Vanhustenhoidon tuhoaminen

Aloitetaan lainauksella:
"Suomessa vanhuksia hoitaa liian monta hoitajaa."
 - Ei kukaan, ikinä.
Tilanne on pikemminkin päinvastainen, vanhusten hoitolaitoksissa ollaan tilanteessa jossa vanhuksia ei ehditä hoitamaan kunnolla ja työ joissain paikoissa seikkailee vaarallisen ja rikollisen välimaastossa. Voisin kertoa tästä henkilökohtaisen anekdootin, mutten halua nimetä henkilöitä, syyllisiä tai uhreja, tässä surullisessa tarinassa.

Mitä tekee hallituksemme? Pahentaa asioita, kuten tämä hallitus on tavaksi ottanut. Toimintoja "tehostetaan" vähentämällä vanhuksenhoidossa tarvittavan henkilökunnan minimimäärää ja jättämällä vanhukset kotiin odottamaan välillä vierailevaa apua. Hyväkuntoisilla vanhuksilla ei ole merkittävää hätää, mutta entäpä ne vanhukset jotka eivät enää oikeasti pärjää, ne joiden liikuntakyky on heikentynyt tai lähes tiessään tai joiden mieli ei enää ole asioiden tasalla? Varakkaiden ei tarvitse huolehtia, rahalla saa edelleen ihan mitä haluaa, mutta köyhät vanhukset ovat kusessa siinä vaiheessa kun pissa kirjaimellisesti ei enää tottele.


Jatkossa siis hoitokodeissa on yhä vähemmän hoitajia ja näin vähemmän hoitoa, ihmiset saavat maata ja istua paikallaan, odottaen että joku ehtisi avustaa heitä nousemaan tai käymään vessassa. Tulevaisuus on monelle heikolle vanhukselle odottelua kirjaimellinen paskat housussa että hoitajista joku ehtisi auttamaan. Hoitotyön tehostaminen tarkoittaa myös tietysti entistä enemmän keskittymistä pelkkään hoitoon, seurustelu vanhusten kanssa jää ilmeisesti vapaaehtoisille. Sosiaalisen kanssakäymisen vähentyminen varmasti tekeekin vanhuksille hyvää.

Joidenkin vanhusten ei tarvitse edes mennä hoitokotiin, kotihoitoa halutaan kasvattaa merkittävästi. Eli vanhukset voivat odottaa kotona paskat housussa kunhan hoitaja ehtisi tulla käymään vaippojen kanssa auttamaan. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa ihmisiä jotka aamulla tarvitsevat jonkun auttamaan heidät ylös ja vessaan ja television ääreen, sitten päivällä jonkun auttamaan pois television äärestä vessaan ja keittiöön ja takaisin television ääreen ja illan päätteeksi jonkun auttamaan pois television äärestä vessaan ja sänkyyn. Ja sama toistuu kunnes älyää kuolla.

Toki kotihoito on hyväkuntoiselle vanhukselle hyvä vaihtoehto, ihminen joka melkein pärjää itsekin voi olla paljon paremmassa asemassa näin. Mutta käytännössä näin ei ole ja moni vanhus joka tarvitsisi kokopäiväisempää hoitoa, ei sitä saa, vain vierailevan hoitajan ja loputtoman yksinäisyyden kun asunnosta ei uskalla poistua.

Tämä ei ole resepti ihmisarvoiselle elämälle, pikemminkin viesti. Ja viestin sisältö on kylmäävä ja selkeä:
Hallituksen viesti vanhuksille: sinun pitäisi nyt vaan nopeasti kuolla. Täällä ei ole sinulle enää mitään.

En pidä nykyhallituksestamme lainkaan. En haluaisi sanoa heitä pahoiksi, vain ideologisesti erilaisiksi, mutta tällaisten asioiden äärellä on hyvin vaikea olla näkemättä mitään muuta kun muista ihmisistä välittämätöntä, empatiakyvytöntä, puhdasta, laskelmoivaa pahuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.