Rahapajan teloituskolikko

Suomen Rahapaja päätti julkistaa uuden kokoelman Suomen satavuotisuutta juhlistaakseen ja yksi kolikoista on nostanut mielettömän metakan - ainakin Twitterissä ja Iltapäivälehtien sivuilla. Miksikö? No, kolikossa näytetään miten Punaisia teloitettiin sisällissotamme aikana.

Kolikko näkyy valikoimassa ylimpänä.

Tämä on tietysti äärimmäisen loukkaavaa joillekin, jos ei muuta niin aihe on ainakin kutkuttava. Loukkaavuudesta en oikeasti ole pätkääkään kiinnostunut, en vaikka itse periydyn niistä kansanosista jotka punaisiin kuuluivat. Aivan sama, kolikko ei vaikuta minuun millään tavalla enkä oikeastaan välitä julkaistaanko se tai ei.

Ongelmana on ehkä kuitenkin se yhteishenki jota satavuotisuuden juhlistuksissa yritetään tavoitella. Tämä raha luo kaikkea muuta kun sitä. Kolikko on vieläpä erittäin mieluisa äärioikeistolle ja väittäisinkin tästä tulevan haluttu keräilyesine wannabe-taistolaisten parissa - jos kolikkoa lopulta markkinoille tuodaan.

Ja ehkäpä kolikko on tarpeeksi hyvän maun tuolla puolen etten mitenkään ihmettele siitä noussutta kohua. Ei olekaan mielestäni yliherkkää loukkaantua tästä ja vaatia kolikon vetämistä, vaikken itse jaksa reagoida pieneen epäselvään kuvaan, harvinaiseksi jäävässä kolikossa.

Positiivisena puolena: tällainen asia voisi hyvin saada kansainvälistä huomiota:

Finland celebrates 100 years of independence with celebrating facist execution of socialists.

Ei välttämättä sellaista huomiota mitä haluamme, mutta huomiota kuitenkin. Vähän kun tappaisit kissoja taiteen nimissä, huomiota saa reippaasti, mutta töitä jatkossa ei ehkä irtoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.