Leikkaaminen parantaa työllisyyttä ja taloutta?

Petteri Orpo ja Kokoomus ovat vakuuttuneet että leikkaamalla valtion taloudesta saadaan työllisyys nousuun ja talouskasvua aikaiseksi. Seuraavassa tiedotteessaan Kokoomus varmaankin kertoo miten nukkumattomuus auttaa  väsymykseen ja miten voit näppärästi kuivautua kaatamalla vesisangon päällesi.
Viimeisin Kokoomuksen aivoitus tulee siis Valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudesta, jossa Orpo pyysi leikkauksia anteeksi ja korosti sitä miten ne ovat oikeastaan välttämätön paha. Hän myös korjasi pääministeri Sipilän aiempaa lausuntoa, että säästöt olisi nyt tehty, eikä lisää tulisi. Lisää säästötarpeita voidaan nimittäin keksiä jo ensi kevääksi.

Ja sitten Orpo kertoi seuraavan viisauden:
"Jos työllisyystavoite karkaa ja talouskasvua ei synny, niin joudutaan tekemään lisää toimenpiteitä."

Leikataan talous kasvuun

Luvassa on siis lisää säästöjä ja lisää leikkauksia. Aivan kun talouden ongelmat korjattaisiin leikkaamalla, vaikka todellisuudessa tämä on juuri päinvastainen: leikkaamalla työttömyys pahenee ja talouskasvu hidastuu. Leikkaukset voivat toki korjata velkaantumista, mutta työllisyystavoitteen ja talouskasvun kanssa ne eivät auta.

Tämä ei ole mikään kiistanalainen asia myöskään: leikkaukset vähentävät kierrossa olevan rahan määrää ja tämä on myrkkyä talouskasvulle. Lisäksi kun tärkeitä palveluita leikataan, ihmisten tilanne muuttuu monin paikoin entistä tukalammaksi, mikä maksaa yhteiskunnalle monella tavalla.

Leikkausten myrkyllisyydestä taloudelle voisi kirjoittaa kokonaan oman kirjansa ja näin onkin tehty jo useasti. Esimerkiksi Guardianista löydät pitkän artikkelin säästöpolitiikan haitoista taloudelle. Jos et jaksa lukea pitkää artikkelia, seuraava kuva summaa asian vähemmän kuivasti:

Lähde: Guardian.
Eli säästölinja tuottaa heikon BKT-kasvun. Lisäleikkauksilla valtion toimintoihin tiedetään tasan olevan tämä vaikutus, eli haluaako Petteri Orpo ja Kokoomus pitää Suomen talouskasvun heikkona pelkästään ideologisista syistä?

Vähennetään työpaikkojen määrää jotta työttömyys vähenisi

Työllisyyden kanssa tilanne on täysin sama. Työpaikkoja ei tule leikkaamalla, itseasiassa päinvastoin sillä leikkauksien takia työpaikkojen määrä laskee kahden ikävän efektin takia. Ensinnäkin leikkaaminen tarkoittaa vähemmän julkisen sektorin tarjoamaa työtä ja julkisen sektorin rahoittamaa yksityisen sektorin työtä, eli vähemmän työpaikkoja.

Toisaalta leikkaukset syövät monella tavalla kansalaisten ostovoimaa kun julkisten palveluiden puuttumista joudutaan paikkaamaan omilla ostoksilla ja jäljellä olevat palvelut maksavat entistä enemmän. Lopputuloksena ostovoima heikkenee ja kierrossa olevan rahan määrä vähenee. Lopputulos on tämä: työpaikkoja ei tarvita, koska ihmisillä on entistä vähemmän rahaa millä ostaa näiden työpaikkojen avulla tuotettavia hyödykkeitä.

Tätä logiikkaa Kokoomuksessa ei ymmärretä. Tämä on teollisuuspohatta Henry Fordin tärkein oivallus: jos haluat valmistaa ja myydä autoja, sinulla on oltava asiakkaita joilla on varaa ostaa autoja. Jos sinä ja muut työnantajat eivät maksa riittävästi palkkaa, ihmisillä ei ole rahaa ostaa autoja. Samalla tavalla jos ihmisten ostovoima heikkenee, heillä on vähemmän varaa ostaa mitään ja tuotantoa on supistettava ja työpaikkoja vähenee markkinoilta.

Mutta kokoomuksen fantasiamaailmassa asia on päinvastainen. Siellä leikataan kunnes talous on elpynyt, ihan kun talous olisi jokin hevonen jota vaan pitää piiskata kunnolla vauhtiin. Jos pysymme hevosanalogiassa, oikeampi mielikuva olisi seuraava: kokoomuksessa halutaan leikata hevoselta jalka irti ja toivotaan sen nopeuttavan laukkaa. Jos se ei auta, niin jalkojen leikkaamista jatketaan kunnes asia on hoidettu.

16 kommenttia:

 1. Meillä on maan johdossa lauma typeryksiä, joita ei olisi pitänyt päästää valmistumaan apukoulusta. Tai sitten niillä on joku toinen suunnitelma. Mihin en kovin helposti usko, en ole salaliitto-uskovainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideologista tyhmyyttä vai ideologista valehtelua?

   Poista
  2. Ei pitäisi valita pahuutta jos tyhmyys on pyödällä. Valitettavasti nämä ihmiset eivät vaikuta tyhmiltä.

   Poista
  3. Eivät niin.
   Kun mahdottomat vaihtoehdot on poistettu, jäljellejäävän täytyy olla se oikea, riippumatta siitä, miten epätodennäköinen sen on.
   Toisaalta, lahjonta ei ole läheskään niin tuntematonta Suomessa kuin väitetään, meillä se vain ei ole niin suoraa kuin "korruptoituneissa valtioissa". Uskoisin, että valtaapitävät uskovat hyötyvänsä leikkauksista, jotenkin.

   Poista
  4. Kirjoitinkin tästä jo 2011: Suomessa korruptiota ei ole matalalla tasolla juuri ollenkaan. Vastaavasti poliittisen päätöksenteon korkeimmalla tasolla ei ole juuri muuta.

   Korruptiota vain siellä missä se sattuu

   Poista
 2. Olisi ehkä hyvä tietää, missä määrin noita osin päättömiä leikkauksia sanellaan Brysselin ytimistä ja Saksasta päin. Veikkaisin, että paljon. Suomessa itsenäisyys meni ensiksi poliitikoilta, jos sitä heillä koskaan olikaan. Oli niitä sanelijoita jo ennen unioniakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko. Meillä on hallituksessa täysin EU-vastainen Persut ja EU-kriittinen Kepu. Jos ne joutuisivat tekemään jotain mitä eivät halua EU:n takia, valitus olisi korviahuumaava.

   Ehei, nämä leikkaukset ovat aivan kotikutoisia. EU:ta käytetään joskus tekosyynä niille kylläkin, esimerkiksi Sipilä valehteli väittäessään että EU ottaisi Suomen valtaansa jos emme heti leikkaisi velkaa. Ehkäpä selkärangattomat poliitikot kuten Sipilä haluavat piileskellä EU-tekosyyn takana osalle teoistaan.

   Poista
  2. Persuissa ja kepussa on vahvaa EU-kriittisyyttä, mutta sitä on eniten kentällä. Persuista karvat kummasti oikenivat, kun puolue pääsi hallitukseen. Kyllä sitä "konsultaatiota" joka tapauksessa käydään ja paljon. Se on totta, että hallituksen himatuikut toteuttavat nuo leikkaukset ja meikkaukset ihan itse.

   Poista
  3. Kieltämättä Kepun nykyinen johto on hyvin kaukana kentästä. Alkiolaisuutta ei ole nimeksikään, enemmänkin jonkinlaista markkinahenkistä jetset-väkeä. Kepua johtavat nyt liberaalien ja helluntailaisten epäpyhän allianssin tulokset, ei se perinteinen Keskustan väki.

   Poista
  4. Sama on tilanne monella muullakin taholla, kuin kepussa. Politiikan uskottavuutta kadunmiehen näkökulmasta syö puolueitten näennäinen linjojensa kadottaminen. Mutta kyseessä on todellakin näköharha; Eduskunta nykyisellään on ennenkaikkea SÄÄTYKOKOUS, joka vuotta 1906 edeltäneestä tilanteesta poiketen koostuu ainoastaan porvarissäädystä.

   Poista
  5. Väittäisin kyllä eduskunnassa olevan muutakin kuin porvarisäätyä, ne vaan eivät ole hallituspuolueissa. Keskusta on aina ollut isäntien puolue, niin Kokoomuskin. Persut esitti kaduntallaajan puoluetta, mutta se illuusio rikkoontui eduskuntaan pääsyn jälkeen.

   Eduskunnna ulkopuolella olevista puolueista Vihreät on kenttäväeltään kansan puolue, mutta puolue-eliitti on oikeistoporvareita. Oikeistoporvareita ovat myös RKP:n väki ja vähemmässä määrin myös Kristilliset. Demarit ovat olleet pahassa porvarisaatiossa kiinni aina Lipposen ajoista. Tämä on jättänyt heille nihkeän maineen, mitä he eivät ole kyenneet ravistelemaan kokonaan harteiltaan kokonaan vieläkään. Puolueessa on kuitenkin melkoinen määrä liittoväkeä, akateemikkoja ja muuta mukavaa, etten vielä luokittelisi sitä porvaripuolueeksi.

   Tämä jättää suurista puolueista lähinnä Vasemmistoliiton. Jäsenyys harkinnassa.

   Poista
  6. Vasemmistoliiton?!? Et voi olla tosissas! Ennemmin vaikka töihin Kupittaan suljetulle osastolle, siellä on asiakkainakin järkevämpää väkeä.

   Poista
  7. Vähiten porvareita se sisältää silti. :P

   Poista
 3. Ei se vasemmisto missään määrin pahempi ainakaan voi olla kuin vallalla olevat puolueet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lipposen kautta lukuunottamatta, vasemmistohallitukset eivät ole olleet kansaa vastaan.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.