Homofobia ja käsitys biseksuaalisuudesta valintana

Ihmisten ongelmat oman seksuaalisuutensa ymmärtämisessä johtavat joskus mielenkiintoisiin tulkintoihin maailmasta. Joidenkin ihmisten mielestä homoseksuaalisuus on valinta ja he eivät välttämättä ole tässä täysin väärässä, ainakaan omalla kohdallaan. Toisaalla karvaimmin homoseksuaalisuutta vastaan saarnaavat osoittautuvat välillä kaappihomoseksuaaleksi jäätyään kiinni esim. miesprostituoitujen kanssa.

Molemmissa on kyse oman seksuaalisuutensa väärin ymmärtämisestä. Törmäsin  mielenkiintoiseen hypoteesiin tästä aiheesta ja haluan jakaa sen teidän kanssanne.


Homofobinen homoseksuaali

Oletko koskaan kuullut tätä otsikkoa: homovastainen pastori jäi kiinni seksistä muiden miesten kanssa!? Tarina on toistunut monta kertaa ja erityisen mielenkiintoista siinä on miten nämä kiinni jääneet pastorit eivät olleet vain vähän homovastaisia, vaan monet pitivät pitkiä raivoavia saarnoja aiheesta.

Homofobia tuntuu välillä olevan asia johon innokkaimmin ryhtyvät ovat homoseksuaaleja itse. Todellisuus on kuitenkin tämä: heteroseksuaalina miehenä minulla ei ole mitään erityisen hyvää syytä vihata tai kammota homoseksuaaleja. Erään koomikon lausetta lainatakseni, jokainen homoseksuaali mies jättää yhden naisen ilman, joten osakkeeni ovat sitä paremmat mitä enemmän homomiehiä maailmasta löytyy.

Keskeistä tässä on kuitenkin se miten homoseksuaaleista ei millään tulkinnalla ole minulle mitään haittaa, heidän olemassa olonsa tai tekonsa eivät mitenkään vaikuta minun elämääni, eivät rajoita tai rikasta.

Mutta jos olet itse homoseksuaali ja olet kasvanut uskomaan homouden olevan pahasta, olet pahassa paikassa. Koet houkutuksia joita pidät luonnottomina ja pahoina, josta kohoaa syviä itsevihan tunteita. Itsensä vihaamisen sijaan kyseinen viha kääntyy intohimoiseksi vihaksi ulospäin, muita on kuitenkin aina helpompi syyttää kun itseään. Jos ne homot eivät olisi niin pahuksen fabolous, nämä kamalat houkutukset katoaisivat!

Vihan tasolle menevä homokammo tulee sisältäpäin, omista inhon tunteista omaa itseään kohtaan. Tätä ei luonnollisesti tapahtuisi jos henkilölle ei olisi iskostettu alusta ajatusta homoseksuaaleista jotenkin huonoina ihmisinä. Mutta jos uskot seksuaalisuutesi olevan menolippu helvettiin, voi sitä olla valmis melkoisiin tekoihin sen kieltämiseksi.

Ja sitten kun kaikki se rukoilu ei vieläkään vie niitä himoja pois, jäljelle jää vain kuumat tunteet. Kun himoille ei löydy poistoväylään, ihmisistä tulee vihaisia.

Homoseksuaalisuus on valinta

Homoseksuaalisuus tuomitaan joskus elämäntyyliksi tai syntiseksi valinnaksi. Erinäisiltä saarnamiehiltä kuulee välillä tämän käsityksen, jossa homoseksuaalisuus itsessään ei ole synti, mutta on jokaisen oma valinta sortuuko homostelun paheeseen vai ei. Voit valita hyvän heteroseksin tai pahan homoseksin.

Tämäkin on mielenkiintoinen harhakäsitys, mutta samalla sen juuri on todellisuudessa. Joillain ihmisillä nimittäin on todella valinta siinä miten he seksuaalisuuttaan toteuttavat, heitä kutsutaan yleensä biseksuaaleiksi. 

Täysin heterolle tai täysin homoseksuaalille käsitys valinnasta on outo: en itse ainakaan koskaan saanut tietoisesti valita nykiikö heppini muiden heppien perään vai ei. Se vaan sattui tykkäämään tytöistä ja mitään valintaa en asiassa tehnyt. Edustan seksuaalisuuden kirjoissa suhteellisen puhdasta heteroseksuaalisuutta. 

Biseksuaalin perspektiivistä seksuaalinen käytös on kuitenkin valinta. Jos heppini nykii molempiin suuntiin, voin todella valita eläisinkö heteroseksuaalina vai homoseksuaalina. Ehkäpä seksuaalisuuden valintaan uskovilla on tässä suhteessa jotain tiedostomatonta ja mielenkiintoista omassa kaapissaan.

Meillä kaikilla on taipumus uskoa kaikkien olevan samanlaisia kun olemme itse. Jos biseksuaali kokee himoja miehiä ja naisia kohtaan, hän voi olettaa sen olevan yleismaailmallista, varmasti kaikki muutkin kokevat samoja himon tunteita kaikkia kohtaan! Biseksuaali voi valita kumpaan suuntaan menee, vai meneekö molempiin suuntiin ja hän voi näin tehdä sen virheellisen tulkinnan että seksuaalinen suuntautuminen on vain valinta.

Hänen perspektiivistään tämä on looginen johtopäätös.

Kaiken takana on..?

On hyvä ehkä erikseen vielä mainita ilmiselvä yleistys: kaikessa homofobiassa ei varmasti ole kyse omasta kaappihomoudesta, eivätkä kaikki homoutta valintana pitävät ole biseksuaaleja.

Molemmissa näissä harhoissa on kyse ihmisistä jotka eivät ole sinut oman seksuaalisuutensa kanssa. Toiset kieltävät sen kokonaan ja raivoavat ja toiset yleistävät oman seksuaalisuutensa yleismaailmalliseksi. 

Harhakäsitykset voisi torjua helposti: enemmän ymmärrystä ja vähemmän häpeää. Tämä resepti on jo toteutumassa valtaosalle nykyisiä lapsia ja nuoria, he kasvavat maailmaan jossa homoseksuaalisuutta ei pidetä enää häpeällisenä. Pieniä kammoisempia kuplia kuitenkin on yhä ja niihin syntynyt homo- tai biseksuaali tulee käsittämään seksuaalisuutensa väärin tai sulloutuu syvälle kaappiin. Seksuaalikasvatus onkin tärkeä osa kasvamista ja on suuri sääli että osalle ei anneta tätä näkemystä maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.