Keskusta kaappaa valtaa

On harvinaista nähdä politiikassa meneillään jotain näin selkeää valtapeliä kun mitä Sipilä ja Keskustapuolue pelaa. Heidän tavoitteensa tässä hallituksessa ei ole mikään muu kun Keskustapuolueen vallan kasvattaminen. 


Tämä ei ole salaliittoteoria, vaan varsin selkeästi nähtävillä oleva fakta jos katsomme hallituksen keskeisten asioiden etenemistä ja seurauksia. Mikä pahinta: hallituskumppanit Kokoomus ja Perussuomalaiset eivät tee asialle mitään vaikka heidän on pakko olla tietoisia Keskustan vedätyksestä.

Kepu pettää aina, taas

Melkoinen osa nykyhallituksemme touhuista on käsittämätöntä säätöä ja hosumista. Ehkä hankalin ymmärrettävä monilla ovat ne asiat joista hallituksen sisällä on tullut erityistä riitaa. Näihin kuuluvat esimerkiksi sote ja vake. Miten esimerkiksi sote:n hallintoalueiden määrä oli lähellä kaataa hallituksen?

Valtaosa hallituksen outouksista selittyy täysin kun ymmärrämme sen ydintä, eli Keskustapuoluetta. He eivät nimittäin yritä ajaa mitään muuta kun yhtä asiaa, omaa valtaansa ja sen pönkittämistä. Heidän päätöksiensä takana ei ole halu parantaa maatamme millään tavalla, vaan enemmänkin kanavoida rahaa ja valtaa omiin käsiinsä.

Keskusta on pelaamassa valtaa omiin käsiinsä useallakin rintamalla. Käytännössä tätä tehdään siirtämällä vallankäyttöä elimiin joissa keskusta on hallitsevassa asemassa, eli käytännössä maakuntiin. Kun päätöksenteko on maakunnissa, päätöksenteko on Keskustalla.

Tämä on eräänlainen gerrymandering-tekniikka. Toisin kun klassisessa gerrymanderingissa, Keskusta ei järjestä kuitenkaan vaalipiirejä itselleen sopivalla tavalla, vaan siirtää valtaa omissa käsissään oleviin instansseihin. 

Selkein esimerkki tästä on sote-soppa. Siinä valta käytännössä siirretään maakunnille, jotka ovat enimmäkseen tietysti keskustan hallitsemia. Kuvio Vaken-kanssa oli hyvin samanlainen, siinä taas valtion päätöksentekoa halutaan siirtää yhtiölle, jonka hallinnassa ovat myös maakunnat. Käytännössä siis osa valtion päätöksenteosta alistetaan kuntapäätöksenteolle.

Molemmat ovat esimerkkejä jossa Keskusta varmistaa omaa valtaansa. He tietävät ettei Keskusta välttämättä pääse hallitusvastuuseen joka kerta. Koko maassa kannatus on korkeaa, mutta ei niin korkeaa kun maakunnissa. 

Keskustan kannatus on muutenkin laskenut ja jos nykyinen linja jatkuu, seuraavaa hallitusta on muodostamassa SDP.Jos kuitenkin päätöksenteko on viety Keskustan hallitsemiin kuntiin, hypoteettinen demarivetoinen hallitus ei pystyisi tekemään päätöksiä ilman kuntatason ja näin Keskustan hyväksyntää.

Yhtiöittämisinto Keskustalla on seurausta myös samasta vallan pitämisestä. Jos rahaa siirretään yhtiöön, sitä on sieltä hankala ottaa pois. Lainsäädäntöä voi muuttaa, mutta yhtiöittämisen peruminen on paljon vaikeampaa. Erityisesti jos yhtiöstä neljännes on maakuntien hallinnassa ja Keskusta hallitsee niitä. 

Keskustan peli alkaa näyttää pahuksen selkeältä.

Ei se välttämättä pahuutta ole

Tällainen kähmintä on Keskustalta odotettavissa jo tässä vaiheessa. Puolue on vuosi toisensa jälkeen näyttänyt miten läpeensä korruptoitunut se on mutta silti Suomen haja-asutusaluille Keskusta nauttii suurta kannatusta. 

Keskustan korruptio on rakenteellista ja näyttäisi kulkevan läpi puolueen joka tason. Löydämme sitä niin matalalta kuntatasolta kun myös puolueen päättäjien tasolta. Hitto, jopa Sipilä, puolueen päähuijari, on piilottanut varansa tavalla jolla kukaan ei oikeasti tiedä mitkä hänen taloudelliset kytköksensä ovat.

Haluan yleensä pyrkiä kompromisseihin ja yhteistyöhön, erityisesti politiikassa, mutta Keskustan kaltaisen instanssin kanssa ei ole mitään yhteistyön mahdollisuuksia. Keskustapuolue on käärmeenpesä, täynnä oman edun tavoittelua ja navetta-machiavellimäisiä juonia. Heiltä voi odottaa pahinta koska he ovat osoittaneet sen jo monta kertaa.

Hitto, nytkin Suomi pitäisi saada takaisin talouskasvun tielle, mutta Keskusta on kiinnostuneempi oman valtansa pönkittämisestä. Tämä näkyy kiistattomasti siinä miten sote-alueet runnottiin läpi. Muistetaan vielä vuoden 2015 hallituskriisi: Keskustan avainkysymys, johon he olivat valmiit antaa koko hallituksen kaatua, oli vaatimus vallansiirrosta keskustalle, eli soten kaiken keskittämisen vesittäminen luomalla Keskustan vallalle myötyisät alueet.

Tällainen valtapeli on älyttömän selvää, mutta jostain syystä tästä ei olla tehty sen isompaa numeroa. Puheenvuorot tätä vastaan ovat harvinaisia ja hallituskumppanit antavat tämän tapahtua. Koomista sinällään, sillä Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat myös menettäjien joukossa jos kepukaappauksen annetaan tapahtua. Kokoomus on saatu mukaan lupauksilla yhtiöittämisestä, persuista en taas tiedä millä heidät on ostettu. Ehkä he olivat vaan liian tyhmiä tajuamaan mitä tapahtuu ja eivät enää kehtaa myöntää sitä.

Jos maamme korruptiota mitattaessa katsottaisiin myös vallanpitäjien, erityisesti Keskustan suuntaan, olisimme kaukana huipuista maailman vähiten korruptoituneempien maiden listalla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.