Näin asennat uuden macOS Sierran

Apple julkaisi juuri uuden version Mac-tietokoneiden käyttöjärjestelmästään. Uutta nimeämiskäytäntöä noudattava macOS Sierra on kiintoisa kaveri joka tuo työpöydälle puhelimesta tuttuja uudistuksia. Sen asentaminen on sangen vaivatonta, tässä seikkaperäiset ohjeet miten asennat Mac-tietokoneellesi macOS Sierran.

Edellytykset

Asennus edellyttää Mac-tietokonetta (yllättäen), nettiyhteyttä, Apple-tilin (jonka tunnuksen ja salasanan muistat) ja vähintään 8,8 gigatavua tyhjää tilaa tietokoneellasi. Tietokoneella on oltava asennettuna Mac OS X Lion tai uudempi. Lisäksi on hyvä ajatus varmistaa että tietokone on kytketty verkkovirtaan päivityksen ajaksi.

Mac-tietokoneesi on yhteensopiva jos se on vuoden 2010-malli tai uudempi. Tässä listaus vanhimmista Mac-tietokoneista joihin Sierra voidaan asentaa:
 • MacBook (loppuvuosi 2009 tai uudempi)
 • MacBook Pro (vuoden 2010 puoliväli tai uudempi)
 • MacBook Air (loppuvuosi 2010 tai uudempi)
 • Mac mini (2010 puoliväli tai uudempi)
 • iMac (loppuvuosi 2009 tai uudempi)
 • Mac Pro (vuoden 2010 puoliväli tai uudempi)
Jos tietokoneesi täyttää vaatimukset voit asentaa macOS Sierran. Tarkat vaatimukset asennukseen voit tarkistaa Applen sivuilta. Jos taas sinulla ei ole Apple-tiliä, tässä Applen ohjeet Apple-tilin käyttöönottoon ja luomiseen.

Asentaminen

Avaa ensin Appstore napsauttamalla sen kuvaketta. Kirjaudu kauppaan sisään Apple-tunnuksillasi jos tarvetta. Paikallista sitten kaupasta macOS Sierra. Yleensä löydät sen kaupan etusivulta. Esimerkiksi avoimessa kuvassa näet suuren mainospaikan Sierrasta, tai voit valita Sierran myös heti ensimmäisenä sovelluksena sen alta.

Kun Sierran tuotesivu avautuu, napsauta sen vasemman yläkulman Lataa (Download) linkkiä.
Hyväksy mahdolliset vahvistukset tai kirjaudu sisään mikäli tätä vaaditaan. Lataus alkaa tämän jälkeen. Latauspaketti on noin neljä gigatavua, joten ellei yhteytesi ole huippunopea, jätä mäkkisi latailemaan sitä kaikessa rauhassa.
Kun lataus on valmis, ruudulle ilmestyy asennuksen ensimmäinen vaihe. Tässä ei ole vielä paljoa tehtävä, valitse nuoli edetäksesi.
Seuraavassa ikkunassa täytyy hyväksyä käyttöehdot, lue (jos todella jaksat) ja valitse sitten Hyväksyn (Agree).
Hyväksyminen pitää vahvistaa vielä uudestaan:
Voit seuraavana valita mille käyttöjärjestelmän kovalevylle Sierra asennetaan. Valitse pääasiallinen levysi, yleensä nimeltään Mac HD ja viimeistele valitsemalla Asenna (Install).
Syötä vielä Mac-tietokoneesi järjestelmänvalvojan tunnus ja salasana.
Asennus alkaa, tähän voi mennä varsin pitkä aika ja sitä ei tarvitse jäädä katselemaan. Älä kuitenkaan sammuta Mac-tietokonettasi tai sulje sen kantta.
Pitkän odottelun jälkeen tietokoneesi käynnistyy uudelleen ja jatkaa asennusta. Kun kaikki odottelu on tehty, tietokoneesi käynnistetään uudestaan ja voit sitten kirjautua sisään normaaliin tapaan.

Kirjautumisen jälkeen vaaditaan vielä Apple-tilillesi kirjautuminen uudestaan. Syötä Apple-tilisi salasana ja valitse Jatka (Continue).


Tämän jälkeen vaaditaan vielä uusien käyttöehtojen hyväkyminen napsauttamalla Hyväksy (Agree)-painiketta.


Seuraavana järjestelmä valmistelee iCloud-tilisi, odota hetkinen ja voit edetä.


Uutena toimintona voit valita omien tiedostojesi automaattisen synkronoinnin Mac-tietokoneittesi välille iCloudin avulla. Jätä tämän vaiheen valinta valituksi jos halut synkronoida Tiedostot (Documents)-kansion sisällön automaattisesti iCloudiin. Huomaa että tämä syö melkoisen määrän iCloud-tallennustilastasi. Valinnan tehtyäsi voit jatkaa valitsemalla Jatka (Continue).


Seuraavana voit valita otetaanko Siri-avustaja käyttöön Mac-tietokoneellasi. Ruksaa ruutu jos Siri kuulostaa toiminnolta mitä haluat käyttää tai poista ruksi jos et. Valinnan tehtyäsi voit taas jatkaa valitsemalla Jatka (Continue)


Asennus on nyt tehty ja valinnat samoin. Pienen odottelun jälkeen Mac-tietokone on tutulla työpöydällä jossa on nyt mukana muutama uusi ominaisuus.


Toivottavasti tästä ohjeesta oli apua. Nauti uudesta macOS Sierrasta!

4 kommenttia:

 1. Eilen asensin Sierran ja yllätyksenä tuli asennusvaiheessa ilmoitus että enää ei voida käyttää iCloud-salasanaa sisäänkirjautumiseen Macille. Konetta varten pitää olla eri tunnus. Harmi, edellisissä käyttispäivityksissä tuli tällainen ominaisuus ja nyt se otetaan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on hyväkin puolensa: mäkille saa kirjauduttua simppelillä salasanalla ja iCloudissa saa pidettyä oikeasti turvallisen salasanan.

   Poista
 2. Moikka! Minulla 2012 mac book pro, käyttis os x 10.9.5. Onko se ok, ennen asennusta? Kannattaako sierra ladata? Saisin vain siten ladattua office 2016?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietokoneesi on yhteensopiva, joten mitään erityistä syytä jos ei ole skippaamiseen, kannattanee ladata.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.