Näin saat kansan vastustamaan aborttioikeutta

Oikeus keskeyttää raskaus on tärkeä säilyttää, samalla kuitenkin emme saa unohtaa ettei keskeytys ole se jokapäiväisin toiminto. Se on surullinen tapahtuma ja haluamme nähdä sen mahdollisimman harvoin. Abortin ylistäminen on yhtä vastenmielistä kun aborttioikeuden kieltäminen.


Raskauden keskeytys on päätös johon päädytään eri syistä. Joskus lapseen ei olla valmiita henkisesti, fyysisesti tai taloudellisesti ja lapsen tulo tuhoaisi mahdollisuudet hyvään elämään. Joskus lapsi ei ole terve ja ei eläisi pitkään, jos ollenkaan. Joskus raskaus voi olla tuhoisa äidin terveydelle.

Näissä olosuhteissa raskauden keskeyttäminen on tärkeää. Tiedämme miten vakavia seurauksia abortin kieltämisestä sitä haluavalle naiselle seuraa ja haluankin siksi puolustaa oikeutta raskauden keskeyttämiseen. Abortin kieltäminen tai merkittävä rajoittaminen on yhteiskunnallisesti todella huono idea.

En kuitenkaan pidä abortista. Ideaalisesti haluan maailman jossa abortteja tehdään mahdollisimman vähän. En halua aikaansaada tätä  rajoittamalla oikeutta raskauden keskeytykseen, vaan valistamalla ihmisiä ehkäisystä riittävästi, ettei raskauden keskeytystä tarvita. Ehkäisy etukäteen on kaikille osapuolille helpompi vaihtoehto kun abortti. Raskauden keskeytys kun ei ole iloinen tapahtuma, se on surullinen ja traaginen hetki.

Tämän takia onkin vastenmielistä miten raskauden keskeyttämisestä on tullut kunniamerkki eräille ns. aktivisteille. Esimerkiksi Lena Dunham (monin puolin vastenmielinen ihminen muutenkin) julisti miten toivoisi tehneensä abortin taistellakseen aborttia ympäröivää stigmaa vastaan. Hän ei ole yksin tämän kanssa, #ShoutYourAbortion-hashtagissa on näkynyt monia erittäinkin epähumaaneja kannanottoja.

En väitä hedelmöittynyttä munasolua ihmiseksi, se olisi naurettavaa. Tsygootti on kasa ihmissoluja, mutta ei ihminen, ei sen enempää kun hilseeni ei ole ihminen. Tsygootista voi kuitenkin tulla ihminen ja raskauden keskeytyksen seurauksena näin ei käy. Ketään ei ole murhattu kun raskaus keskeytetään.

Raskauden keskeyttämistä ei kuitenkaan kannata hehkuttaa hienona tekona. Ketään ei ole murhattu, mutta jokin elämä ei saanut tilaisuuta jatkaa kehitystään. En väitä potentiaalisella elämällä olevan sinällään ihmisarvoa, mutta väitän ettei sitä voida pitää arvottomanakaan.

Pidän myös hyvin mauttomana hehkuttaa raskauden keskeytystä jotenkin erityisen hyvänä tai hienona tekona, jopa feministisenä tekona. Tämä on juuri niitä asioita jotka menevät liian pitkälle ja saavat ihmiset muuttamaan oikeudesta raskauden keskeytykseen.

Valtaosa länsimaissa kannattaa oikeutta raskauden keskeytykseen, poikkeuksia löytyy vain syvästi uskonnollisimmilla alueilla, kuten Yhdysvaltojen Texasissa tai Irlannissa. Pääsääntöisesti raskauden keskeytys on kuitenkin suhteellisen rutiini toimenpide, jonka tekoa ei tuomita muutamien ääriliikkeiden ulkopuolella. Uskonnollisen oikeiston vuosisatainen vastustus ei ole tätä muuttanut, onkin käynyt päinvastaisesti ja ihmisten asenne on muuttunut koko ajan hyväksyvämmäksi raskauden keskeyttämistä kohtaan.

Enemmistö länsimaissa kannattaa oikeutta aborttiin. Abortin muuttaminen lähes ylistettäväksi teoksi voi saada aikaan jotain mihin konservatiivisuskonnollinen oikeisto ei koskaan pystynyt, luoda kansan syviin riveihin oikeaa vastustusta aborttioikeudelle.

Jos keskeytit raskautesi, se on asiasi. Olen pahoillani että jouduit siihen tilanteeseen. Keskeytys ei tee sinusta konnaa, mutta ei myöskään sankaria. Asialla revittely ei kuitenkaan paranna tilannetta, vaan pahentaa.

Olkaa kilttejä ja älkää tehkö tätä. Voitte luulla tekevänne maailmasta paremman paikan, mutta teette päinvastaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.