikkaushuuma on todellinen, muu huuma on vielä aika kaukana.


Sipilä tosiaan laukoi hieman mielipiteitä Hesarin haastattelussa viikko takaperin ja voi pojat millainen asennepaketti pääministeriltämme pääsikään. Katsotaanpa hieman näitä väittämiä ja lausuntoja ja mietitään mistä Sipilän kana pissii.

Luovuutta ja huumaa

Ensin se huippu, Sipilän mukaan Suomi on lähestymässä nyt Luovuutta ja Huumaa, Olemme hänen mukaansa ohittaneet ylimielisyyden ja apatian ja seuraavana asiat helpottaisivat. Tässä ei voi sanoa muuta kun että jos tämä on Sipilän käsitys Suomen nykyhetkestä, elää hän ehkä koko maan vahvareunaisimmassa kuplassa.

On totta, että luovuutta kieltämättä saadaan aikaan kurjuudesta. Ihminen on aika luova kun pitää keksiä miten saa syötyä jatkossa. Käsitys meistä huumaa lähestyvänä kansakuntana kielii kyllä Sipilän jonkinasteisesta psykoosista.

Sipilän hallitus on koko ajan ottanut enemmän pois vähäosaisimmilta ja keskiluokalta. Näiden leikkauksien vaikutus ei tunnu vielä, esimerkiksi kaavaillut korotukset ovat vasta tulossa tai alkamassa. Niiden kaikkien nettovaikutus on kuitenkin kylmäävästi se miten Suomessa on jatkossa vähemmän rahaa käyttää kulutukseen.

Ja sillä on vain yksi vaikutus, talouskasvu hidastuu tai pysähtyy ja muuttuu jopa taantumaksi. Tämä ei vaadi erityistä talouden ymmärtämistä avautuakseen: jos ihmiset joutuvat maksamaan palveluista enemmän ja saavat vähemmän rahaa, heillä on vähemmän rahaa kuluttaa. Kaikki päivähoitomaksuista aina suurempiin sakkoihin voivat näyttää kivoilta tavoilta tasapainottaa valtion taloutta, mutta todellisuudessa ne ovat kaikki euroja pois kotimaisten talouksien ostovoimasta.

Luovuutta todella tarvitaan.

Sitten se huuma. Omana elinaikanani en muista koskaan olleen vallalla näin yleistä ahdistusta kun Sipilä on talousleikkurinsa kanssa aiheuttanut. Huumaan tietysti voi päätyä monella tavalla, mutta Sipilän kanssa tarvitaan tiettyä masokismia huuman aikaansaamiseksi.

Maamme sivistysinstituutioiden vuosisataisia juuria ollaan repimässä irti tavalla jota tuskin voidaan koskaan korjata. Kaikki yksinomaan menettävät, nuorimmat päivähoidon kallistuessa ja lapsilisien leikkauksissa kanssa, kypsemmät opintotuen leikkauksissa ja opetuksen heikentymisessä jättileikkauksien takia.

Ainoa huuma mitä maassa on koettu aikoihin on shokkidoktriinin varjolla leikkaushuumassa olevan hallituksemme aikaansaannosta.

Syytetään oppositiota (eli demareita)

Keskustelu leikkauksista on pitkään yritetty maalata eräänlaiseksi välttämättömäksi pahaksi. Se on tehtävä koska "aiemmat hallitukset eivät tehneet". Tässä sanomatta yritetään sanoa etteivät demarit tehneet sitä. Koko narratiivi kuitenkin romahtaa kun muistamme tosiasiat.

Ja ne menevät näin: vuodesta 2003 meillä on ollut vain joku keskustan tai kokoomuksen johtamia hallituksia. Edelliset hallitukset, eli järjestyksessä Jäätteenmäki, Vanhanen, Kiviniemi, Katainen, Stubb ja Sipilä. Jos nimet eivät mitään sano niin keskusta, keskusta, keskusta, kokoomus, kokoomus, keskusta. Hallituksessa ovat siis päätäntävallassa juuri ne tahot jotka eivät ole tehneet niitä Sipilän peräänkuuluttamia muutoksia.

No, mutta eihän se ole valehtelua jos vaan vähän yrittää aikaansaada mielikuvaa joka ei täysin vastaa totuutta - se on sitä muuteltua totuutta.

Sipilä kuitenkin haluaa maalata opposition joukoksi ei-miehiä, joille ei kelpaa mikään ja jotka eivät uudistuksiin kykene. Jos ehdottaisin sinulle (parahin lukija) että voin hakata sinut nyt kepillä, vyöllä tai vasaralla ja et pidä niistä mistään, lienet pahanlainen ei-mies, negatiivinen ja uudistuksia pelkäävä. Ja tietysti jätän huomiotta vaihtoehtoiset suunnitelmasi, esimerkiksi sen että ketään ei hakattaisi.

Tämä kuva on puhtaasti poliittinen yritys Sipilältä (ja hallitukselta muutenkin, Sipilä ei ole ainoa joka tätä on hokenut) piilotella omaa likaisuutta yrittämällä pyyhkiä sitä muihin. Vaihtoehtoja leikkauspolitiikalle on ja esimerkiksi demarit ovat antaneet omat vaihtoehtonsa esille. Vaihtoehtojen edessä hallituksen on lähinnä työntänyt sormet korvaansa ja inttänyt ettei vaihtoehtoja ole. On kuvaavaa miten hallituksen ministerit päättivät karata etukäteen eduskunnan istunnosta jossa opposition suunnitelmia esiteltiin. 

Ei ihme ettei Sipilän mukaan oppositiolla ole omia suunnitelmia, hän kun ei ole suostunut kuuntelemaan niitä. Lisäksi yrittänyt kaikin mahdollisin keinoin välttyä kuulemasta näitä suunnitelmia.

Mutta ketäpä Sipilä sitten kuuntelee? Ei kaiken maailman dosentteja ainakaan. Itseasiassa Sipilä itse myönsi ettei ole kuunnellut ketään:
”Ei tästä mitään olisi tullut, jos olisin ympärilleni katsellut ja kuunnellut. Kinttaat olisi pitänyt pudottaa aikoja sitten.”
Suoraan hevosen suusta: Sipilä ei kuuntele. Tämän veroista kuplaa et muualta löydä, tietääkseni tämän kuplan läpi on päässyt tasan kerran yksi kätilö. Opposition kritiikkiin Sipilä tahtoo kyllä muistuttaa miten asiat pitäisi selvittää, mutta mitä hyötyä selvityksistä on miehelle joka ei niitä kuuntele elleivät ne tue hänen poliittista agendaansa

PS: Sipilä myös sanoo ettei valtion laitoksien yhtiöittäminen ole askeleita kohti markkinavetoista yhteiskuntaa. Huomenna uutisissa varmaankin kerrotaan miten Natoon liittyminen ei oikeastaan tee meistä liittoutuneita ja köyhät oikeastaan tykkäävät leikkauksista. 

8 kommenttia:

 1. Hei! Kirjoitusvirheen bongasin hyvässä tekstissä: "jos ihmiset joutuvat maksamaan palveluista vähemmän ja saavat vähemmän rahaa, heillä on vähemmän rahaa kuluttaa". Oliko tarkoituksena kirjoittaa: "jos ihmiset joutuvat maksamaan palveluista enemmän ja saavat vähemmän rahaa, heillä on vähemmän rahaa kuluttaa"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri, korjasin tekstin. Kiitän huomiosta!

   Poista
 2. Jos sipilä ei siis nimennyt demareita, vaan aiemmat hallitukset, niin hänhän oli täysin oikeassa. Varsinkin sikspäk oli täysin toimintakyvytön. Se ei saanut aikaan mitään uudistuksia, vaikka tavoitteet oli paljon pienemmät.

  Sikspäk ei saanut edes uudistettua tavoitteitaan, vaikka se tunnusti, että aiemmat vaatimattomat tavoitteet perustuivat talousennusteille, jotka eivät enää päteneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juha ei tässä tapauksessa nimennyt demareita, mutta se käsitys on tahallaan annettu jo aimmin tämän meemin kanssa - hänen ei tarvinnut. Ihmiset on saatu käsittämään, että olisimme viimeiset vuosikymmenet tehneet jotain demaripolitiikkaa.

   Sikspäkki oli kokoomuksen johtama hallitus. Miksi he kokosivat hallituksen joka ei pysty tekemään päätöksiä, eivätkä antaneet hallitusvastuuta eteenpäin? Sikspäkin epäonnistuminen on nimenomaisesti kokoomuksen aikaansaannos.

   Poista
  2. Sikspäkihän oli tuomittu epäonnistumaan jo alkujaan. Se saatiin kasaan vaivoin ja koitettiin pitää kasassa sillä, että noudatettiin hyvin yksityiskohtaista hallitusohjelmaa. SDP:n ja Kokoomuksen riitely taisi olla isossa osassa sikspäkin kyvyttömyytä tehdä mitään.

   Sikspäkkihän luotiin, koska persuja ei saatu hallitukseen ja se taas johtui suurimmaksi osaksi kreikkatuista. Kokoomus halusi tukea kreikkaa ja sai tahtonsa läpi. Urpilainen taas oli luvannut, että ei tukia ilman täysiä vakuuksia ja petti lupauksensa.

   Poista
  3. Kokoomukselta oli vastuutonta kasata hallitus joka ei ole toimintakykyinen. Sellaisessa tilanteessa väistytään hallitusvastuusta, ei luoda toimimatonta hallitusta.

   Poista
  4. Toi olisi varmasti ollut sikspäkkiä parempi vaihtoehto.

   Toinen vaihtoehto olisi ollut luopua kreikkatuista, jolloin kokoomus olisi voinut muodostaa hallituksen persujen ja SDP:n kanssa. Kahden paljon vasemmistolaisemman puolueen kanssa kokoomus olisi kyllä voinut joutua luopumaan muistakin tavoitteistaan kuin kreikkatuista.

   Poista
  5. Jep, Kokoomus oli viime vaalien kohdalla pahuksen tekopyhä nillittäessään siitä miten mitään ei ole saatu tehtyä, vaikka olivatkin pääsyy miksi mitään ei oltu saatu tehty edellisellä hallituskaudella. Vallankahvan himo on joskus melkoinen.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.